Mano Gargždai



Kalėdoms sunokę meduoliai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Kalėdiniai meduoliai - puiki dovana artimiesiems. Asociatyvi Corbis nuotr. Kalėdiniai meduoliai - puiki dovana artimiesiems. Asociatyvi Corbis nuotr.

Paprastai žiemos švenčių stalą ruošti pradedame Kūčių vakarą, vištieną kepti pašauname ankstyvą Kalėdų rytą. Tačiau kai kurias vaišes galite iškepti jau šį savaitgalį. Portalas manogargzdai.lt dalijasi jau išbandytu puikiu meduolių receptu. Šiuos gardėsius reikia iškepti kiek ankstėliau – kad per šv. Kalėdas galėtumėte mėgautis minkštutėliais saldumynais bei jais apdovanoti visus artimuosius.

Šio meduolių recepto paslaptis – kantrybė. Ką tik iškepti meduoliai yra kieti lyg akmuo. Štai kodėl patariama juos iškepti bent dvi savaites prieš šv. Kalėdas ar net, jei įmanoma, anksčiau. Mat meduoliams reikia tarsi sunokti. Iškepti ir sudėti į uždarą dėžutę meduoliai kasdien vis labiau ir labiau minkštėja ir tampa nepakartojamai gardūs.

Taigi, meduoliams iškepti jums  reikės:

200 gr. margarino

1/4 litro cukraus

0, 1 litro (apie 6 didelių šaukštų) dirbtinio medaus. Žinoma, meduoliai bus dar skanesnis, jei dėsite natūralų, šiek tiek aptirpintą medų.

2 valg. šaukštų cinamono

1 arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių

2 arb. šaukštelių malto imbiero. Visus šiuos tris prieskonius galima pakeisti specialiu prieskonių mišiniu pyragams. Jame visi nepakartojamo skonio kepiniui suteikiantys prieskoniai jau yra sumaišyti. Tik papildomai galite įdėti imbiero – jis meduoliams suteiks malonaus aštrumo, taip tinkančio šaltą vakarą prie karštos arbatos.

2 arb. šaukšteliai tarkuotos apelsinų žievės. Galima į tešlą ir įspausti truputį paties apelsino sulčių – bus gardžiau.

2 arb. šaukšteliai kepimo miltelių.

1 kiaušinis

Apie 400 gr. miltų

 

Gaminimo eiga

Margariną, cukrų, medų, prieskonius sudėti į puodą. Viską šildyti, kol ištirps margarinas. Vientisą išmaišytą masę atvėsinti.

Į puodą su ištirpusiais ir atvėsusiais produktais įmušti kiaušinį, supilti kepimo miltelius, jei turite, apelsinų sultis bei miltus.

Tešlą gerai išminkyti. Ji bus labai kieta – taip ir turi būti. Išminkytą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir parai padėkite į šaldytuvą. Tai yra būtina, kad meduoliai iš tiesų iškeptų tokie, kokie turi būti.

Kitą dieną tešlą iškočiokite (paplotėlis neturi būti nei labai plonas, nei itin storas), įspauskite norimas formas ir sausainius pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie  10 minučių, o kartais prireikia ir ilgiau. Tiesiog stebėkite, kad meduoliai neperdegtų, o tik gražiai parustų.

Iškeptus meduolius sudėkite į maišelį, o dar geriau į dėžutę. Ir – pamirškite juos iki Kalėdų. Po poros savaičių suminkštėjusius meduolius galite dekoruoti iš cukraus pudros ir citrinos sulčių pasigaminta glazūra arba tiesiog supakuoti į gražius maišelius ir visus apdovanoti.

Skanaus švenčių laukimo meto!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 465 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,