Mano Gargždai



Kad per Naujųjų metų šventes išvengtume nelaimių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi fotografija (Corbis) Asociatyvi fotografija (Corbis)

Ugniagesiai su nerimu laukia Naujųjų metų vakaro, nes pernai per šią šventinę naktį sukeltuose gaisruose ugnis pasiglemžė 4 žmonių gyvybes, o dar vienas gyventojas buvo traumuotas.

Pagrindinės šių nelaimių priežastys – neatsargus rūkymas, girtavimas bei neatsargus žmonių elgesys su ugnimi. Šiemet gaisruose jau žuvo 160 gyventojų, o dar 209 buvo traumuoti. Todėl ugniagesiai ir nerimauja  dėl Naujųjų metų nakties, kai pradės pokšėti petardos, o dangų nušvies sproginėjantys fejerverkai. Deja, dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo kasmet kyla gaisrų, nuo jų susižaloja žmonės. Šiemet dėl šios priežasties kilo 3 gaisrai.O medikai praneša, kad per paskutines gruodžio dienas nuo pirotechninių gaminių nukentėjo jau ne vienas Lietuvos gyventojas. Štai Kūčių vakarą į Kauno ligoninę buvo atvežtas 13-metis paauglys, kuriam petarda sužalojo akį. Artimieji tikisi, kad berniukas regėjimo nepraras.

Medikų pagalbos prireikė ir vienam alytiškiui, kurio rankoje sprogo petarda. Pirotechninis gaminys vyriškiui sužalojo du rankos pirštus. Vienoje Joniškio rajono mokykloje per kalėdinį karnavalą pro sporto salės orlaidę buvo įmestas degantis fejerverkas, kuris sužalojo tris paauglius. O štai keli Šilutės paaugliai gruodžio 29-osios pavakarę išdykaudami  į pirmojo aukšto balkoną įmetė uždegtą petardą, nuo kurios užsidegė vaikiškas vežimėlis. Laimei, buto šeimininkas greitai pastebėjo kylantį gaisrą ir užgesino ugnį.

Kad per Naujųjų metų šventes būtų išvengta tokių nelaimių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kaip saugiai tokias priemones naudoti. Nenaudokite savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandykite patys jų pasigaminti, nes dėl to ir įvyksta skaudžiausios nelaimės. Nepirkite pirotechnikos priemonių turgavietėse, kioskuose, kur pardavėjai dažnai neturi leidimų jais prekiauti. Pirotechnikos priemones įsigykite tik parduotuvėse ir atidžiai perskaitykite jų instrukciją. Jas naudokite tik lauke, išskyrus mažiausio galingumo, kurias galima naudoti ir namuose. Uždekite jas kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių.

Naudodami fejerverkus gyventojų susibūrimo vietose, nenukreipkite jų į žmones. Pirotechnikos priemones statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Prieš uždegdami, nukreipkite jas į viršų ir atsitraukite saugiu atstumu. Neleiskite pirotechninių gaminių naudoti vaikams. Pavojų gali kelti ir nesuveikusios pirotechnikos priemonės. Tad jeigu pirotechninis gaminys neiššovė, nesiartinkite prie jo mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Nebandykite jo ardyti arba uždegti iš naujo. Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį. Be to, kad Naujųjų metų naktį neatsargiai paleistos pirotechnikos priemonės nesukeltų gaisrų, balkonuose nepalikite degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų.

Kad artėjančios šventės neatneštų skaudžių nelaimių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas taip pat  prašo gyventojų atsargiai elgtis su ugnimi, nerūkyti lovoje, nepalikti be priežiūros mažamečių vaikų. Tuo pačiu primename: prieš išvykdami iš namų, nepamirškite išjungti iš elektros tinklo elektrinių, šildymo prietaisų, nepalikite  besikūrenančios krosnies, patikrinkite, ar išjungtos dujos. Daugelio gaisrų padariniai būna ypač skaudūs ir dėl pavėluoto ugniagesių gelbėtojų iškvietimo, todėl, tik pastebėję gaisrą, nedelsdami kvieskite ugniagesius Bendruoju pagalbos telefonu 112.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,