Mano Gargždai



Į darželio eilę – vos tik gimus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Visai Lietuvai būdinga tendencija – darželiuose trūksta vietų, o į jų eilę savo atžalas tėvai užrašo vos tik šioms gimus. Asociatyvi Corbis nuotr. Visai Lietuvai būdinga tendencija – darželiuose trūksta vietų, o į jų eilę savo atžalas tėvai užrašo vos tik šioms gimus. Asociatyvi Corbis nuotr.

Žiniasklaidoje nusirito skandalas, kuomet nauja, neva skaidresne, registravimosi į darželį tvarka naudotis paraginti vilniškiai sistema taip ir nepasinaudojo – jiems savo atžalų į darželį užrašyti nepavyko, nes sistema nesuveikė, o miesto savivaldybėje nusidriekė piktų tėvų eilės. Sostinės pavyzdžiu Klaipėdos rajono savivaldybė sekti kol kas neketina – specialistai mano, kad su būsimų darželinukų tėvais vis dėlto būtinas realus, ne internetinis kontaktas.

 

Kol kas Klaipėdos rajone, skirtingai negu sostinėje, registravimosi problemų nėra. Tačiau egzistuoja kita, visai Lietuvai būdinga tendencija – darželiuose trūksta vietų, o į jų eilę savo atžalas tėvai užrašo vos tik šioms gimus.

„Žinau atvejų, kai tėvai savo vaiką į darželį užrašo tik gimusį. Ir ne nuostabu – vietų darželiuose tikrai trūksta. Kai į darželį užrašiau savo sūnų, jam buvo vos pusė metukų. Eilėje į tą darželį, į kurį norime patekti, mano vaikas yra 95. Darželis praėjusiais metais priėmė 99 vaikus. Kol mano vaikas eis į darželį, praeis dar mažiausiai metai. Jei mano vaikas jau 95-as, kelinti bus tie, kuriuos mamos užrašė vėliau“, - svarstė viena gargždiškė, šiuo metu auginanti dar tik būsimą darželinuką.

Tačiau jauna moteris pasidžiaugė, kad užregistravusį atžalą į darželį, gali nuolat stebėti judančią eilę internete.

 

Vietų iš tiesų trūksta

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius pripažino, kad bent jau Gargždų miesto darželiuose vietų iš tiesų trūksta. Tačiau specialistai nuolat ieško problemos sprendimo būdų.

„Reikia pripažinti, kad vietų darželiuose trūkumas iš tiesų egzistuoja. Tačiau situacija nėra visur vienoda. Pavyzdžiui, Endriejavo, Agluonėnų, Veiviržėnų darželiuose vietų yra pakankamai. Kitaip – Gargžduose. Eilės tikrai didelės, bet metų eigoje situacija vėl gi keičiasi – žmonės migruoja, kai kurie iš eilės išsibraukia, kiti atsiima prašymus“, - kalbėjo A. Petravičius.

Pasak jo, kol kas rajone pasiteisino registravimo sistema, kuomet prašymas priimamas ne internetu.

„Manome, kad bent jau pirmą kartą reikia susitikti su tėvais. Jie užpildo prašymą, specialistės jiems atsako į visus rūpimus klausimus, suteikia informacijos. Prašymą priimti vaiką į darželį parašę tėvai gauna prisijungimo prie sistemos slaptažodžius ir gali nuolat tikrinti, kaip keičiasi eilė. Šiemet kovo mėnesį dar kartą tėvų prašysime patvirtinti registraciją – kad eilės neužimtų tie, kurie išvyko kitur gyventi ar nebenori vaiko vesti į darželį. Ši priėmimo sistema taip pat yra skaidri, nes visi besiregistruojantieji yra surašomi į eilę bendroje sistemoje, taip išvengiama asmeninių susitarimų, neskaidrumo“, - portalui mano-gargzdai.lt sakė A. Petravičius.

 

Privatūs darželiai – per brangu

Šiuo metu Gargždų mieste ikimokyklinio ugdymo programą vykdo keturios įstaigos. Trijose iš jų yra 12 grupių, vienoje – 11. Taigi, kiekviena įstaiga gali priimti kiek daugiau, negu po 200 vaikų. Šios dienos duomenimis, Gargžduose yra 180 vaikų, gimusių 2012 metais ir 182, gimusių praėjusiais metais.

„Yra šiokia tokia vaikų mažėjimo tendencija, nes 2009 metais gimė virš 200 vaikų. Vis dėlto, net ir šiek tiek sumažėjus vaikų skaičiui, vietų darželiuose trūksta. Savivaldybė jau išnaudojo visas plėtimosi galimybes – vaikams pritaikytos visos galimos patalpos, kaimų darželiuose stengiamės atidaryti papildomų grupių. Tam tikrų išeičių yra, bet jos nėra itin patogios. Visi tėvai nori, kad darželis būtų kuo arčiau namų. Tačiau į Klaipėdą dirbti besivažinėjantiems tėvams siūlome vaikus vesti nebūtinai į Gargždų darželius, o į rajono darželius. Pavyzdžiui, Agluonėnai turi fantastišką darželį, bet, be jokios abejonės, tėvams į jį vežti vaikus jau gaunasi vingis”, - kalbėjo A. Petravičius.

Pasak jo, vienas iš problemos sprendimo būdų būtų privatūs darželiai. Deja, kol kas rajono gyventojams jie yra per brangūs.

“Besidominčių privačių darželių kūrimu tikrai yra. Nuosekliai tuo dar visai neseniai domėjosi bent trys asmenys. Bet štai faktai palyginimui – mėnuo privačiame darželyje kainuoja 1 tūkstantį litų, valstybiniame – 200 litų. Kokybės ir kainos santykis dar nėra tinkamas, perkamoji galia per maža. Todėl jei vaikas nepatenka į darželį, jį prižiūri auklė, siūlome galimybę vaiką ugdyti Klaipėdos darželiuose. Tai nėra pati geriausia išeitis, bet šiai dienai Savivaldybei tai yra pigiau, negu steigti privatų darželį. Klaipėdos miesto darželiuose ugdomi 124 mūsų rajono vaikai. Vieno vaiko diena ne rajonui priklausiančiame darželyje kainuoja beveik 11 litų. Tokia išeitis priimtina, kol Klaipėdos darželiuose yra vietų. Vis dėlto, galime pasidžiaugti, kad Klaipėdos rajonas nėra taip sparčiai senstantis, čia gimsta tikrai nemažai vaikų, o darželių padėtis nėra tokia bloga, kaip Vilniuje, Kaune“, - sakė A. Petravičius. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 427 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,