Mano Gargždai



Kalbėta apie besitęsiančius rudens darbus ir pasiruošimą žiemai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Daugiausia problemų dėl rudeninio poplūdžio iškilo Priekulės, Sendvario, Vėžaičių seniūnijose. Asociatyvi Gintarės Plungienės nuotr. Daugiausia problemų dėl rudeninio poplūdžio iškilo Priekulės, Sendvario, Vėžaičių seniūnijose. Asociatyvi Gintarės Plungienės nuotr.

Ketvirtadienį vykusiame Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje Savivaldybės administracijos direktoriui buvo nuspręsta teikti pasiūlymą atšaukti savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją dėl rudeninio poplūdžio.

 

Apžvelgiant situaciją dėl smarkaus lietaus ir rudeninio poplūdžio, konstatuota, kad neskaitant ūkininkų derliaus nuėmimo ir rudeninės sėjos darbų visame rajone trukdžių ir nuostolių, daugiausia problemų dėl rudeninio poplūdžio iškilo Priekulės, Sendvario, Vėžaičių seniūnijose. Kai kuriais atvejais kalti ir patys gyventojai (sodininkų bendrijose „Dituva“, „Pakrantė“, Maciuičių kaime užpilti keliai). Tačiau problemų iškilo ir dėl nesutvarkyto drenažo, lietaus kanalizacijos.

Taip pat aptarta, kaip tarnybos pasiruošusios šaltajam metų periodui, gripo epidemijai, apžvelgta užkrečiamųjų ligų situacija Lietuvoje ir pasaulyje.

 

Tarnybos įpareigotos bendradarbiauti

Atsakingos tarnybos ir Savivaldybės skyriai paraginti glaudžiau bendradarbiauti ir nelaukti, kol iškils realus pavojus, nes tokių liūčių ar kitų stichinių nelaimių gali būti ir dažniau, nes „rekordai“ mušami ne tik pas mus bet ir pasaulyje. Todėl reikia nuolat tvarkyti drenažą, lietaus kanalizacijos ir nuotekų tinklus, išvalyti griovius, įrengti pralaidas.

Nemažų nepatogumų iškilo dėl ESO numatyto planinio elektros tinklų remonto „Dituvos“ sodininkų bendrijoje ir tik įsikišus Klaipėdos rajono savivaldybei, ESO sustabdė darbus ir juos nukėlė vėlesniam laikui, nes bendrijos gyventojams nuolat siurbliais reikėjo siurbti vandenį iš gyvenamųjų namų rūsių ir kitų patalpų. Toje pačioje sodininkų bendrijoje gyventojai užvertė griovius, užsodino gyvatvores, todėl skubiai turėjo juos pašalinti.

Šaltajam metų periodui ruoštis turi visi: Savivaldybė, seniūnijos, valstybės institucijos, įmonės ir įstaigos, tarnybos. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas šilumos ir dujų tiekimo ūkiams, elektros tinklams, vandentiekiui bei keliams. Būtina valyti kelius, kad būtų užtikrintas privažiavimas į kaimus, sodininkų bendrijas gaisriniams, pirmosios medicininės pagalbos, kitų specialiųjų tarnybų automobiliams.

Ruošiantis žiemos laikotarpiui bus numatytos skysto ir kieto kuro atsargos, kad, reikalui esant, gyventojai galėtų jų įsigyti. Rangovai, su kurių dauguma sudarytos kelerių metų sutartys, nesikeis. Kaimo gyventojai,  turintys techniką,  tinkamą sniegui valyti, ir  verslo liudijimą, galės sniegą valyti kaip subrangovai.

 

Vandens telkiniai ruošiami gaisrų gesinimui

Seniūnai ir atsakingos tarnybos rūpinsis, kad būtų nuvalyti privažiavimai į vandenvietes, prie vandens bokštų,  elektros pastočių ir kitų įrenginių. AB „Klaipėdos vanduo“ įpareigota  apsaugoti hidrantus ir vandens tiekimo sistemas nuo apledėjimo bei užšalimo, valyti privažiavimus prie vandenviečių bei kitų AB „Klaipėdos vanduo“ objektų.

