Mano Gargždai



„Daukšaičių pušynėlis“ – inovatyviai tradicijas puoselėjanti kaimo bendruomenė

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Į bendruomenės organizuojamas veiklas įsitraukia gausus būrys kaimo gyventojų. Į bendruomenės organizuojamas veiklas įsitraukia gausus būrys kaimo gyventojų.

     Noras burtis bendrai veiklai, skatinti saviraišką bei dalintis žiniomis apie kaimo veiklą 2009 m. rugpjūčio 29 d. paskatino kaimo bendruomenės „Daukšaičių pušynėlis" įkūrimą. Pirmieji bendruomenės nariai asmeninėmis lėšomis geranoriškai parėmė naujos iniciatyvos pradžią. Alma Vanagienė, tuo metu ėjusi seniūnaitės pareigas, Aldona Dėringienė bei Rolandas Eglynas, pirmasis bendruomenės pirmininkas, tapo kaimo bendruomenės steigėjais. Šiuo metu aktyvią Daukšaičių bendruomenę sudaro devyniasdešimt keturi nariai.

 

     Bendruomenę suburia šventės
     „Daukšaičių pušynėlis" gali pasigirti bendruomeninės veiklos gausa ir įvairove. Bendruomenė tradiciškai organizuoja renginius kalendorinių švenčių metu. Daukšaitiškiai kasmet švenčia Tris Karalius, Užgavėnes, Jonines, Žolines, susiburia adventinės popietės, kalėdinio vakaro metu.

     Bendruomenės nariai taip pat dalyvauja labdaros renginiuose, tokiuose kaip Maltos ordino akcija „Sriuba vienišiems seneliams" ir rajono įstaigų rengiamose mugėse, kuriose prekiauja pačių pagamintais floristikos gaminiais, vietinėmis vaistažolėmis, rankdarbiais. Kaip ir dauguma Lietuvos bendruomenių, daukšaitiškiai organizuoja ilgaamžių jubiliejines šventes, edukacinius užsiėmimus, ekskursijas ir sporto renginius.

 

Dalia Eglynienė, Alma Vanagienė, Sofija Mikužienė, Barbora Grevienė prekiauja mugėje.

 

     Šiemet pirmąkart surengta „Senjorų vakaronė" savo programos išradingumu praskaidrino nuotaiką garbaus amžiaus daukšaitiškiams. Bendruomenės senjorai gegužės 8 dieną linksminosi žiūrėdami Girininkų kaimo meno mėgėjų nuotaikingą komediją „Mergvakaris", bendravo su svečiu iš Švėkšnos parapijos – klebonu Sauliumi Katkumi, mėgavosi kitomis jiems parengtomis nuotaikingo vakaro staigmenomis. Ilgai nesvarsčius, vieningai nuspręsta, jog „Senjorų vakaronė" turi tapti tradiciniu „Daukšaičių pušynėlio" renginiu.

 

     Išbandė kulinarijos ir konditerijos sritį
     Visgi Daukšaičių bendruomenė išsiskiria savo narių kulinariniais įgūdžiais ir verslumą skatinančiomis iniciatyvomis. 2014 metais daukšaitiškiai parengė ir sėkmingai įvykdė projektą „Daukšaičių gyventojų verslumo skatinimas puoselėjant žemaitišką virtuvę". Šia iniciatyva siekta puoselėti krašto paveldą, išsaugojant senųjų valgių receptus jaunimui. Projekto dėka Žemės ūkio ministerijos suteiktomis lėšomis Daukšaičiuose įrengta moderni virtuvė, pritaikyta kulinarinio paveldo gaminimui ir reprezentavimui. Šiuo metu taip pat yra parengtos keturios edukacinės programos, kurių metu Daukšaičių šeimininkės dalinsis kulinariniais įgūdžiais apie tradicinių žemaitiškų valgių, tokių kaip cibulynė, kugelis, kastinys, šiupinys, gaminimo būdus ne tik tarpusavyje, bet ir su kaimo bendruomenės nariais, jaunimu ir mokiniais. Bendruomenė suvokia, jog puoselėjant žemaitiško maisto tradicijas būtina mokyti jaunimą, kad ateities kartos galėtų perimti gimto kaimo tradicijas ir papročius.

 

Kepyklėlėje bendruomenės moterys mokėsi konditerinių gudrybių.

 

     Be to, daukšaitiškiai ėmėsi ne tik tradicinių patiekalų, bet ir konditerinių gaminių gamybos iniciatyvos. Įkvėptos sėkmingo dalyvavimo Klaipėdos miesto Maltos ordino akcijoje „Sriuba vienišiems seneliams", kurios metu penkios bendruomenės narės vos per tris dienas iškepė per 1000 meduolinių grybukų, Daukšaičių šeimininkės panoro praplėsti žinias apie grybukų ir kitų konditerinių gaminių gamybos procesus. Socialinės ir darbo apsaugos ministerijos paramos skirtos nevyriausybinėms organizacijoms dėka „Daukšaičių pušynėlis" dalyvavo mokymuose, bendradarbiauja su konditerinių gaminių specialistais ir taip semiasi įgūdžių iš didesnę patirtį sukaupusių grybukų kepėjų. Įgytomis žiniomis siekiama pasidalinti organizuojant edukacinius konditerinių gaminių gamybos mokymus, vaišinant sunkiau besiverčiančių šeimų vaikus ir dalyvaujant bendruomenės šventėse.

 

     Nepamiršta pasirūpinti sveikata
     Nepaisant bendruomenės užimtumo versliomis iniciatyvomis, daukšaitiškiai nepamiršta pasirūpinti savo sveikata ir turiningu laisvalaikiu. Norint įgyvendinti įvairaus amžiaus Daukšaičių gyventojų poreikį sportuojant stiprinti savo sveikatą, bendruomenė kasmet dalyvauja projektinėje veikloje tam, kad įsigytų sporto inventoriaus ir taip sudarytų geresnes sąlygas mankštintis ir motyvuoti daukšaitiškius aktyviai bei sveikai leisti laisvalaikį. Po sėkmingo dalyvavimo 2014 metais rengtame Kūno kultūros ir sporto departamento projektų finansavimo konkurse „Sporto klubai bendruomenėms" Daukšaičių gyventojai ėmė organizuoti reguliarias mankštos, aerobikos ir gimnastikos treniruotes.

 

     Rinksis dažniau
     Gausėjant renginių ir įvairios bendruomeninės veiklos idėjoms, daukšaitiškiai planuoja vietoje visuotinio ataskaitinio susirinkimo vykusio kartą per metus (bei pagal konkretų poreikį) organizuoti mažiau formalius, tačiau dažnesnius susibūrimus kartą per savaitę. Susirinkus bus aptariami ne tik bendruomenei aktualūs klausimai, bet ir vyks užsiėmimai tikslinėse grupėse. Taip siekiama bendruomenės nariams suteikti galimybę realizuoti savo sugebėjimus mėgstamoje veikloje: floristikoje, rankdarbiuose, kulinarijos srityje, sporto užsiėmimuose ir pan.
     Žvelgiant į ateities perspektyvas, „Daukšaičių pušynėlis" tikisi sudominti ir į aktyvų bendruomenės gyvenimą įtraukti kuo daugiau kaimo gyventojų bei plėtoti esamas ir pagal poreikį kurti naujas bendruomeninės veiklos iniciatyvas.

 

 Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 

vvg

„Daukšaičių pušynėlis" bendruomenės veiklos akimirkos:

Atnaujinta 15 birželio 01, Pirmadienis 22:58

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 228 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,