Mano Gargždai



Rajono darželinukų lėkštes nuspalvins sveikesni patiekalai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Naujojo valgiaraščio patiekalai. Živilės Skuodienės nuotr. Naujojo valgiaraščio patiekalai. Živilės Skuodienės nuotr.

Omletas su špinatais, rausvieji varškėtukai su burokėlių sultimis, lęšių kruopų košė, kuskusas su daržovėmis, trinta brokolių sriuba su skrebučiais – tai tik dalis patiekalų nuo 2018 metų sausio 1 d. atsirasiantys Klaipėdos rajono ikimokyklines įstaigas lankančių vaikų lėkštėse. Gargždų lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“ jau visą praeitą savaitę buvo gaminama pagal naująjį valgiaraštį ir stebima, kaip į pokyčius reaguoja vaikai. Apie naujienas šioje srityje pasakojo Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė ir visuomenės sveikatos specialistė Živilė Skuodienė.

 

Pakeis iš esmės

Kaip pasakojo Visuomenės sveikatos biuro vadovė, valgiaraščiai ugdymo įstaigose yra keičiami dviem atvejais: jeigu patiekalai netenkina pačios bendruomenės poreikių ir jeigu keičiasi teisės aktai.

„Žinoma, teisės aktai keičiasi dažniau. Nuo 2003 metų, kai kuruojame šią sritį, vos ne kiekvienais metais kažkas kinta“, – pasakojo N. Tarvydienė.

Pasak direktorės, šį kartą poreikis keisti maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigose atsirado todėl, kad pagal įsakymo pakeitimą buvo nuo 1400 iki 1200 kalorijų sumažinta 1–3 metų vaiko energinės vertės dienos norma.

Visuomenės sveikatos specialistė Ž. Skuodienė atviravo, kad tai – minimalus pokytis, kurį norint patenkinti būtų pakakę iš vaikų dienos raciono išimti vieną ar kitą patiekalą. Visgi, specialistės nurodė, kad buvo norima į šį procesą pažiūrėti kompleksiškai, todėl nuspręsta valgiaraščius mažiesiems rajono ugdytiniams atnaujinti iš esmės. Anot Ž. Skuodienės, į procesą buvo įtraukti tėvai, kurie pasisakė už tai, kad jų vaikai valgytų sveikiau. Specialistai atliko tėvų apklausas, įsiklausė į auklėtojų pastabas, pagal kurias ir buvo sudarinėjamas naujasis valgiaraštis.

N. Tarvydienė detalizavo patį keitimo procesą. Pirmiausia buvo parengtas perspektyvinio valgiaraščio projektinis variantas, kurį įvertino sveikatos specialistai, ugdymo įstaigų vadovai, virėjai, vėliau – darželio deleguoti tėvų atstovai. Pagal pateiktas pastabas meniu buvo koreguojamas, o patobulintas valgiaraštis dar kartą pateiktas ugdymo įstaigoms, kurios pažėrė dar daugiau pastabų. Vėliau specialistai pageidaujančių darželių atstovus kvietė į susitikimus, kuriuose buvo išsamiai pristatomas kiekvienas patiekalas, jų gamybos technologija.

„Buvo sutarta, kad bent du darželiai turi išbandyti šį perspektyvų valgiaraštį, tam, kad išbandytume, ar atitinka išeigos, ar vaikai noriai priima patiekalus. Tai – Gargždų lopšelis-darželis „Gintarėlis“ ir Veiviržėnų darželis“, – informavo Visuomenės sveikatos biuro direktorė, pridūrusi, kad šis valgiaraštis yra patvirtintas ir suderintas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, atitinka visas normas.

N. Tarvydienė nurodė, kad tai bus antrasis didesnis valgiaraščių pakeitimo atvejis rajone, paskutinį kartą iš esmės meniu rajono darželiuose buvo atnaujinti 2013 metais.

 

Darželiuose atsiras įdomesni ir naudingesni patiekalai. Asociatyvi pexels.com nuotr.

 

Sveikesni patiekalai

Kaip pasakojo Ž. Skuodienė, nuo naujų metų vaikai darželiuose gers ne sulčių gėrimus ar kompotus, bet vandenį su citrina. Naujajame valgiaraštyje sumažintas druskos kiekis, taip pat pradedamas riboti cukrus. Skoniui stiprinti bus naudojamos įvairios prieskoninės žolelės.

Specialistės teigimu, keitėsi beveik viskas – atsirado įdomesni ir naudingesni patiekalai, pavyzdžiui, trintos sriubos, košės su uogomis. Darželiams pateiktas siūlymas grupėse plaktis trintų vaisių ar daržovių kokteilius.