Rekomenduota Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriui skirti daugiau lėšų vandens telkinių pritaikymui vandens paėmimui gaisrams gesinti. Taip pat parengti sutarties projektą ir sudaryti sutartis su privačių vandens telkinių, priešgaisrinių rezervuarų, priešgaisrinių tvenkinių savininkais dėl jų pritaikymo vandens paėmimui gaisrams gesinti ir leidimo jais naudotis.

 

Keliai turi būti valomi atsakingai ir planingai

Kaip ir kasmet, kelininkai pasirūpins, kad būtų sukaupta smėlio, druskos ir smėlio mišinių atsargos, įkalnėse įrengtos dėžės su smėliu, druska, užtvaros sniegui sulaikyti, paruošta technika barstyti ir tvarkyti keliams.

Spaudoje bus skelbiama informacija apie seniūnijose esančių vietinių kelių valymo eilę bei kelių valymo grafikus. Ypač atkreiptas dėmesys ir rekomenduota kelių tarnyboms nuolat bendrauti su seniūnijomis dėl spartesnio kelių valymo ruožuose, kur vyksta mokykliniai autobusai.

Sunku  privažiuoti prie vienkiemiuose gyvenančių dažniausiai senyvo amžiaus žmonių būstų, − žiemą keliai užpustyti, nesimato kelio ribų, todėl seniūnijos turės ūkininkų sąrašus, kurie galėtų padėti nuvalyti kelius – tiek vienkiemiuose, tiek sodininkų bendrijose ir kitur.

 

Gaisrų prevencijos pagrindas – tvarkingi dūmtraukiai ir elektros instaliacija

Būtina tikrinti dūmtraukių bei elektros instaliacijos būklę. Pagal galimybes įrengti socialiniuose būstuose dūmų detektorius. Tai darys seniūnijų darbuotojai kartu su Klaipėdos rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiais, dalyvaujant gyventojams. Rekomenduota Savivaldybės administracijai skirti lėšų Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Gargždų priešgaisrinei tarnybai priešgaisrinių dūmų detektorių įsigijimui bei jų sumontavimui daugiavaikių, sunkiai besiverčiančių  šeimų  būstuose.

Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyrius kartu su atitinkamų tarnybų darbuotojais tikrins Savivaldybei priklausančiuose gyvenamuosiuose namuose dūmtraukių bei elektros instaliacijos būklę, inicijuos pastatų remontą.

 

Perspėjimo pranešimai – tarnybų ir gyventojų budrumui

Rekomenduota Ekstremaliųjų situacijų komisijos nariams, seniūnijų seniūnams, kitiems seniūnijų darbuotojams bei kitų įstaigų darbuotojams nustatyti savo mobiliuosius telefonus perspėjimo pranešimų priėmimui, užtikrinančių perspėjimą ir informavimą apie gresiančią ar susidariusią ekstremaliąja situaciją. Taip pat apie tai informuoti seniūnijų gyventojus bei kitus darbuotojus. Telefonų nustatymo instrukcijos ir daugiau informacijos apie šią sistemą pateikiama departamento tinklalapyje http://www.vpgt.lt. Kiekvieno  mėnesio pirmąją darbo dieną 10 val. bus atliekamas trumpųjų perspėjimo pranešimų sistemos patikrinimas, t. y. pranešimai bus perduodami tris kartus tiesiogiai į mobiliuosius telefonus. Pranešimai bus kartojami kas 4 minutes.

Lėšų daugiau bus  kirta ir sutarčių sudarymui su atitinkamomis įmonėmis priešgaisrinių tvenkinių priežiūrai, rezervuarų papildymui, vandens skaitiklių pastatymui, Savivaldybės darbuotojų (Ekstremaliųjų situacijų komisijos, Operacijų centro nariams ir kt.) skiepijimuisi nuo gripo, ekečių kirtimui, kad būtų galima apsaugoti žuvis nuo uždusimo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 530 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,