Mano Gargždai



Dokumentinis filmas apie legendinę poilsiavietę „Žilvitis“ – kvietimas išsaugoti 55 metų istoriją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kadras iš filmo – Bronius Kalvaitis savo kabinete, plakatais, skrajutėm ir fotografijom apipavidalintos sienos meną ilgą stovyklos istoriją. / 1-o ir 2-o būrio vadovai – Leonidas Donskis ir Arūnas Šimkevičius.  Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1980 m. / Talentų konkursas „Žilvityje“. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1982 m. / Kadras iš filmo – žilvitietis aktorius Giedrius Savickas, ilgmetis direktorius Bronius Kalvaitis ir plaukimo vadovas Algis Kubilius žilvitiečių susitikime, 2024 m. Kadras iš filmo – Bronius Kalvaitis savo kabinete, plakatais, skrajutėm ir fotografijom apipavidalintos sienos meną ilgą stovyklos istoriją. / 1-o ir 2-o būrio vadovai – Leonidas Donskis ir Arūnas Šimkevičius. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1980 m. / Talentų konkursas „Žilvityje“. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1982 m. / Kadras iš filmo – žilvitietis aktorius Giedrius Savickas, ilgmetis direktorius Bronius Kalvaitis ir plaukimo vadovas Algis Kubilius žilvitiečių susitikime, 2024 m.

Jau daugiau nei pusę amžiaus, Karklėje, tarp Klaipėdos ir Palangos, gyvuoja viena iš garsiausių Lietuvos vaikų ir moksleivių stovyklų – poilsiavietė „Žilvitis“, VšĮ. Įkurta 1969 metais, ši stovykla tapo neatsiejama ne tik Lietuvos, bet ir lietuvių kilmės užsieniečių vaikų gyvenimo dalimi. Čia, ant Baltijos jūros kranto, jau 55-erius metus ugdomos ryškios asmenybės – būsimi aktoriai, muzikantai, sportininkai ir visuomenės lyderiai.

 

Kodėl „Žilvitis“ yra ypatingas?

„Žilvitis“ – tai daugiau nei poilsiavietė jaunai kartai. Tai vieta, kurioje formuojasi ryškios asmenybės. Čia savo profesinį kelią pradėjo tokie žymūs Lietuvos aktoriai kaip Giedrius Savickas, Dainius Kazlauskas, Asta Baukutė ir Mantas Jankavičius. Kūrybiška dvasia buvo ugdoma vadovų, tokių kaip šviesaus atminimo profesorius Leonidas Donskis.

 

1-o ir 2-o būrio vadovai Leonidas Donskis ir Arūnas Šimkevičius.  Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1980 m.

 

Filmas – galimybė išsaugoti „Žilvitį“

Norint atkreipti visuomenės dėmesį į poilsiavietės „Žilvitis“ svarbą, pradėtas kurti dokumentinis filmas. Jo tikslas – ne tik papasakoti apie šią legendinę stovyklą, bet ir skatinti jos išsaugojimą ateities kartoms. Filmas atvers „duris“ į „Žilvičio“ istoriją ir įvykius, kurie pamažu ima blėsti net ir tiems, kurie kadaise juos gerai žinojo, o naujajai kartai tai taps visiškai nauju atradimu.

Talentų konkursas „Žilvityje“. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1982 m.

 

Dokumentinis filmas pasakos ne tik apie poilsiavietę „Žilvitis“, bet ir apie jos ilgametį vadovą ir lyderį – stovyklos direktorių Bronių Kalvaitį, kuris šiandien save vadina žilvitiečiu. Jo stiprus ir principingas vadovavimas užtikrino, kad „Žilvitis“ galėtų švęsti 55-erių metų jubiliejų, kai beveik visos aplinkinės pajūrio stovyklos jau seniai išnyko.

Nuo pionierių stovyklos įkūrimo Sovietų sąjungos pasienio teritorijoje iki šių dienų „Žilvitis“ patyrė daugybę iššūkių, tarp jų – bandymus ją privatizuoti. Šiandien stovykla susiduria su naujomis problemomis: prastėjančia infrastruktūra ir dėl to mažėjančiu stovyklautojų skaičiumi. Todėl sklaida ir visuomenės dėmesys tampa itin svarbūs siekiant išsaugoti šią unikalią vietą.

 

Filmo kūrimas – kvietimas veikti dabar

Filmo gamybos išlaidos apima filmavimo ir montavimo darbus, spalvų koregavimą, garso dizainą, senovinių nuotraukų restauravimą, video grafiką, grafinių titrų kūrimą ir kitas būtinas paslaugas. Dalis šių išlaidų jau padengta, tačiau filmo užbaigimui dar trūksta 6000 eurų. Prisidėdami prie šio projekto, padėsite užbaigti filmą ir prisidėsite prie „Žilvičio“ viešinimo.

Filmo gamybą jau parėmė Klaipėdos rajono savivaldybė, Sostinės krepšinio mokykla, taip pat žilvitiečiai: Liudytė Karbauskienė, Arvydas Dočkus, Gitana Serdikauskienė, Danguolė Juknienė ir Goda Kidikienė. Esu nuoširdžiai jiems dėkingas už jų svarų indėlį ir palaikymą.

Kadras iš filmo. Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas su ilgamečiu „Žilvičio“ direktoriumi Broniumi Kalvaičiu.

 

Planuoju užbaigti filmą per kelis mėnesius, jo trukmė sieks apie 30 minučių, rodys Lietuvos televizijos. Tikiuosi, kad filmas taps ne tik „Žilvičio“ istorijos liudininku, bet ir įkvėps žmones veikti – kad stovykla vėl klestėtų ir taptų vieta, kur Lietuvos vaikai galėtų sportuoti, kurti, augti ir mokytis.

 

2024-10-16 vyko filmo „Žilvičio stovykla“ gamybos proceso peržiūra „Minijos“ kino teatre Gargžduose.

Nuotraukose: Klaipėdos rajono meras B. Markauskas, žilvitiečiai B. Kalvaitis, J. Skulskienė, muziejininkas J. Mikutis, režisierius Ž. Danys ir garso režisierius K. Ruzgys.

 

Norėdami paremti šį projektą ir padėti išsaugoti „Žilvitį“ ateities kartoms, galite prisidėti finansiškai arba dalintis šia žinia su kitais.

Režisierius ir prodiuseris, žilvitietis Žilvinas Danys

 

Rekvizitai dėl paramos:

Žilvinas Danys

Luminor bankas

A/s Nr. LT034010051005612665

Paskirtis: parama filmo „Žilvičio stovykla” sukūrimui

 

 

Neptūno šventė „Žilvityje“. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, 1980 m.

 

Mindaugo karūnavimo dienos šventė pajūryje. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, apie 2000 m.

 

Kadras iš filmo Bronius Kalvaitis savo kabinete, plakatais, skrajutėm ir fotografijom apipavidalintos sienos meną ilgą stovyklos istoriją.

 

Kadras iš filmo – trečios pamainos atidarymas, 2018 m.

 

Kadras iš filmo žilvitietis aktorius Giedrius Savickas, ilgmetis direktorius Bronius Kalvaitis ir plaukimo vadovas Algis Kubilius žilvitiečių susitikime, 2024 m.

 

Žilvičio darbuotojų  benduomenė. Nuotrauka iš „Žilvičio" archyvo, apie 1997 m.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 128 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,