Mano Gargždai



Klaipėdoje – meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretų paroda

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Fotografės Anne Geddes nuotr. Fotografės Anne Geddes nuotr.

Visame pasaulyje žinomos fotografės ir vaikų teisių ambasadorės Anne Geddes paroda „Apsaugokime mūsų ateitį: meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai“ pasakoja apie stiprybę ir grožį. Šviečiamojo projekto, kuriuo siekiama gilinti tėvų ir globėjų žinias apie meningokokinę infekciją bei naujausias ligos prevencijos galimybes, fotografijos darbai eksponuojami  ir Klaipėdos „Švyturio“ arenoje spalio 18 – lapkričio 4 dienomis.

 

Garsi australų fotografė Anne Geddes pasakoja įtaigias istorijas apie praradimus ir išgyvenimą. Tačiau ji nesiekia šokiruoti, fotografės tikslas – atskleisti vaikų stiprybę ir grožį, kalbėti apie klastingos ligos grėsmes bei šiandien dėl medicinos ir mokslo pažangos turimas prevencijos priemones.

„Aš, kaip fotografė, šį projektą priimu tarsi tikrą dovaną – važinėdama po visą pasaulį ir fotografuodama meningokokinę infekciją išgyvenusiųjų portretus, buvau įkvėpta vaikų ir jų artimųjų stiprybės, drąsos ir optimizmo“, – pasakoja fotografė, kuri jaudinančiais  fotografijos darbais atskleidžia, kokį poveikį gali turėti ūmi ir klastinga liga – meningokokinė infekcija.

„Tereikia pažvelgti į bet kurį iš šių vaikų ir jūs suprasite, kokios sukrečiančios yra meningokokinės infekcijos pasekmės. Nesu sutikusi mamos ar tėčio, kurie nenorėtų apsaugoti savo vaiko. Kiekvienai mamai būtų didžiausias košmaras matyti tokį siaubingą išgyvenimą, tenkantį jos vaikui. Todėl manau, jog turime padėti tėvams suprasti, kokia sudėtinga liga yra meningokokinė infekcija, ir tuo pačiu padėti jiems sužinoti apie galimybes apsaugoti savo vaikus“, – sako fotografė A. Geddes.

 

Skiepas duoda šarvus

Europoje labiausiai paplitusi B serogrupės meningokoko bakterija Neisseria meningitidis, ji sukelia daugiau nei 80 proc. visų meningokokinės infekcijos atvejų kūdikiams. Lietuva Europos Sąjungoje pirmauja pagal šios grupės meningokokinės infekcijos atvejus.

Gydytoja infektologė dr. Indrė Būtienė sako, kad susirgti meningokokine infekcija gali bet kas, nors didžiausios rizikos grupei priklauso kūdikiai ir vaikai iki 5 metų. „Net Vaiko teisių konvencijoje parašyta, jog kiekvienas vaikas turi teisę į šiuo metu geriausią prieinamą medicinos priemonę. Neaišku, ko pasieks mokslas ateityje, tačiau šiandien geriausia profilaktikos priemonė prieš meningokokinę infekciją yra skiepai“, – teigia gydytoja.

Meningokokinė infekcija yra mirties ir neįgalumo, kurių galima išvengti, priežastis tiek išsivysčiusiose, tiek besivystančiose šalyse. Lietuvoje pernai užregistruoti 75 ligos atvejai, 7 iš jų baigėsi mirtimi. Šiemet meningokokinės infekcijos aukų skaičius dar didesnis – metams dar nesibaigus jis jau pasiekė 8.

Klaipėdoje dirbanti gydytoja I. Būtienė sako, kad kiekviena netektis yra labai skaudi. Medikė pati puikiai prisimena, kaip dar būdama rezidentė priėmė paryčiais į ligoninę atvežtą kūdikį. Tuomet greitąją pagalbą iškvietė mama, kuri vaikui aukštą temperatūrą numušė vaistais, bet jai nerimą kėlė dažnas kūdikio kvėpavimas. Taigi mama sureagavo labai greitai, medikai meningokokinę infekciją diagnozavo irgi labai greitai, tačiau žaibinės ligos formos suvaldyti jau buvo neįmanoma ir kūdikio gyvybė užgeso greičiau nei per parą.

Dalis vaikų pasveiksta nuo meningokokinės infekcijos be rimtų pasekmių. Tačiau net ir taikant tinkamą gydymą 1 iš 10 atvejų gali baigtis mirtimi, o 1 iš 5 po šios ligos išgyvenusių pacientų gali išsivystyti fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui.

 

Fotografė Anne Geddes.

