Mano Gargždai



Uždaryti vaikų globos namai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Kauno miesto savivaldybės nuotr. Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Šiandien uždarius Kauno „Atžalyno“ vaikų globos namus, 42 jų auklėtiniai pradeda savarankiškesnį gyvenimą artimoje šeimai aplinkoje. Vaikai persikraustė į įvairiose miesto vietose esančius septynis butus, atsižvelgiant į jų giminystės ryšius ir lankomas mokyklas.

 

Bet kuriuo metu kiekvienos šeimynos vaikams padės socialinio darbo specialistai. Su kiekviena šeimyna dirba po šešis specialistus – du socialiniai darbuotojai, pora padėjėjų dienos metu ir tiek pat naktinių.

Uždarymui skirtoje spaudos konferencijoje dalyvavęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė: „Norisi palinkėti sėkmės vaikams, nes jiems tai yra didžiausias pokytis. Jie pradeda gyventi bendruomenėje. Naujųjų namų raktų ryšulėlyje telpa labai daug: pilnavertis vaikų poreikių patenkinimas, jų integracija į visuomenę, naujų socialinių įgūdžių formavimas, artimesni tarpusavio ryšiai ir supratimas, – kitaip tariant, naujas gyvenimas“, – sakė L. Kukuraitis.

Sveikinimo žodį ministras pradėjo lietaus alegorija: „Atsibundu šiandien ryte. Lyja. Pagalvojau, kaip švęsime? Keista, kad uždarome vaikų globos namus, o viduje tiek džiaugsmo. Bet išminčiai sako, jei tą dieną, kai šventi, lyja, bus daug sėkmės. Norisi palinkėti sėkmės vaikams ir paskatinti visas šalies savivaldybes imti pavyzdį, taip pat padėkoti Prezidentūrai, kuri taip „be kompromisų ir besąlygiškai remia vaikų integraciją į bendruomenes“, – sakė L. Kukuraitis.

Jis pabrėžė, kad į naujus namus išsikraustę vaikai turės daugiau privačios erdvės, galės bendrauti ne tik su kitais vaikų namų globotiniais, bet ir su visais miesto vaikais.

Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė patikino, jog joks vaikas neturi gyventi kažkur kitur nei šeimoje ir, jei susiklostė tokios aplinkybės, kad negali vaikas gyventi biologinėje šeimoje, jis turi gyventi toje, kuri jį myli, – ir dėl to turi stengtis visos savivaldybės. Nes pertvarka vyksta ir ji tikrai įvyks“, – sakė L. Antavičienė.

Pasak vaikų globos namų „Atžalynas“ laikinosios vadovės Elenos Trimonienės, jau dabar vaikai nusiteikę pozityviai, stengiasi patys atlikti namų ruošos darbus, mokytis, gražiai bendrauja su kaimynais.

„Dar šiemet planuojame pertvarkyti ir antrąją įstaigą – Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namus. Tai yra mūsų visų vaikai – kauniečiai. Jie turi mus ir mes privalome jais deramai pasirūpinti“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Vietoj „Atžalyno“ vaikų globos namų Kaune planuojama į šias patalpas perkelti specialiąją mokyklą neįgaliesiems.

Lietuvoje iš viso yra 93 vaikų globos namai, 67 jų priklauso savivaldybėms, 11 jų yra valstybiniai ir 19 priklauso nevyriausybinėms organizacijoms. Jau dabar daugumoje jų stengiamasi sudaryti į šeimas panašesnes sąlygas, o iki 2020 metų visi vaikai turėtų gyventi šeimynose.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 327 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,