Mano Gargždai



Virtualus adresas – gamtai ir vartotojams draugiška alternatyva paštui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Popierinius dokumentus vis labiau keičiant elektroniniais, atsiranda ir daugiau priemonių saugiam jų perdavimui. Viena jų – virtualiojo adreso viešoji elektroninė paslauga, leidžianti dokumentus pasirašyti, siųsti ir gauti naudojant elektroninėje erdvėje patalpintą virtualiojo adreso dėžutę.

 

Siekiantiems taupyti laiką ir popierių, Registrų centras siūlo alternatyvą paštui – internetinėje Registrų centro klientų savitarnos sistemoje registrucentras.lt/savitarna/ pranešimus ir dokumentus galima perduoti naudojantis Virtualiojo adreso viešąja elektronine paslauga (VAVEP).

Virtualųjį adresą, skirtingai nei elektroninį paštą, sudaro ne vartotojo pasirinktas vardas, o Adresų registre įregistruotas adresas. Tai įprastos pašto dėžutės atitikmuo elektroninėje erdvėje, kuriuo naudotis gali nekilnojamo turto savininkai ir valdytojai, juridiniai asmenys, kurių buveinė įregistruota tam tikru adresu, taip pat ir advokatai, antstoliai bei notarai. Šiuo metu realizuojama galimybė naudoti virtualiojo adreso dėžutę, kuri bus susieta su asmens deklaruotos gyvenamosios vietos adresu.

Naudojimasis paslauga itin paprastas – norint ją išbandyti Registrų centro klientų savitarnos sistemoje nereikia papildomos registracijos ar sutarčių, o duomenys apie kiekvieno vartotojo virtualiojo adreso dėžutę yra atnaujinami automatiškai, taigi saugiam dokumentų ar pranešimų perdavimui pakanka interneto prieigos.

Elektroninėje erdvėje siunčiant didelius duomenų kiekius, taupomas ne tik laikas, bet ir pašto išlaidos. Dokumentai pateikiami realiu laiku, juos perskaityti galima nepriklausomai nuo buvimo vietos – užtenka prisijungti prie Registrų centro klientų savitarnos sistemos. Be to, vartotojai gali patikrinti, kada pranešimas buvo išsiųstas, gautas ir perskaitytas, todėl nereikia papildomai rūpintis, ar laiškas laiku pasieks adresatą.

VAVEP sistemoje integruotas dokumentų pasirašymas el. parašu leidžia vartotojams dalintis teisinę galią turinčiais dokumentais. Tai itin svarbu situacijose, kai dokumentai verslo subjektams ar institucijoms turi būti pateikiami skubos tvarka – paslauga sudaro galimybę greitai ir efektyviai perduoti pasirašytus dokumentus, kai jų siuntimas įprastu paštu užtruktų keletą dienų. Tai padeda eliminuoti ir svarbaus popierinio dokumento dingimo, vėlavimo, pažeidimo ar panašias rizikas.

Tačiau vienas labiausiai vertinamų VAVEP privalumų, kuris skiria ją tiek nuo įprasto, tiek nuo elektroninio pašto – saugumas. Iš vienos virtualiojo adreso dėžutės į kitą siunčiami pranešimai nekeliauja interneto tinklu, tačiau lieka aukštus saugumo reikalavimus atitinkančiuose Registrų centro serveriuose. Be to, saugus yra ir vartotojų prisijungimas: jie identifikuojami elektroninės bankininkystės priemonėmis arba elektroniniu parašu. Todėl VAVEP yra itin pravarti komercinę paslaptį sudarančios, konfidencialios ar tik konkrečiam gavėjui skirtos informacijos siuntimui.

Kasdieniame darbe paslauga sėkmingai naudojasi tiek fiziniai asmenys, tiek įvairios didelį dėmesį duomenų apsaugai skiriančios institucijos: FNTT, STT, VSD, VTEK, Lietuvos kriminalinė policija, policijos komisariatai ir kt. Vien per 2016-uosius metus VAVEP sistemoje buvo išsiųsta ir gauta apie 47 tūkst. pranešimų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 577 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,