Mano Gargždai



Iš Brožių bendruomenės virtuvės – ant Jūsų šventinio stalo

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Brožių virtuvės šeimininkės. Brožių virtuvės šeimininkės.

     Brožių (Klaipėdos r.) kaimo bendruomenė šiandien gali džiaugtis įgyvendinusi itin sėkmingą verslo projektą. Moderniai įrengtoje virtuvėje sukasi keturios šeimininkės, kurios vos spėja gaminti patiekalus įvairiausioms šventėms. Negana to, maistas yra ne tik pagaminamas, bet ir pristatomas į kliento nurodytą vietą, paserviruojami šventiniai stalai.

 

     Nuo pavienių idėjų – prie sėkmingo verslo plano
     Brožių kaimo bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė, prisiminusi verslaus projekto pradžią, atviravo, kad idėja gimė ne iškart.
     Prasidėjus projektų teikimo laikotarpiui pagal „Leader" programą, reikėjo imti veiklos, galvoti, kaip išnaudoti negyvenamas ir apleistas bendruomenės patalpas.
     Po mokymų susirinkdavę aktyviausi kaimo žmonės mąstydavo, kokia veikla galėtų užsiimti bendruomenė.
     „Gal uogienes verdam? Gal įrengiame patalpas, kad prisigrybavę grybų, žmonės galėtų užsukti ir nusivalyti?", – ore sklandė pirmosios idėjos.
     Pamažu, nenuklystant nuo maisto temos, nuspręsta, kad bendruomenei reikia modernios virtuvės.
     „Mūsų tikslas buvo įsirengti virtuvę, taip pamažu išsirutuliojo idėja, kad reikia teikti išvažiuojamąsias maitinimo paslaugas", – pasakojo Brožių bendruomenės pirmininkė.

 

     Gavus finansavimą – pirmieji sunkumai
     Moteris neslėpė, jog gavus 139 000 litų (40 257 Eur) paramą, teko nueiti nelengvus kelius.
     „Pirmiausia kilo sunkumų išprašant čia gyvenusius asocialius asmenis", – atviravo pokalbininkė.
     Nors patalpos pagal panaudos sutartį ir priklausė bendruomenei, tai įrodyti čia gyvenusiems nebuvo lengva. Visgi, pasitelkus vietos veiklos grupės, Savivaldybės atstovų pagalbą, tikslą pasiekti pavyko. Į kitą namo dalį persikėlusiems brožiškiams, anot V.Riaukienės, buvo įrengtas atskiras įėjimas.

 

     Apleistos patalpos pavirto į modernią virtuvę
     Vykdant projektą „Brožių kultūros namų negyvenamųjų patalpų pritaikymas bendruomenės socializacijai", buvo ne tik atliktas patalpų remontas, bet ir įsigyta moderni virtuvės technika.
     „Turime konvekcinę krosnelę, dujinę viryklę, du šaldytuvus, nerūdijančio plieno stalus", – brangia įranga džiaugiasi šeimininkės.
     Taip pat buvo nupirkti ir visi reikalingi indai, įrankiai.
     Naujai įkurtoje virtuvėje pagal projektą turėjo būti įsteigtos trys darbo vietos. Anot Brožių bendruomenės pirmininkės, šiuo metu virtuvėje sukasi net keturios patyrusios šeimininkės, dirbančios pagal individualios veiklos pažymas.
     V.Riaukienė atviravo, kad ganėtinai ilgai ieškojo virtuvės meistrų, kurie turėtų ir meno gyslelę, ir gero skonio pojūtį. Tai esą buvo pagrindiniai reikalavimai, mat konkurencija šioje srityje – didelė ir užsitikrinti žinomumą ir gerą vardą yra gyvybiškai svarbu.

 

Brožių virtuvės šeimininkės su projektų vadove Vida Riaukiene (viduryje).


     „Norėjome ateiti į rinką ir griebti jautį už ragų. Negalime sakyti, kad įšokome į nuvažiuojantį traukinį, bet jau tikrai esame ne priekyje, o viduryje vagonų", – apie tai, jog šio verslo tinklas jau ganėtinai išvystytas metaforiškai kalbėjo pašnekovė.

 

     Šeimininkės – su solidžia patirtimi
     Virtuvėje sukasi Ramutė Kulikauskienė, Vanda Gaubienė, Irma Jančauskienė, Asta Rancevienė.
     Moterys maitinimo srityje dirba jau daugiau nei 20 metų, kai kurios iš jų – diplomuotos kulinarijos specialistės.
     Visos jos nestokoja fantazijos, mat maistą reikia ne tik skaniai pagaminti, bet ir originaliai papuošti, pateikti klientui.
     Taip ant užsakovų stalų nugula ne tik tradiciniai vištienos ar žuvies asorti, gardūs mėsos vyniotiniai, įvairiausios salotos, vieno kąsnio sumuštinukai, bet ir naminės salotos-gyvatėlės, užkandžiai prie alaus: „šuliniai" ir pan.

Specialus šventinis akcentas krikštynoms.


     Vizitinė „Brožių virtuvės" kortelė – specialus šventinis akcentas, kurį pagal progą kolektyvas paruošia ir padovanoja švenčiantiems. Pavyzdžiui, krikštynų proga iš vaisių buvo sukurtas vaiko vežimėlis, vestuvių – vestuviniai žiedai.
     Virtuvės virtuozės teigė, kad meniškos idėjos gimsta gaminant: „Dirbi dirbi, pradedi galvoti, kaip originaliai viską dekoruoti, pradedi improvizuoti".
Moterys atskleidė, kad idėjų pasisemiama ir internetinėse platybėse.

 

     Tikslas – pagaminti sočiai ir skaniai
     Virtuvės projektų vadove kolegių vadinama V.Riaukienė rūpinasi visais užsakymų reikalais, maisto pirkimu, išvežimo procesu.
„Neįdėkite, kad būtų didelė lėkštė ir keli užkandžiai", – prašo klientai, todėl pagrindinis „Brožių virtuvės" tikslas – pagaminti sočiai ir skaniai.
     Maisto produktai visada yra šviežūs, mat perkami tą pačią dieną, kaip ir gaminama.
     V.Riaukienė atskleidė, kad kaina už teikiamas paslaugas – 13-15 eurų žmogui, priklausomai nuo to, kiek valandų švenčiama, kiek maisto reikalinga. Čia įskaičiuota ir atvežimo paslauga, papildomai mokama tik už stalų serviravimą.
     „Negalime nusipiginti, nes reikia ir darbuotojams, ir transportui, ir bendruomenei turi likti", – komentavo moteris.
     Ne vieną jubiliejaus, vestuvių, krikštynų stalą paruošusios šeimininkės džiaugiasi, kad pavyko įveikti ir didžiausią iššūkį – paruošti maistą vienos dienos šventei, kurioje dalyvavo 80 žmonių.
     Kokybę ir pasitikėjimą liudija ir tai, kad moterims dar neteko girdėti nusiskundimų, o Brožių virtuvės užsakymų grafikas vasarai – jau beveik užpildytas.

 

Tel. nr. 8 620 40 530 (Vida Riaukienė)

Brožių virtuvė:

Atnaujinta 15 birželio 08, Pirmadienis 21:45

1 komentaras

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 285 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,