Mano Gargždai



Pristatyti koplyčios-mauzoliejaus Stragnų II kaime remonto projektiniai pasiūlymai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, vicemerė Rūta Cirtautaitė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė, Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis. Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, vicemerė Rūta Cirtautaitė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė, Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybėje buvo pristatytas koplyčios-mauzoliejaus Stragnų II kaime projektas, kurį parengė UAB „Synergy Solutions“.

 

Projekto pristatyme dalyvavo Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, vicemerės Rūta Cirtautaitė ir Violeta Riaukienė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Administracijos specialistai, Priekulės seniūnijos bei turizmo informacijos centro atstovai.

Klaipėdos rajono savivaldybė už 12 705 Eurų su PVM nupirko kapitalinio koplyčios-mauzoliejaus remonto techninio projekto parengimo ir techninio projekto vykdymo priežiūros paslaugas. Pirmajame pristatyme buvo apžvelgta esama situacija ir pristatyti pagrindiniai projekto pasiūlymai.

Koplyčia-mauzoliejus statyta XIX a. pab. Pastatą statė Klaipėdos masonų ložei „Merfis“ priklausęs Bronackis. Pagal žmonių prisiminimus, koplyčia pastatyta masono Bronackio mirusios žmonos atminimui. Teigiama, kad žmonos palaikai buvo palaidoti koplyčios rūsyje – mauzoliejuje, o viršuje buvo įrengta nedidelė koplyčia pamaldoms. Koplyčia – lauko akmenų mūro: viduje naudoti natūralūs mažesni rieduliai, išorėje – stambesni, skaldyti. Pagrindinis vakarų fasadas sumūrytas iš raudonų plytų, turi ryškių neogotikos stiliaus bruožų. Dvišlaitis stogas buvo dengtas čerpėmis. Po koplyčia buvo įrengtas erdvus rūsys laidojimui.

Deja, koplyčia pokaryje buvo nuniokota: išplėštas mauzoliejus, išniekinti palaikai (palaidojimų žymių nelikę), išdraskytas koplyčios vidus. Šiuo metu koplyčios-mauzoliejaus būklė yra labai bloga, todėl šį 2006 metais į Kultūros vertybių registrą įtrauktą pastatą ketinama restauruoti ir pritaikyti kultūros reikmėms. Visus koplyčios-mauzoliejaus tvarkymo darbus būtina atlikti išsaugant šio architektūros paveldo objekto, įrašyto į Kultūros vertybių registrą, vertingąsias savybes ir pritaikant objektą turistų lankymui.

Projektuotojas pristatydamas pasiūlymus nustebino Savivaldybės atstovus – atlikta daugiau nei numatyta. Buvo pristatyti ne tik pasiūlymai koplyčios-mauzoliejaus kapitaliniam remontui, numatant stogo rekonstrukcijos, fasadų plytų ir akmens mūro, perdangos tarp rūsio ir pirmo aukšto, grindų rūsyje atkūrimo bei kitus restauravimo ar atkūrimo darbus, automobilių stovėjimo aikštelės įrengimas, bet ir suprojektuota vaikų žaidimų aikštelės danga, takų sistema.

Vis dėlto, Savivaldybės vadovai, specialistai pasiūlė projektą atlikti etapais. Pirmuoju etapu turėtų būti atlikti svarbiausi darbai: atliktas kapitalinis remontas, atkuriant buvusį koplyčios-mauzoliejaus vaizdą, įvažos į objektą žmonėms su negalia, taip pat takų ir laiptų, privažiavimo nuo Pylimo g. ir automobilių stovėjimo aikštelės įrengimas, informacinio stendo, suoliukų, šiukšliadėžių bei teritorijos apšvietimo įrengimas.

Visi projektavimo darbai kartu su sąmata turi būti atlikti iki 2018 m. vasario mėnesio. Koplyčios-mauzoliejaus restauravimo darbams atlikti bus teikiama paraiška finansavimui iš ES lėšų, prie finansavimo prisidės ir Savivaldybė biudžeto lėšomis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 247 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,