Mano Gargždai



Kalbų mokymo veikla KU per metus išaugo dvigubai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KU nuotr. KU nuotr.

Įsibėgėjus rudeniui, Klaipėdos universiteto humanitarai tradiciškai sulaukia gausesnio negu įprastai būrio norinčiųjų mokytis kalbų. Jau daugelį metų čia organizuojami įvairių kalbų, tarp jų ir lietuvių kalbos užsieniečiams, įvairaus lygio kursai. Reikia pastebėti, kad ši veikla nuolat plečiama, nes kursantų skaičius sparčiai auga. Palyginus su 2016 m. duomenimis, įregistruotų kursų dalyvių skaičius iki 2017 m. pabaigos bus maždaug dukart didesnis. Žmonės atvyksta mokytis kalbų ir iš Klaipėdos rajono, Palangos, Šilutės. Visą šį procesą administruoja Kalbų ir socialinės edukacijos centras, kursuose dėsto universiteto kalbininkai, kartais ir kvalifikuoti kviestiniai dėstytojai.

 

Kuo žmonėms patrauklūs Klaipėdos universiteto kalbų kursai? Remiantis kursantų atsiliepimais, galima išskirti kelis pagrindinius dalykus. Pirma (ir svarbiausia) – tai dėstytojų darbo kokybė. Čia moko kalbininkai, turintys universitetinę kvalifikaciją ir mokymo patirties, besidomintys savo dėstomos kalbos ir kultūros aktualijomis, dalyvaujantys tarptautiniuose projektuose, stažuotėse, bendradarbiaujantys su kolegomis iš užsienio.

Be to, kursuose padirbėti kviečiami ir atvykstantys dėstytojai užsieniečiai, mokantys savo gimtosios kalbos. Štai šią vasarą ispanų kalbos kursus vedė Madrido UCJC universiteto magistrantas, o italų kalbos kursais bent kartą per metus nudžiugina čia atvykstantis humanitaras iš Italijos, beje, puikiai kalbantis lietuviškai. Progų rengti tokius atskirus kursus suteikia Klaipėdos universiteto statusas, užmegzti tarptautiniai ryšiai ir vykdomos programos. Būtent dėl to šalia tradicinių mokymų pavyksta surengti ir kitokios formos kalbinę praktiką: kalbų ir kultūrų renginiai, atviri visai miesto visuomenei; smagus buvo dvikalbių pratybų projektas, kuriame dalyvavo KU ir ispanų studentai iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

Be to, reikia pabrėžti plačią kursų pasiūlą: pageidaujantys mokytis kalbų Klaipėdos miesto ir regiono gyventojai sėkmingai integruojami ir į dienines studentų grupes, visada galime pasiūlyti didelę kalbų, jų mokymosi lygių įvairovę. Taigi universitete vyksta ne tik vakariniai, bet ir dieniniai kursai kartu su studentais, pastaroji forma tampa vis populiaresnė, kursantams patinka atsidurti „viename suole“ su studentais, patrauklus ir universitetinis mokymo lygis bei tempas. Tuo tarpu vakariniai kursai gali būti specializuojami, atsižvelgiant į susirinkusių kursantų poreikius.

Universiteto kalbų kursuose siūloma unikali galimybė: sėkmingai išklausę kursą ir išlaikę numatytus atsiskaitymus kursantai gali gauti akademinę kursų baigimo pažymą, kurioje nurodomas tam tikras skaičius suteiktų europinių studijų kreditų, kurie galioja visose Europos aukštosiose mokyklose, jie gali būti įtraukiami į bendrą studijų krūvį. Kursantams, studijuojantiems ar ketinantiems studijuoti kurioje nors aukštojoje mokykloje, tai naudinga.

Kalbant apie lietuvių kalbos mokymą, Klaipėdos universitetas šioje srityje tapo regiono centru, sutraukiančiu vis daugiau čia apsigyvenančių užsieniečių. Čia siūlomi ne tik aukščiausio lygio (jų vertinimu) kalbos mokymo kursai, bet ir suteikiama adaptacijai, socializacijai naudingų žinių bei įgūdžių. „Ateiname čia kaip į namus“, – sako kursantai. Na, o Klaipėdos universiteto rengiami intensyvūs mėnesio trukmės lietuvių kalbos vasaros ir žiemos kursai jau įgijo tarptautinį pripažinimą, geriausia jų reklama – pačių kursantų atsiliepimų sklaida.

Taigi kalbų studijos vyksta intensyviai, įvairiai ir rezultatyviai. Reikia paminėti ir tai, kad kalbų mokymosi užsiėmimuose kursantai pabrėžia ypač šiltą bendravimą, kursų pabaigoje dažnai rengiamos kultūrinės vakaronės. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 549 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,