Mano Gargždai



Šimtai sveikatos festivalio dalyvių Gargžduose džiaugėsi prasminga diena (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gyventojai kasmet vis aktyviau susirenka pasiklausyti paskaitų apie sveiką gyvenseną. S. Ulvikienės nuotr. Gyventojai kasmet vis aktyviau susirenka pasiklausyti paskaitų apie sveiką gyvenseną. S. Ulvikienės nuotr.

Paskutinį vasaros šeštadienį Gargždų miesto stadione įvyko sveikatos festivalis „Tu gali“. Kisinių kaimo bendruomenės ir jos pirmininkės Saulės Surplytės iniciatyva jau trečius metus organizuotas renginys buvo dar spalvingesnis ir turtingesnis – paskaitos vyko dviejose erdvėse, o dalyvių užsidegimas ir entuziazmas visiems dovanojo gerą nuotaiką.

 

Paskaitose – po kelis šimtus klausytojų

Žmonių, anot S. Surplytės, netrūko nuo pat ankstyvo ryto. „Body flex“ treniruotėje su „Tūpk stok“ sveikos gyvensenos klubo įkūrėja Olga Pociene sportavo apie 50 dalyvių. Sveikus pusryčius su „Žolinčių akademijos“ prezidente Danute Kunčiene ragavo apie 80 žmonių, o dienos metu vykusios paskaitos sutraukė po kelis šimtus klausytojų.

Savo sveikos gyvensenos filosofiją gargždiškiams pristatė sertifikuotas „Insanity“ treneris Ignas Bakėjus. Jo vestoje treniruotėje sportavo ir vaikai, ir senjorai, o motyvuojančią programą visi baigė drauge skanduodami „Tu gali“.

„Buvo labai įdomi Igno treniruotė, ypač, kai visi pradėjo šokti, ir daugelis, net buvusių savo erdvėse, prisijungė. Buvo labai gera, linksma emocija“, – įsimintiną festivalio akimirką prisiminė jo organizatorė.

Festivalio dalyviai taip pat klausėsi sveikuolių sąjungos viceprezidentės Sigitos Kraučiūnienės paskaitos „Kaip susigrąžinti gerą regėjimą“, kuri remiasi amerikiečių oftalmologo V. H. Beitso metodika. Taip pat turėjo galimybę išgirsti apie teisingo judesio anatomiją, kurią pristatė kineziterapeutė Karolina Krapavickaitė, bei apie vaikų auklėjimą – šia tema kalbėjo sertifikuotas psichoterapeutas, šeimos, karjeros, gyvenimo būdo konsultantas ir mokytojas Vaidas Arvasevičius. Paskaitą „Dvasios būsenos – transformuojanti jėga, kuri keičia jūsų gyvenimą“ vedė lektorius Arūnas Jonuškis, kuris yra klubo „Kelias į save“ vadovas nuo 1992 m., aštuonių knygų apie džok terapiją autorius. Atsipalaiduoti ir pasinerti į dainuojančių Tibeto dubenėlių ir gongų terapiją pakvietė garso terapeutė, sveikatos jogos mokytoja Lina Micienė.

 

Populiarios ir sveikatos konsultacijos

Kaip pasakojo Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė, jų palapinėje taip pat netrūko lankytojų, o konsultacijas teikė net 10 specialistų.

Sveikatos festivalio metu, pasak direktorės, streso lygis buvo pamatuotas 101 dalyviui, 34 asmenims nustatyta didelė įtampa, todėl jiems buvo suteikta konsultacija, kaip nusiraminti, pristatyta mobili aplikacija pagalbasau.lt. Rūkymo žalą pasitikrino 121 asmuo, iš jų – 27 buvo rūkantys, tad jiems pademonstruoti rūkančio ir nerūkančio žmogaus plaučiai, parodyta, kaip prie kraujo dalelių prisijungia anglies monoksidas.

Kūno masės indeksas buvo pamatuotas 176 žmonėms, iš jų 74-ių rodikliai buvo didesni nei norma.

Mažiau populiarios Visuomenės sveikatos biuro veiklos, anot N. Tarvydienės, buvo šiaurietiškas ėjimas. Šią techniką išbandė trys asmenys, pirmosios pagalbos ir asmens gaivinimo procedūra labiau domino vaikus nei suaugusiuosius. Direktorė taip pat pastebėjo, kad renginyje netrūko gyventojų iš viso Klaipėdos rajono.

„Festivalis naudingas tuo, kad žmonės gali atrasti laiko savaitgalį ir vienu metu išgirsti informacijos įvairiomis sveikatos temomis, kurios apima tiek fizinį aktyvumą, tiek mitybą, sveiko judesio taisykles. Taip pat jie gali pasidalinti nuomonėmis su bendraminčiais, sužinoti apie psichinę sveikatą, auklėjimą“, – tokio renginio privalumais neabejojo Visuomenės sveikatos biuro vadovė.

Ji priminė, kad Rugsėjo 1-ąją Visuomenės sveikatos biuras dalyvaus Gargžduose, Pergalės parke, vyksiančiame renginyje, kur jų veikla bus orientuota į jaunimo sveikatą.

 

Reikėtų dviejų dienų?

Be skirtingų ir įdomių paskaitų festivalyje buvo galima pasidairyti ir įsigyti įvairių gaminių (nuo prieskonių, aliejų iki papuošalų) sveikatingumo mugėje, paskanauti vegetariškų patiekalų, išbandyti lietuviško žilvičio galią – vibroakustinį masažą, taip pat susipažinti su vaikų globa ar tapti neatlygintu kraujo donoru ir išgelbėti gyvybę.

Gyventojus itin domino „Su džok“ taškinio delnų masažo konsultacijos, diagnostika iš delno. VšĮ „Revilita“, kaip ir kiekvienais metais, edukacinėmis programomis džiugino vaikus, o norintieji su „Fija“ galėjo išbandyti mandalų piešimo galią. Taip pat buvo galima sužinoti, kaip pasigaminti natūralų kūno šveitiklį, šiomis paslaptimis dalinosi „Gerbiu mišką“ komanda.

Sveikatos festivalio organizatorė pastebėjo, kad į renginį kasmet susirenka vis labiau motyvuoti, sveika gyvensena besidomintys žmonės. Dalyvių atvyksta ne tik iš Klaipėdos regiono, bet ir visos Lietuvos. Anot S. Surplytės, būta dalyvių ir iš Šiaulių, Mažeikių, Raseinių. Organizatorę itin džiugino, kad buvo sveikuolių, kurie festivalyje praleido visą dieną, nuo pat 9 ryto.

„Galbūt daugiau nedarysime dviejų erdvių, nes didžiausias žmonių srautas susirenka pagrindinėje palapinėje. Tačiau mes nebetelpame ir galvojame, kad nebeužtenka vienos dienos“, – sakė S. Surplytė.

Pasiteiravus, ar galima ateityje tikėtis dviejų dienų festivalio, ji buvo atvira, kad apie tai dar reikia pasvarstyti.

„Kai yra gerų žmonių, tikrai galima augti, nes vienas nieko nepadarytum. Čia – visų festivalis visiems. Labai džiaugiuosi, kad daug žmonių padeda ir bendras tikslas sujungia. Esu labai dėkinga Visuomenės sveikatos biurui, „Tūpk stok“ klubo savanoriams, ir, žinoma, rėmėjams“, – nuoširdžiai visiems prisidėjusiems dėkojo iniciatyvi moteris.

 

Sveikatos festivalio akimirkos – organizatorių ir Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 218 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,