 

Atpažinti ligą gali būti sunku ir medikams

„Aš visada sakau, kad reikia naudotis medicinos ir mokslo pažanga. Skiepais apsaugome ne tik vaikus, bet ir jų tėvus nuo žilų plaukų, – sako gydytoja I. Būtienė, kuri savo praktikoje mato, kiek streso patiria meningokokine infekcija susirgusių vaikų artimieji, – tėvai taip bijo, kad neteks vaiko, jog neranda sau vietos, jie patiria didžiulę įtampą, net pašlija šeimos santykiai.“

Pradiniai meningokokinės infekcijos simptomai dažnai yra nespecifiniai ir panašūs į peršalimo, tad net ir sveikatos priežiūros specialistui gali būti sunku diagnozuoti šią ligą ankstyvuoju etapu. Gydytoja sako, kad svarbiausia vertinti bendrą vaiko būklę: jeigu net numušus temperatūrą vaistais, vaikas vis tiek yra vangus, į aplinką nereaguoja, dejuoja, dažnai kvėpuoja, vemia, skauda galvą, tuomet reikia skubiai kreiptis į medikus.

Mat klasikiniai meningokokinės infekcijos simptomai tokie, kaip kaklo sustingimas, šaltos rankos ir kojų pėdos, jautrumas šviesai ir hemoraginis bėrimas (raudonomis arba violetinėmis dėmėmis), atsiranda vėlesniuoju ligos etapu, kuomet gyvybę išsaugantis gydymas gali būti uždelstas.

 

Kiekvienas fotografijos darbas  pasakoja stiprybės istoriją

Kai Bernadetai buvo treji metukai, jos tėtis Danilo grįžęs namo iš darbo rado savo dukrą smarkiai karščiuojančią. Mergaitę iškart nugabeno į ligoninę, kur jai nustatė meningokokinę infekciją. Danilo ir jo žmona Mary turėjo priimti vieną sunkiausių sprendimų savo gyvenime – ar amputuoti mažametės dukros kojas, ar prarasti jos gyvybę. Po kelių sudėtingų savaičių ligoninėje mergaitė ėmė sveikti.

Sulaukusi šešerių metų Bernadeta buvo pirmoji herojė, kurią fotografavo garsi vaikų teisių ambasadorė A. Geddes. Vėliau fotografė įkvepiančių išgyvenimo istorijų ieškojo visame pasaulyje ir meniniuose darbuose įamžino 15 vaikų iš 8 pasaulio šalių: tokių, kaip Australija, Kanada, Brazilija, Vokietija, Airija, Ispanija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos.  

Parodoje Klaipėdoje eksponuojamas ir Rio de Žaneiro parolimpinėms žaidynėms skirtas A. Geddes darbų  ciklas, kuriame negalią turintys sportininkai suvienijo savo jėgas norėdami pasauliui pranešti svarbią žinią – meningokokinės infekcijos pasekmės gali būti itin skaudžios. Liga progresuoja labai greitai ir gali pasibaigti mirtimi praėjus 24–48 valandoms nuo pirmųjų simptomų atsiradimo. Tačiau šios ūmios ir klastingos ligos galima išvengti pasiskiepijus. Patys išgyvenę meningokokinę infekciją, sportininkai nuotraukose įsiamžino laikydami sveikus kūdikius, kurie simbolizuoja pastangas apsaugoti mūsų vaikų ateitį ir  jų sveikatą.

A. Geddes fotografijos darbų parodą „Apsaugokime mūsų ateitį: meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai“ galima pamatyti Klaipėdos „Švyturio“ arenoje spalio 18 – lapkričio 4 dienomis. Lietuvoje paroda organizuojama bendradarbiaujant Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui bei sveikatos priežiūros bendrovei „GlaxoSmithKline Lietuva“.

 

Apie meningokokinę infekciją

Meningokokinei infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

 

Siekiant sumažinti užsikrėtimo meningokokine infekcija riziką, rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudojus – išmesti į šiukšliadėžę);

reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, reanimacija, t.y. gaivinimas „burna į burną“ ir kt.).

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. ULAC medikai primena, kad Lietuvoje 2014 m. pradėti skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos. Paskiepytų asmenų skaičius kasmet auga: 2014 m. – 338 asmenys, 2016 m. – 13 604.

Tėvams ar globėjams pageidaujant  paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras įvertinęs Jūsų vaiko/suaugusio asmens sveikatos būklę gali nuspręsti ar vaikas/suaugęs asmuo gali būti paskiepytas.

Skiepų paslaugų paiešką rasite čia.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 266 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,