Mano Gargždai



Narstė mero ir Administracijos direktoriaus nuveiktus darbus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Meras Vaclovas Dačkauskas. Redakcijos archyvo nuotr. Meras Vaclovas Dačkauskas. Redakcijos archyvo nuotr.

    Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje daug dėmesio skirta mero Vaclovo Dačkausko ir Administracijos direktoriaus Sigito Karbausko per pirmuosius kadencijos metus nuveiktiems darbams. Jie pristatė 2015 m. veiklos ataskaitas, o po to atlaikė Tarybos narių klausimų ir priekaištų laviną.

 

    Vardijo galimas klaidas
    Pirmasis prie tribūnos stojo meras V.Dačkauskas. Kaip ir buvo galima tikėtis, Tarybos nariai jam pažėrė klausimų ir pastabų.
    „Ar meras pripažintų klaidas? Nes ataskaitoje nėra užsiminta apie jas. Norėčiau priminti, ką mes matome kaip klaidas. Pirmiausia – Lapių globos namai. Prezidentės ir Vyriausybės politika yra tokia, kad Lietuvoje nė vienas vaikas neaugtų globos namuose. Mes darome priešingai – statome globos namus. Antras dalykas – Tarybos narių išmokų didėjimas, trečias – įsteigtas Sekretoriatas, iškart tokių apimčių. Tarybos aptarnavimas išaugo vos ne 150 tūks. Eur per metus", – vieną po kitos pastabas vardijo Tarybos narys Nerijus Galvanauskas.
    Politikas turėjo ir daugiau priekaištų. Jis piktinosi, kad, Tarybos nariui Raimondui Simonavičiui padavus Etikos komisiją į teismą, pastarajai Sekretoriatas neskyrė juristo: „Tai – geras precendentas. Jei bus mero institutas paduotas į teismą, jūs gausit pats eiti gintis teismuose ir samdyti advokatus iš savo asmeninių lėšų".
    Primename, kad Klaipėdos apygardos administraciniame teisme nagrinėtas R.Simonavičiaus skundas. Politikas apskundė Etikos komisijos priimtą sprendimą dėl jo elgesio. Teisme Etikos komisijai atstovavo pati jos pirmininkė Aušra Norvilienė.
    V.Dačkauskas kontrargumentavo, kad Etikos komisija svarstė kito Tarybos nario elgesį, todėl esą būtų neetiška supriešinti Tarybos narius. Anot V.Dačkausko, Etikos komisija, priimdama sprendimus, susijusius su kitais Tarybos nariais, turėtų pagalvoti, kaip ginsis teismuose, jei sprendimas bus apskųstas.
    „Vieną Tarybos narį nubaudėt pagal visus įmanomus punktus. Manau, taip nebūna, man pasirodė, kad jau kvepia susidorojimu", – situaciją komentavo V.Dačkauskas.
    Taip pat meras nesutiko, kad sprendimas statyti globos namus blogas. Jis patikino, kad Lapių vaikai nusipelnė geresnių gyvenimo sąlygų, akcentavo, kad vienoje vietoje, pastačius šiuos namus, gyventų ne daugiau kaip 8 vaikai, jei tarp jų būtų brolių ar seserų – 10.

 

    Verslo rėmimo fondas vertas pajuokos
    Tarybos nariui Algirdui Liaudanskiui parūpo, kodėl stringa vieno langelio principo įgyvendinimas Savivaldybėje, ataskaitoje jis pasigedo vizijų, kas laukia toliau.
    Pasak mero, kol kas trukdo ribotos techninės galimybės, o reikalai pajudės pastačius Savivaldybės pastato priestatą.
    „Manau, metų pabaigoje turėsime priestato techninį projektą. Šitoje salėje planuojama įrengti vieno langelio principą", – aiškino V.Dačkauskas.
    Meras nurodė, kad priestatas kainuos apie pusantro milijono eurų.
    Be to, A.Liaudanskis pastebėjo, kad neseniai buvo organizuotas savivaldos ir verslo forumas, nors, pasak jo, smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondas „susitraukęs" iki 8 tūkst. Eur per metus: „Ar tai normalu, kad viešai deklaruojate ir bandote ieškoti kontakto su verslu, o tas fondas pajuokos vertas?"
    Kaip tvirtino V.Dačkauskas, anksčiau šiai ir kitoms programoms buvo skiriamos didesnės sumos, bet po ekonominės krizės į biudžetą surenkami pinigai yra ženkliai sumažėję: „Programų dydžiai buvo sumažinti iki minimumo. Turime suprasti, kad šių metų biudžetą patvirtinome su 1,7 mln. eurų deficitu".
    Visgi Tarybos narių dauguma mero ataskaitą patvirtino.