„Kai kurie darželiai pasiryžę įgyvendinti šį siūlymą vieną kartą per savaitę, tuo pačiu vaikai įsitrauks į pedagoginę veiklą su auklėtojais, galbūt susidomės sveikesne mityba“, – dėstė specialistė.

Ji pridūrė, kad taip pat atsižvelgta į tėvų pageidavimą, kad vaikams salotos būtų aiškios, todėl pagrindiniai komponentai nebebus maišomi, nurodoma, kaip daržovės turi būti supjaustytos ar sutarkuotos.

„Jeigu vaikas tarp kopūstų randa papriką, kurios jis nemėgsta, tai nebeliečia visų salotų“, – naujo pateikimo priežastis aiškino specialistė.

Sumažintas ir pieno kiekis košėse, taip esą siekiama išvengti alerginių reakcijų. Miltai nuo šiol bus maišomi su viso grūdo miltais, o mėsos ar žuvies maltiniuose nebenaudojamas batonas, jis pakeistas daržovėmis. Specialistės pabrėžė, kad nuo šiol virtuvės darbuotojams nebeliks vietos improvizacijoms: viskas yra apibrėžta itin aiškiai.

„Jeigu anksčiau leisdavome darželiui rinktis tarp kiaulienos ir jautienos, dabar mėsa ar žuvis yra nurodyta konkrečiai. Nurodome net ir cm tikslumu, kaip pjaustyti daržoves ir pan.“, – aiškius technologinius procesus ir suvienodintą tvarką pristatė N. Tarvydienė.

Visuomenės sveikatos specialistė pabrėžė, kad bus sudaryti trys sezoniniai valgiaraščiai: žiemos, pavasario-vasaros bei rudens. Žiemos meniu dominuos sezoninės daržovės: burokėliai, kopūstai, morkos, obuoliai, mažiau bus agurkų ir pomidorų, kurie šiuo sezonu yra beskoniai. Patiekalai, anot specialistės, retai kartosis, todėl vaikams neturėtų atsibosti.

 

Kaip sekasi įgyvendinti?

Visuomenės sveikatos biuro specialistė Ž. Skuodienė pasakojo, kaip Gargždų lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“ praėjo pirmoji savaitė, maitinant vaikus pagal naująjį perspektyvų valgiaraštį. Jos teigimu, būta visokių reakcijų: į vienus patiekalus vaikai žiūrėjo išpūstomis akimis, o būta ir tokių, kurių lėkštėse neliko ir prašyta pakartoti.

„Kokius valgymo įpročius vaikas atsineša iš namų, taip jam darželyje ir sekasi maitintis. Pavyzdžiui, vienas vaikas į špinatus reaguoja gerai, nes močiutė augina, kitas bijo, nes liežuvis žaliai nusidažys“, – įspūdžiais ir pastebėjimais dalinosi naujo valgiaraščio įgyvendinimą kuruojanti specialistė.

Ji pabrėžė, kad šiame procese aktyviai turi dirbti ne tik auklėtojai ir visa darželio bendruomenė, bet ir tėvai, kurie turėtų savo atžalas supažindinti su daržovių įvairove, padėti kurti teigiamą požiūrį į maistą.

Ž. Skuodienė pasakojo, kad auklėtojos stengiasi palengvinti ir sumažinti vaikų baimes – pavyzdžiui, per pietų miego pasaką buvo pristatyti rausvieji varškėtukai, kurie apibūdinti kaip itin skanūs, braškiniai. Tai per pietus šis naujas patiekalas vaikų buvo priimtas itin palankiai.

Specialistė džiaugėsi, kad mažieji ugdytiniai su malonumu valgė košę, pagardintą šaldytomis uogomis. Visiškai pasiteisino ir naujos sudėties varškės apkepas, kuriame natūralų cukrų pakeitė morkos, o manų kruopas – kukurūzų.

N. Tarvydienė teigė, kad norint tinkamai įgyvendinti valgiaraščio pokyčius, reikalingas itin didelis susikalbėjimas tarp virtuvės ir virėjų, kito personalo, taip pat visuomenės sveikatos specialistės: „Tai, kas yra parašyta ir turi būti vykdoma. Jeigu tik pradedama interpretuoti, iš karto pastebime, kad ne taip gali būti pagamintas patiekalas.“

Kaip pavyzdį jos pateikė, kad skrebučiai į sriubą turi būti įdedami ne virtuvėje, tačiau patiekiami taip, kad juos įsidėtų patys vaikai. Kad būtų aišku, kaip turi atrodyti patiekalai, visuomenės sveikatos specialistė, juos fotografuoja, o nuotraukas pateiks kitų darželių bendruomenėms.

 

Tėvai turėtų savo atžalas supažindinti su daržovių įvairove, padėti kurti teigiamą požiūrį į maistą. Asociatyvi pexels.com nuotr.

