Mano Gargždai



Priekulės moksleivių netradicinės pamokos – Serengečio ir Heidės parkuose Vokietijoje (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Kornelijos Jociūtės ir Sandros Grinkovienės nuotr. Kornelijos Jociūtės ir Sandros Grinkovienės nuotr.

Paskutinė diena prieš mokinių rudens atostogas Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje prasidėjo dar saulei nepabudus, dulksnojant jau pabodusiam lietui ir dangui nepametus tamsos rūbo. 5–12 klasių mokiniai, lydimi tėvelių ir artimųjų, mieguistai apsiblausę, klausėsi paskutiniųjų mokytojų nurodymų gimnazijos kieme ir tvarkingai kūrėsi netradicinėje klasėje – autobuse.

 

Taigi, penktadienio pamokos prasidėjo nuo pažinties su autobuso vairuotojais, kelionės gide, bendrų taisyklių ir susitarimų priminimo: juk beveik keturias paras teks kartu būti ir siekti kelionės tikslų. Pagrindiniai jų – pasinerti į pažinimo pasaulį, mokytis kartu, tobulinti gyvenimo įgūdžius. Pirmosios pamokos prasidėjo tik išriedėjus iš gimnazijos kiemo. Tyliai stebint auštantį dangų, mokiniai pasikartojo kelionės programą, kėlė probleminius, kasdienio išgyvenimo klausimus. Lietuvos – Lenkijos pasienyje, susitvarkę buitinius bei finansinius reikalus (eurai virto zlotais), greitai ir labai organizuotai užėmę savo vietas, tęsė kelionę – socialinių bei gamtos mokslų studijas. Mokiniai dalyvavo konkursuose, gilino geografines žinias, ieškojo naujų bendros Lietuvos ir Lenkijos istorijos pažinimo raktų, studijavo vaizdinę medžiagą su legendų apipintais istorinio-gamtinio paveldo objektais bei Lenkijos valstybės simboliais, lygino valstybių gyventojų skaičių ir dydį, kultūrines vertybes, tradicijas. Ilga kelionė per Lenkiją nuoseklias pamokas keitė į prasmingų filmų peržiūrą, kurie siejosi su jau girdėta informacija. Pro autobuso langus greitai besikeičiantys vaizdai, efektingas dalyvavimas ugdymo procese, integruojant mokykloje dėstomus dalykus į visuminį praktinį gyvenimą, gerai suplanuotas laikas pabaigė pirmąją kelionės dieną.

Antroji kelionės diena, prasidėjusi nuo ankstyvų pusryčių, kirto Lenkijos valstybės sieną ir nutiesė kantrybės išbandymo trasą – norint pasiekti Serengečio parką per nesibaigiančių automobilių kamščių srautą, reikėjo vieningo susitarimo, savitarpio pagalbos bei kitų socialinių emocinių įgūdžių. Įveikus 400 kilometrų, šaunioji keliautojų klasė atsidūrė „Žvėrių šalyje“, kurioje laisvai gyvena daugiau nei 1000 žvėrelių. Kiekvieną, kartu buvusią širdį pasiekė mielas, atviras, šiltas jausmas tiems, su kuriais gamtoje turėtume patirti vienybės jausmą. Nuostabaus gamtos pasaulio apžvalga specialiu autobusu, aktyvios fotosesijos, ožkų ir žirafų maitinimas, besiklausant vokiškai kalbančio vedlio, kuriam puikiai vertėjavo išvykos autobuso vairuotojas, buvo dar viena integruota gamtos pažinimo, užsienio kalbos, informacinių technologijų, bendravimo ir, be abejonės, empatijos pamoka. Gerų emocijų kupinas maišas užplūsta  ne tik pasivažinėjus safari džipu, bet ir pabendravus su arčiau prisileidžiančiais žmogų gyvūnais – beždžionėmis. Aktyvi ir džiaugsminga pamoka baigėsi treniruote atrakcionų parke. Linksmieji kalneliai ir karuselės pakurstė naujos dienos laukimą – kelionės į Heidės parką. Tačiau, prieš tai dar viena gražiausių Brolių Grimų pasaka – „Brėmeno muzikantai“, o tai reiškia, kad trumpas vakarinis sustojimas Brėmene – laisvajame Hanzos mieste, ir apsilankymas jo senamiestyje, kur gausu neįprastų architektūrinių detalių ir garsiųjų „Brėmeno muzikantų“ įamžinimo fragmentų, tiesiog neišvengiamas. Nuostabi pasaka vakarui, literatūriniam-istoriniam išprusimui ir stebuklo laukimui.

Trečia diena – Heidės parkas – populiariausias Šiaurės Vokietijos pramogų parkas. Kiek emocijų, adrenalino ir savęs išbandymų galima patirti čia nei papasakoti, nei aprašyti neįmanoma – reikia patirti. Mokiniai dar ilgai dalinsis įspūdžiais ir naujomis patirtimis apie drąsą, įveiktas baimes, savęs pažinimą.

Ilga kelionė atgal į Lietuvą baigėsi nuoširdžiomis padėkomis, dovanėlėmis, gražių ir šiltų emocijų pasidalijimu bei mokinių garsiais plojimais. Už prasmingą edukacinę išvyką, išmoktas pamokas, naujas patirtis dėkojame gidei Laimai, išmaniems, sėkmingai automobilių kamščius keliuose įveikusiems vairuotojams, kartu keliavusioms ir dirbusioms mokytojoms – Aurelijai Daugėlienei ir Sandrai Grinkovienei. Ačiū Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos mokiniams, aktyviai dalyvavusiems ir išmokusiems ne vieną pamoką bei jų tėveliams. Dėkojame gimnazijos direktoriui Antanui Alčauskiui už kelionių iniciatyvų palaikymą ir pagalbą. Iki naujų susitikimų įspūdingose, prasmingose edukacinėse išvykose.

 

Kelionės akimirkos – Kornelijos Jociūtės ir Sandros Grinkovienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 116 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,