 

    Pasigedo konkretumo
    Veiklos ataskaitą pristačiusio Administracijos direktoriaus S.Karbausko laukė dar gausesnė klausimų ir kritikos strėlių ataka. Direktorius sakė, kad metai – trumpas laikas, o save penkiabalėje sistemoje įvertino ketvertu. Nuskambėjo ir populiari jo frazė, kad rajonas pasmerktas pinigams, taip pat linkėjimas kitiems „išeiti iš kvadrato". S.Karbauskas nurodė niekada nebandysiąs būti atsakingas už visus, tad į ne vieną klausimą atsakymus pateikė skyrių vedėjai ar kiti darbuotojai.
    „Direktorius psichologijos pamokas dėsto, o ataskaitos nelabai ir girdėjome", – nuomonę pareiškė N.Galvanauskas.
    Jis teiravosi, kokios buvo priimtos trys neigiamos teismo nutartys, įvardytos ataskaitoje.
    „Buvo panaikintas vienas iš viešųjų pirkimų komisijos sprendimų – dėl Vyšnių gatvės Gargžduose rekonstravimo. Antras sprendimas – panaikintas nutarimas reklamos įstatymo pažeidimo byloje. Ir trečias – Administracijai buvo pavesta įstoti bendraieškiu byloje dėl reikalavimo „Kukudros" tinklus Kretingalės miestelyje pripažinti savivaldybės nuosavybe. Tas ieškinys, kurį buvo pateikusi Klaipėdos miesto savivaldybė, pirmoje instancijoje atmestas, yra pateikti apeliaciniai skundai", – informavo Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas Vaidotas Jasas.

 

    Ataskaita – prastai atliktas darbas
    Kiti Tarybos nariai taip pat vieną po kito bėrė S.Karbauskui skirtus klausimus. A.Liaudanskis domėjosi, kaip, Administracijos direktoriaus manymu, dirba Turto valdymo skyrius ir Privatizavimo komisija, kaip reikėtų vertinti Savivaldybės darbuotojų veiksmus, kai daugybę metų neatliekami darbai, žlugdomi projektai, nekontroliuojama veikla. Tarybos narys Vaclovas Macijauskas teiravosi, ar direktorius jaučia pagarbą Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai, ar jis skaitė ataskaitą, kodėl dalyje jos yra pateikti tik 2014 m., o ne 2015 m. duomenys. Beje, Administracijos direktorius neslėpė, kad ataskaitą baigė skaityti tik prieš posėdį.
    Tarybos narei Andželai Šakinienei pasiteiravus, kokie darbai ir veiksmai atlikti dėl Gargždų kultūros centro gražinimo, S.Karbauskas patikino, kad jis nebuvo pamirštas, tačiau sutiko, kad kažko konkretaus nepadaryta. Anot jo, tam jau pribrendo reikalas.

    Tarybos narys Egidijus Skarbalius kitiems kolegoms antrino, kad, perskaičius ataskaitą, nematyti, ką direktorius dirbo ir nuveikė.
    „Liežuvis visada buvo tamstos priešas. Su retorika dar reikėtų jums padirbėti. Aš manau, kad reikėjo prašyti, kad kažkas profesionaliai parašytų ataskaitą. O jeigu kažkas tą darbą darė, jūs galite jį drąsiai nubausti. Šis darbas atliktas labai prastai", – ilgas direktoriaus kalbas reziumavo E.Skarbalius.

    Diskusijos taip įsisiūbavo, kad merui teko teikti balsavimą dėl jų nutraukimo. Po to politikai turėjo nuspręsti, ar pritaria ataskaitai. Už buvo 17 Tarybos narių, prieš – 3, susilaikė – 6.

 

    Mero V.Dačkausko 2015 m. veiklos ataskaitą rasite ČIA, Administracijos direktoriaus S.Karbausko – ČIA. Tarybos posėdžio transliaciją galite peržiūrėti ČIA.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 378 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,