 

Investicijos – minimalios

Kaip pasakojo Visuomenės sveikatos biuro direktorė, vieno vaiko maitinimas ikimokyklinėje įstaigoje kainuoja 1,75 Eur. Ar pavyks darželiams „įtilpti“ į šią kainą, bus aišku tik po bandomojo laikotarpio.

„Mes sudarome perspektyvų valgiaraštį, bet negalime apskaičiuoti, kiek jis kainuos, nes pirkimus atlieka pačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Tik įgyvendinant ir tik tas darželis gali pasakyti, ar tos kainos pakaks“, – pasakojo N. Tarvydienė.

Specialistė pateikė vienos dienos valgiaraščio pavyzdį, kuris darželiui „Gintarėlis“ kainavo 1,60 Eur. Tai buvo ryžių košė su keptais obuoliais, sumuštinis su sviestu ir pomidoru, trinta morkų sriuba su skrebučiais, grikių blynai su natūralaus jogurto padažu.

„Jeigu vieną dieną maistas pigesnis, kitą brangesnis, galbūt pakaks. Maitins mėnesį ir tada galėsime žinoti, kiek kainuoja maitinti pagal šį valgiaraštį tame konkrečiame darželyje“, – sakė Visuomenės sveikatos biuro vadovė.

Ž. Skuodienė sakė, kad rajono darželiams nereikės didelių investicijų, atnaujinant virtuvės įrangą: „Kas neturi, jeigu jų pasirinktas valgiaraštis su kokteiliu, turės įsigyti kokteilinę, taip pat trintuvą sriuboms trinti.“

Specialistės pasakojo, kad daug didesni teisinių aktų pakeitimai ikimokyklinio ugdymo įstaigų maitinime galimi nuo 2018 m. gegužės 1 d. Šiuo metu vyksta derinimo procesas su įvairiomis institucijomis. Pasak Ž. Skuodienės, jeigu bus patvirtintas naujas aprašas, visi patiekalai privalės būti tausojantys, nebus galima kepant naudoti apvoliojimui džiūvėsėlių, viskas turės būti kepta garuose, konvekcinėse krosnyse.

Tuomet darželiams konvekcinės krosnys būtų privalomos, todėl investicijų reikėtų didelių – tokią įrangą turi tik apie pusė rajono darželių.

 

Vaikų įpročiai – iš šeimos

Ž. Skuodienė pasakojo, kad vaikų įpročiai yra skirtingi: „Jeigu tėvai nemėgs brokolių ar žiedinių kopūstų, tai ir vaikas nebus ragavęs.“ Ji pasakojo, kad dažnai tėvai reikalauja iš darželio didelio darbo su mityba, bet kartais patys patingi šioje srityje.

„Būna, kad pasiėmę vaiką iš darželio tėvai tikisi, kad vaikas paskutinį kartą pavalgė darželyje, bet čia yra klaidinga nuomonė, vaikui vakarienė turi būti patiekiama apie 20 val.“, – pasakojo specialistė.

Ž. Skuodienė sakė, kad tėvai turėtų pasistengti, kad vaikas vietoj saldainių ar saldžios lazdelės pagraužtų paprikos lazdelę. Kaip mama, ji patarė tėvams pasekti jos pavyzdžiu – savaitgalį pripjaustyti obuolių skiltelių, morkų, paprikos lazdelių ir palikti jas ant stalo.

„Vaikas neina manęs ir neprašinėja, akys „užmato“ įdomų, spalvotą maistą ir jis čiumpa negalvodamas, jam tas skonis pažįstamas“, – patarimu pasidalino visuomenės sveikatos specialistė.

Moteris, pritarė, kad visiškai sveika mityba galbūt ir sunkiai įgyvendinama, bet reikia pasistengti, kad vaikai valgytų daugiau ruošto namie, kuo mažiau perdirbto maisto.

Ž. Skuodienė antroje lapkričio pusėje planuoja organizuoti užsiėmimus tėvams. Jų metu kartu su vaikais tėvais galės pasimokyti tam tikrų paslapčių, kaip vaikus paraginti ir paskatinti valgyti tam tikrą daržovę.

„Degustacijos vakaras su informacine žinute tėvams, pasidalinsime gerais pavyzdžiais. Gal patys tėvai nustebs, kaip vaikai gali suvalgyti tą špinato lapą“, – pasakojo specialistė.

Planuojama, kad nemokami užsiėmimai vyks Visuomenės sveikatos biure, vakarais, tiksli informacija apie susitikimus bus pateikiama vietos žiniasklaidos priemonėse.

 

Naują, nuo 2018 m. sausio 1 d. rajono darželiuose įgyvendinamą valgiaraštį (su kokteiliu) rasite ČIA.

 

Naujojo valgiaraščio patiekalai – Živilės Skuodienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 346 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,