Mano Gargždai



Vaikas ruošiasi į mokyklą? Kviečia įvertinti jo gebėjimus ir brandumą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Besiartinantis pavasaris – metas, kai tėveliai pradeda planuoti vaikų ugdymą kitiems mokslo metams. Kai kurie nerimauja dėl vaikų, kuriems ateinančiais kalendoriniais metais nesueina 6 ar 7 metai, bet tėvų nuomone, jau galėtų eiti į priešmokyklinio ugdymo grupę ar mokyklą. Tačiau pagal įstatymą, tam reikalingas vaiko gebėjimų įvertinimas Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje.

 

Remiantis Švietimo ir mokslo ministro 2005 m. spalio 29 d. Įsakymo Nr. ISAK-2173 „Dėl vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įvertinimo tvarkos aprašo tvirtinimo“ PAKEITIMU, nuo 2017 m. sausio 1 d. Klaipėdos rajone vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įvertinimas vyksta šia tvarka:

* Vaiko brandumas vertinamas gavus tėvų (globėjų) prašymą, jiems pageidaujant:

•   Ugdyti vaiką pagal priešmokyklinio ugdymo programą, kai tais kalendoriniais metais jam dar nesueina 6 metai;

•   Ugdyti vaiką pagal pradinio ugdymo programą, kai tais kalendoriniais metais jam dar nesueina 7 metai.

•   Vaiko, kuriam tais kalendoriniais metais sueina 6 metai ir kuris turi būti ugdomas pagal priešmokyklinio ugdymo programą, ar vaiko, kuriam tais kalendoriniais metais sueina 7 metai ir kuris turi būti ugdomas pagal pradinio ugdymo programą, brandumas nėra vertinamas.

•   Vaiko brandumą vertina pedagoginių psichologinių tarnybų psichologai. Vertinimas vyksta nuo balandžio 1 d. iki rugpjūčio 31 d.

•   Iki kovo 31 d. tėvai pateikia prašymą įvertinti vaiko brandumą Pedagoginės psichologinės tarnybos direktorei arba psichologei, kuri aptarnauja vaiko ugdymo įstaigą.

•  Įvertinus Vaiko brandumą, parengiama Vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio arba pradinio ugdymo programas išvada-rekomendacija. Psichologui įvertinus vaiko brandumą ir nustačius, kad vaikas, kuriam tais kalendoriniais metais nesueina 6 metai, yra brandus mokytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, ar vaikas, kuriam tais kalendoriniais metais nesueina 7 metai, yra brandus mokytis pagal pradinio ugdymo programą, sprendimus dėl vaiko mokymosi pagal priešmokyklinio arba pradinio ugdymo programas priima tėvai (globėjai). Psichologui įvertinus vaiko brandumą ir nustačius, kad vaikas nėra brandus mokytis pagal priešmokyklinio arba pradinio ugdymo programą, ugdymas pagal minėtas programas nėra teikiamas.

•  Išsamiau su vertinimo tvarka galite susipažinti Pedagoginės psichologinės tarnybos tinklapyje adresu www.klrppt.lt skiltyje „Ikimokyklinis ugdymas“.

Vertimas atliekamas siekiant atrinkti ypatingai gabius vaikus, kurie savo gebėjimais mažiausiai metais lenkia bendraamžius. Tėvelius skatiname žiūrėti į vaiko ugdymą atsakingai ir suprasti, kad vaiko  mokėjimas  skaityti ar skaičiuoti, gimimas sausio ar vasario mėnesiais nėra vienintelis lemiamas brandumo mokyklai kriterijus. Svarbu ir protinis, ir emocinis, ir socialinis brandumas (pvz. kokios bus reakcijos į mokytojo pastabas, ar geba sukaupti ir ilgesnį laiką išlaikyti dėmesį, ar sugeba bendrauti, komunikuoti su bendraamžiais, vyresniais vaikais, suaugusiais, ar vykdo suaugusiųjų reikalavimus, ar laikosi taisyklių ir kt.). Neatkreipus dėmesio į šiuos dalykus, vaikas gali pajusti skirtumą tarp savęs ir kitų vaikų ir nedideli nemalonumai gali virsti rimtomis bėdomis – vaikas gali tapti nerimastingu, greitai nuvargti, pradėti bijoti, nepasitikėti savimi, nebenorėti eiti į mokyklą.

Vaiko brandumo įvertinimas atliekamas Klaipėdos r. pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, P. Cvirkos g. 19, Gargždai, registracija tel. (8 46) 45 39 45.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 337 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,