Mano Gargždai



„Vaivorykštės“ gimnazistai darbavosi mobilioje laboratorijoje

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Gimnazistai demonstravo bandymus. Dalyvių nuotr. Gimnazistai demonstravo bandymus. Dalyvių nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazistai kasmet mini Pasaulinę žemės dieną (pavasario lygiadienį) ir Pasaulinę vandens dieną. Abi šios dienos paminėtos vienu metu neatsitiktinai, nes vanduo yra būtinas gyvybei, netgi teigiama, kad gyvybė Žemėje kilo iš vandenyno.

 

Kaip ir kiekvienais metais prie gimnazijos iškeliama Žemės vėliava, šįkart tai padaryti patikėta IIb klasės gimnazistams. IId klasės gimnazistės, konsultuojamos dailės mokytojos Joanos Lukienės, lauke, prie gimnazijos gėlyno, iš smėlio sukūrė kompoziciją ,,Paukščiai“. O antros klasės gimnazistai parskrendantiems paukščiams giesmininkams sukalė inkilus, kuriuos pirmokai, padedami abituriento Eriko Mažionio,  įkėlė į „Vaivorykštės” gimnazijos teritorijoje augančius medžius.   

Visiems įspūdį paliko I-II klasių mokinių komandos neįprasta mobili nuotraukų paroda „Laše vandens įžvelgsi visą pasaulį“, kuri surengta  gimnazijos valgykloje. Čia pat mokiniai galėjo pasivaišinti stalo vandeniu, nes vyko akcija „Vanduo – gyvybės šaltinis“. Chemijos mokytoja Asta Vaišnoraitė pakvietė pažiūrėti filmą  „Minija – gyva upė“ –  mokiniai susipažino su Minijos upės ekosistema, jos išsaugojimo galimybėmis. Žinias apie Žemę, vandenį I – IV klasių gimnazistai, lydimi geografijos mokytojų Jurgos  Venckauskienės ir Oksanos Švydkos, demonstravo konkurse „Gaublys“.

Daugiausia dėmesio sulaukia ne pirmus metus chemijos mokytojos Aldonos Vilkaitienės ir biologijos mokytojos Raimondos Mankevičienės organizuojamas projektas „Mobili laboratorija“. Mokytojos, norėdamos kuo daugiau mokinių paskatinti domėtis gamtos mokslais, ieško įvairesnių ir patrauklesnių mokymosi formų, būdų, o laboratorija visada sudomina gimnazistus. I-III  klasių mokiniai bandymus demonstruoja savo bendraamžiams: gamtamokslinių kompetencijų ugdymui tai tinkama tema, eksperimentai motyvuoja, gamtos mokslus daro patrauklius, o patį mokymosi procesą įdomesnį ir prasmingesnį.                       

Gimnazijos I-II klasių mokiniai Vladislovas Lukošius, Bartas Lukauskas, Benas Straukas, Tomas Dzedulionis, Ignas Dačkauskis noriai visiems demonstravo bandymus „Spalvų vulkanai“, „Bandymai su vandeniu“, „Spalvų žaismas“, „Piešiniai augalų dažais“, aiškindami vykstančius cheminius reiškinius. Tai nesudėtingi, tačiau chemijos ir fizikos mokslo žinių reikalaujantys bandymai. 

Gimnazisčių Eglės Bagdonavičiūtės ir Lauros Norvilaitės atliekamas bandymas –  difuzija piene –  lyg meno kūrinys savo besikeičiančiomis spalvomis stebino kiekvieną. Naudojant valgomuosius dažus, įlašinus lašelį indų ploviklio, matomas vis kitoks paveikslas.

Norisi paminėti ir įspūdingus gimnazijos III klasių mokinių Aurimo Dumbrės, Roko Gudavičiaus, Tado Liutkaus demonstruojamus bandymus: „Natrio šokis vandenyje“, „Dramblio pasta“, „Anglies stulpas“. Tai –sudėtingi, daugiau chemijos žinių, atidumo, saugaus darbo laikymosi įgūdžių reikalaujantys  eksperimentai.  

Antros klasės gimnazistė Sandra Buožytė visą savaitę ruošėsi renginiui: savo namuose, inde su vandeniu ir žolėmis, augino vienaląsčius pirmuonis klumpeles. Gimnazijos mokiniai ir mokytojai galėjo susipažinti su paslaptingu, įprastai nematomu pasauliu –  stebėti  judančius organizmus reikėjo mikroskopu.  

IIc  klasės gimnazistai  Gabrielė Zvankauskaitė ir Robertas Arlauskas visus mobilios laboratorijos dalyvius vaišino pačių pagamintomis ekologiškomis sveikuolių  arbatomis.

Antros klasės gimnazistė Roberta Rudgalvytė visus renginio dalyvius mokė marginti kiaušinius vašku, o jos bendraklasės Greta Šiemulytė ir Laima Vaitkutė demonstravo natūraliomis medžiagomis iš gamtos (raudonojo kopūsto, burokėlių, ciberžolės ir net kavos) įvairiomis spalvomis nudažytus  kiaušinius. Gražu, o svarbiausia saugu ir sveika! 

Aptardami veiklas, jaunieji chemikai, biologai, geografai ir fizikai džiaugėsi įgiję didesnį pasitikėjimą savimi, patyrę sėkmę ir gerą nuotaiką.

 

Akimirkos iš renginių – dalyvių nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 217 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,