Mano Gargždai



Pristatyta knyga apie endriejaviškį Eduardą Turauską

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
E. Turausko dukterėčia Karolina ir knygos autorė Joana Viga Čiplyte. Endriejavo seniūnijos nuotr. E. Turausko dukterėčia Karolina ir knygos autorė Joana Viga Čiplyte. Endriejavo seniūnijos nuotr.

Endriejavo miestelio pakrašty, Auksoro kaime, stovi senas, didelis medinis namas. Tai vienintelis iki šių dienų išlikęs pastatas iš Turauskų ūkio. Čia 1896 metais  ir gimė Eduardas Turauskas, garsus diplomatas,  rašytojas, publicistas.

 

Endriejavui didelė garbė, kad E. Turausko gyvenimo kelias prasidėjo čia. Didžiuojamės, kad jis lankė Endriejavo pradžios mokyklą, kad labai mylėjo savo gimtinę, tėvų žemę. Būdamas užsienyje jis domėjosi endriejaviškių gyvenimu, ateitininkų veikla. Šiandien džiaugiamės išleista knyga, į kurią sudėti E. Turausko  nuopelnai Lietuvai. Tai brangi dovana ir Endriejavo krašto istorijai. Kad prisiminimai apie Eduardą Turauską išliktų ilgam, į Auksoro kaimą vedančią gatvę pavadinome jo vardu.

Atvykusi į Endriejavą, E. Turausko dukterėčia Karolina su vyru ir knygos autore Joana Viga Čiplyte pirmiausia aplankė E. Turausko tėvų kapą Endriejavo senosiose kapinėse. Aplankė ir mokyklą, o paskui nuvykome į E. Turausko gimtinę, dar ir šiandien vietinių vadinamą Turauskine. Turauskų buvusiame  name gyvena 5 šeimos. Jos labai šiltai sutiko Karoliną ir svečius, kartu nusifotografavo, įsigijo knygą. Grįžus į Endriejavo biblioteką, svečius pasitiko didelis būrys endriejaviškių, atėjusių į bibliotekininkės R. Žadeikytės organizuotą renginį.  Buvo be galo įdomu klausytis Karolinos gražios kalbos su prancūzišku akcentu ir jos prisiminimų apie dėdę Eduardą Turauską. Knygos autorė apibendrino knygos turinį, atsakinėjo į klausimus. Endriejaviškė, buvusi prancūzų kalbos mokytoja Aldona Laucevičienė, buvo jau perskaičiusi visą knygą, todėl daugiausia klausimų ir kilo jai. Rašytojas Antanas Žemgulis taip pat dalinosi girdėtais pasakojimais apie E. Turauską. Rajono savivaldybės vicemerė Rūta Cirtautaitė ir seniūnė L. Šunokienė  pasveikino gerb. Karoliną ir knygos autorę, padėkojo už išleistą knygą apie garsų kraštietį, sudėtingu mūsų valstybei laikotarpiu garsinusį Klaipėdos kraštą ir Lietuvą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 295 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,