Mano Gargždai



Perkant dovanas verta prisiminti etiketo taisykles

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Tai, kas gali patikti Jums, nebūtinai gali patikti dovanos gavėjui, todėl rinkdami dovaną daugiau galvokite ne apie save, o apie artimąjį, kuriam ieškote dovanos. Asociatyvi Corbis nuotr. Tai, kas gali patikti Jums, nebūtinai gali patikti dovanos gavėjui, todėl rinkdami dovaną daugiau galvokite ne apie save, o apie artimąjį, kuriam ieškote dovanos. Asociatyvi Corbis nuotr.

Turbūt kiekvienam yra tekę patirti jausmą, kai iki šv.Kalėdų likę vos porą dienų, o dovanų sąraše sudėti ne visi pliusai – trūksta dovanos vyrui, uošvienei nupirkta tik dalis dovanos, vaikams vargu ar patiks... Tokiomis akimirkomis dažniausiai prisiekiama – viskas, kitais metais Kalėdų dovanų ieškoti pradėsiu dar vasarą.

Toks skubus dovanų pirkimas vargu, ar suteikia džiaugsmo patiems, o ir rizikuojate padovanoti netinkamą, nemielą, netrokštamą dovaną.

Per šventes artimuosius, draugus ar kolegas norisi nustebinti ir nudžiuginti. Tačiau perkant jiems dovanas negalima skubėti ir tuo labiau pirkti atmestinai. Mat su dovana galima ne tik nudžiuginti, bet ir nuliūdinti ar net įžeisti.

Todėl ieškodami dovanų, prisiminkite keletą etiketo taisyklių.

 

Svarbu gyvenimo būdas

Ieškant dovanų griežtai apsibrėžkite, kam perkate – artimui, draugui ar kolegai. Tai, kas tinka dovanoti namiškiams, netinka dovanoti kartu dirbantiems žmonėms. Tinkamai parinkta dovana padeda palaikyti gerus santykius, atgaivinti prigesusius jausmus ar užmegzti artimesnį ryšį. Ir tam nebūtina turėti daug pinigų – pasitelkite fantaziją, netingėkite ieškoti ir kurti.

Pirmoji taisyklė, perkant dovanas, yra – atsižvelkite į žmogaus, kuriam dovanosite, pomėgius, gyvenimo būdą, pažiūras. Giliai tikinčiam vargu, ar patiks kiniška arklio statulėlė, abstinentas ar besilaukianti moteris kažin, ar apsidžiaugs kad ir gero gėrimo buteliu, o gaminti nemėgstančiai moteriškei nauja keptuvė ir isterijos priepuolį sukelti gali.

Taip pat nepirkite dovanų atsižvelgdami vien į save – man labai patinka skaityti, nupirksiu knygą. O gal apdovanotasis ja daugių daugiausiai paskaito anekdotus laikraštyje.

Todėl prieš pirkdami visada pergalvokite, kokius laisvalaikio užsiėmimus mėgsta žmogus, ką kolekcionuoja, kuo domisi. Tada ir pirkti bus lengviau, ir gavusiam dovaną bus daug džiaugsmo. 

 

Juokaukite atsargiai

Humoristinės dovanos – puikus dalykas, bet ne kiekvienam. Norit pajuokauti, žmogų reikia labai gerai pažinoti ir būt įsitikinusiam, jog humoristinė dovana neįžeis. Todėl tokias dovanas dovanokite artimiesiems ir labai geriems draugams, kuriuos iš tiesų pažįstate.

Nepamirškite, kad gautą dovaną žmogus gali išvynioti prie kitų. Tokiu atveju dovana neturėtų būti intymi, atskleidžianti žmogaus silpnybes. Jei tokią dovaną vis dėlto dovanojate, įspėkite, jog šią derėtų išvynioti vienumoje. 

 

Įvertinkite savo talentą

Sunku atsispirti norui nupirkti itin praktišką dovaną – pėdkelnes, šampūną, skutimosi peiliukų ar naują peilių rinkinį. Iš esmės, tokios dovanos nėra blogos. Tačiau paklauskite patys savęs, ar tikrai norėtumėte gauti dovanų tai, ko ir šiaip nusiperkate?

Dovanojama paprastai tai, ko žmogus pats sau neleidžia nusipirkti. Kasdieninio vartojimo prekės greičiausiai nenudžiugins ir tokius daiktus objektyviau įvardinti kaip paramą, bet ne kaip dovaną. 

Gražu ir originalu dovanot paties sukurtas ar pagamintas dovanas. Vis dėlto, prieš atidarydami savo namuose darbščiųjų rankų būrelį, įvertinkite savo talentus. Ar tikrai gražiai mezgate ir kepate skanius pyragus? Jei taip, jūsų dovana pradžiugins, bet jei pirštines mezgate pirmą kartą, o pyragas visuomet primena plastiliną, geriau užsukite į parduotuvę ar rankdarbių muges.

Nemandagu žmogaus klausti, ko jis norėtų dovanų. Geriau būkite atidūs ir stenkitės pažinti šalia esantįjį ir per metus išgirsti jo nejučia išsakomus norus. Tada ir dovaną nupirkti bus lengviau, ir pats apdovanotasis bus maloniai nustebęs.

Ir, svarbiausia, būkite nuoširdūs – dėmesingai ir su meile parinkta dovana niekada nepalieka abejingų. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 317 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,