Mano Gargždai



Nešvarus kaminas – nelaimės ir taršos priežastis

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi BFL nuotr. Asociatyvi BFL nuotr.

 Visoje Lietuvoje jau beveik mėnesį vykdoma akcija „Kaminukas“. Jos metu tikrinama, kaip eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, koks deginamas kuras. Šia akcija aplinkosaugininkai ragina žmones atkreipti dėmesį į gamtos taršą. O gaisrininkai perspėja – netinkamas kuras gali užteršti kaminą ir taip prišaukti nelaimę.

 

Prasidėjus intensyviam šildymo sezonui, užfiksuojamas didesnis užterštumas – viršijama smulkiųjų kietųjų dalelių paros normos.  Dažniausia padidėjusios taršos priežastis - neteisėtas buitinių ir gamybos atliekų naudojimas kurui.

Siekiant spręsti šią padidėjusios oro taršos problemą ir vykdoma akcija Kaminukas“. Šios akcijos metu Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai kartu su seniūnijų ir kitų suinteresuotų institucijų atstovais vykdo reidus. Pramoniniuose ir gyvenamuosiuose rajonuose tikrinami padidintą taršą skleidžiantys šaltiniai, registruojami pažeidimai.

Akcijos metu pasirinktinai tikrinamos transporto priemonių remonto dirbtuvės, garažų bendrijos, baldų gamybos ir medžio apdirbimo įmonės. Akciją Kaminukas“ planuojama tęsti iki kovo 1 dienos.

Grėsmę žmogaus sveikatai ir aplinkai kelia nematomos kietosios dalelės, kurios nėra sulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir prasiskverbia į žmogaus organizmą. Todėl ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, impregnuotą medieną, senus baldus, rūbus, batus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes.

Siekdami užkirsti kelią pažeidimams, aplinkosaugininkai primena, kad Aplinkos oro apsaugos įstatymas draudžia krosnyse deginti atliekas. Už atliekų deginimą nesilaikant nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda piliečiams nuo 100 iki 200 litų,  pareigūnams - nuo 200 iki 400 litų.

Tinkamiausia kūrenti yra natūrali mediena, anglys ir durpės.

 

Neužtenka išvalyti tik kartą

Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyr. Inspektorius Arūnas Armalis portalui manogargzdai.lt sakė, jog akcijoje „Kaminukas“ gaisrininkai nedalyvauja, nes tai yra labiau gamtosauginis projektas. Tačiau priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai taip pat rūpinasi gyventojų saugumu.

„Prieš šildymo sezoną informuojame ir raginame gyventojus išsivalyti namų kaminus. Kadangi neišvalius kamino, gali užsidegti suodžiai – nuo to iki nelaimės visai netoli. Kaminus rekomenduojama valyti tris kartus per metus – prieš šildymo sezoną, sezono metu ir po jo. Už neišvalytą kaminą gali būti paskirta bauda nuo 25 iki 250 litų. Praėjusiais metais skyrėme aštuonias baudas“, - kalbėjo A. Armalis.

Jis suskaičiavo, jog per praėjusį šildymo sezoną dėl degančių kaminų gaisrininkams teko vykti apie 30 kartų. Priežastis – nevalytas arba dėl netinkamo kūrenimo greitai užsikišęs kaminas.

A. Armalis pastebėjo, kad šilta žiema sumažino atvejų, kai dega suodžiai.

„Žmonės mažiau šildo, ne taip intensyviai kūrena, todėl ir kaminai užsiteršia mažiau“, - teigė A. Armalis. 

 

Geriausi kaminų sprendimai! Daugiau informacijos rasite: https://www.schiedel.com/lt/

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 375 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,