Mano Gargždai



B. Markauskas: nesinorėtų, kad nederlingų žemių Lietuvoje daugėtų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas Varėnoje dalyvavo Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociacijos visuotiniame 20-jame susirinkime-konferencijoje, kur buvo aptarta ūkininkų padėtis mažiau palankių ūkininkauti rajonų ūkiuose, numatomos permainos remtinose vietovėse deklaruojančiųjų pasėlius, žemės ūkio politikos prognozės po 2020-ųjų, kiti žemdirbiams aktualūs klausimai.

 

„Mano tikslas, kad nenašių žemių žemėlapis nesikeistų ir nedidėtų, ypač žinant, kad gamtinių kliūčių priemonės biudžetas yra ribotas, pavyzdžiui preliminarus lėšų likutis 2018-2020 m. paraiškoms yra apie 52 mln. Eur, tuo tarpu ligšiolinis kasmetinis poreikis buvo apie 63 mln. Eur“, – susirinkusiems kalbėjo žemės ūkio ministras B. Markauskas.

Ministras taip pat akcentavo būtinybę visoms žemdirbių organizacijoms tartis ir žiūrėti bendro, o ne išskirtinio grupinio intereso, kas lemtų platesnę europinės paramos sklaidą.

Konferencijos dalyviai buvo informuoti, kad šiemet kompensacinių išmokų dydžiai nesikeis: didelio nepalankumo vietovėse už ūkininkų patirtas papildomas išlaidas ir prarastas pajamas bus mokama po 73,6 Eur/ha, mažo nepalankumo vietovėse – 55,2 Eur/ha, intensyvaus karsto zonoje – 44 Eur/ha ir potvynių užliejamose teritorijose – 48,8 Eur/ha.

Tačiau nuo 2018 metų įsigalios naujos didelių gamtinių kliūčių turinčių vietovių ribos, kurių nustatymui reikės vadovautis vieninga visoms Europos Sąjungos šalims atrankos metodika. Vadovaujantis minėta metodika, seniūnijos, kurios turėtų patekti į naująjį žemėlapį, bus atrenkamos per du atrankos etapus. Šis darbas turėtų būti baigtas iki 2017 metų pabaigos.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 231 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,