Mano Gargždai



Europos paveldo dienų renginiai buvo skirti piliakalniams

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Rugsėjo 15 dieną Klaipėdos rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, prasidėjo tris dienas trukę Europos paveldo dienų renginiai. Šiemet 24-ųjų Europos paveldo dienų tema buvo „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“.

 

Renginio organizatorė ir kuratorė Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Šmatauskienė akcentavo, kad šių metų Europos paveldo dienų tema kviečia visuomenę pažinti Lietuvos istorinio kultūrinio kraštovaizdžio įvairovę, suprasti mūsų gyvenamų vietovių unikalumą ir vertę. Šiemet dėmesio centre – archeologinių vietovių, istorinių miestų ir miestelių, senųjų kaimų, kelių ir gatvių tinklo, dvarų sodybų, istorinių parkų ir sodų, sakralinių statinių, kapinių, pramonės ir kitų kultūros paveldo objektų tarpusavio ryšys kultūriniame kraštovaizdyje. Tačiau piliakalniai – vienos iš svarbiausių kultūrinio kraštovaizdžio dominančių, liudijančių Lietuvos valstybingumo pradžią.

Europos paveldo dienų renginiai prasidėjo seminaru-diskusija „Klaipėdos rajono piliakalniai: jų reikšmė ir išsaugojimo ypatumai“. Prieš pradedant seminarą-diskusiją, susirinkusiuosius pasveikino Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius, šiuo metu pavaduojantis vedėją, Laisvūnas Kavaliauskas, Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Turizmo tarybos pirmininkė Rūta Cirtautaitė, Administracijos direktoriaus pavaduotoja, Europos paveldo dienų renginių organizavimo darbo grupės pirmininkė Ligita Liutikienė. Visi sutarė, kad Klaipėdos rajono savivaldybės politikų ir administracijos dėmesys paveldui – didžiulis. Ko gero, Klaipėdos rajonas – vienintelis ne tik išleidęs knygą apie rajono piliakalnius, kurių yra jau 16, bet ir ją papildęs bei pakartojęs leidimą.

Įdomų pranešimą apie Klaipėdos rajono piliakalnius, atskirą dėmesį skiriant neseniai atrastam Kukuliškių piliakalniui, pristatė doc. dr. Gintautas Zabiela, archeologas, archeologijos istorikas, humanitarinių mokslų daktaras, taip pat Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, Istorijos ir archeologijos katedros docentas, kartais dar vadinamas „piliakalnių guru“.

Apie piliakalnių tvarkymą ir priežiūrą bei Kalniškės, Gargždų piliakalnio pritaikymą kultūros ir viešojo turizmo reikmėms pasakojo archeologas, VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ direktorius, projekto „Kalniškės, Gargždų piliakalnio pritaikymas kultūros ir viešojo turizmo reikmėms“ autorius ir rangos darbų vykdytojas Zenonas Baubonis. Savo pranešime jis apžvelgė I etapo ir planuojamus II etapo darbus, pasidalino savo patirtimi, pasiūlymais dėl piliakalnių tvarkymo ir priežiūros. Aptarė visuomenei aktualius klausimus dėl ant piliakalnių augančių medžių kirtimo. Dar 2015 m. Savivaldybės ir Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšomis Kalniškės, Gargždų piliakalnis buvo pritaikytas kultūros ir viešojo turizmo reikmėms, todėl šiandien šis piliakalnis – vienas labiausiai lankomų kultūros paveldo objektų Klaipėdos rajone.

Apie vietos bendruomenių vaidmenį saugant piliakalnius kalbėjo Gargždų miesto bendruomenės narys Vytautas Čeledinas, kuris pasidalijo savo patirtimi bei įžvalgomis apie sąsajas tarp bendruomenių ir kultūros paveldo, šiuo atveju piliakalnių.

Po seminaro-diskusijos buvo pristatyta knyga „Klaipėdos rajono piliakalniai“, kurios autoriai papasakojo, kuo ši knyga skiriasi nuo pirmojo leidimo. Dar 2009 m. Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti Savivaldybė išleido knygą „Klaipėdos rajono piliakalniai“. Šios knygos autoriai archeologai G. Zabiela ir Z. Baubonis. Knyga tapo itin populiari. 1000 egzempliorių tiražas labai greitai ištirpo. Kadangi 2017-ieji paskelbti Piliakalnių metais, pasitarus su Savivaldybės vadovais ir skyrus lėšas, nutarta šią knygą papildyti ir dar kartą išleisti. Taip į knygą sugulė naujos nuotraukos, aprašytas atrastas Kukuliškių piliakalnis, papildyta ir kita informacija.

Etnologas Libertas Klimka yra pasakęs: „Piliakalniai yra labai svarbūs Lietuvos istoriniame kraštovaizdyje, tai gamtos ir žmogaus kūriniai, todėl teisinga sakyti, kad Lietuva yra piliakalnių kraštas“.

Klaipėdos rajone vykę Europos paveldo dienų renginiai ir buvo skirti rajono piliakalniams. Dalį jų buvo galima aplankyti ir susipažinti su jų istorija išsamiau. Rugsėjo 16 dieną rajono gyventojai buvo pakviesti į ekskursiją „Piliakalnių kelias Klaipėdos rajone“ ir pažintinę kelionę (ekskursiją) „Litorinos taku iki Kukuliškių piliakalnio“. Visi renginiai buvo nemokami.

 

Renginių akimirkos – Gerdos Muldarytės ir Klaipėdos rajono savivaldybės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 87 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,