Mano Gargždai



Brangs vaikų maitinimas ir socialinės globos paslaugos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr. Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr.

Paskutiniame 2017 m. Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje, kuris vyko anksčiau nei įprasta – gruodžio 21 d., svarstyti aktualūs klausimai, susiję su kainų didinimu – dėl atlyginimo dydžio nustatymo už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą Klaipėdos rajono savivaldybės mokyklose bei dėl Viliaus Gaigalaičio globos namuose teikiamų socialinės globos paslaugų kainų derinimo.

 

Už vaikų maitinimą mokėti teks daugiau

Priešventiniame posėdyje politikai pritarė, kad nuo 2018 metų sausio 1 d. didėtų atlyginimo dydis už maitinimo paslaugas lopšeliuose-darželiuose. Vienos dienos atlyginimo dydis už maitinimo paslaugas (pusryčiai, pietūs, vakarienė) lopšelio grupėje išaugs nuo 1,51 Eur per dieną iki 1,93 Eur, o ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupėse – nuo 1,73 Eur iki 2,23 Eur. Paskaičiuota, kad lopšelio grupes lankančių vaikų maitinimui, kuriems nėra taikomos nuolaidos už vaikų maitinimą, per mėnesį (21 darbo diena), jei vaikas bus maitinamas tris kartus per dieną, išlaidos padidės 8,82 euro, o darželio, priešmokyklinio amžiaus vaikams išlaidos per mėnesį padidės 10,5 euro. Palyginimui, Klaipėdos miesto savivaldybės ikimokyklinėse įstaigose nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. maisto produktams nustatyta vienos dienos kaina lopšelio grupėse – 1,98 euro, darželio grupėse – 2,25 euro.

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad maitinimo kaina nesikeitė nuo 2012 metų, 2015 m. dydis buvo tik perskaičiuotas iš litų į eurus. Pagrindinės kainų didėjimo priežastys – nuo 2018 m. sausio 1 d. besikeičiančios rekomenduojamos paros energijos normos vaikams – dėl to darželiuose įvestas naujas valgiaraštis (plačiau skaitykite čia), taip pat padidėjusios maisto produktų kainos.

Mokykla gali sumažinti atlyginimą už maitinimo paslaugas tėvų (globėjų, rūpintojų) prašymu du kartus per metus (rugsėjo 5 d. ir sausio 5 d.), kai atsisakoma: pusryčių – 30 proc. (lopšelio grupėje – 0,50 Eur, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupėse – 0,63 Eur; pietų – 45 proc. (lopšelio grupėje – 0,98 Eur, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupėse – 1,09 Eur, vaikams); vakarienės – 25 proc. (lopšelio grupėje – 0,45 Eur, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo grupėse – 0,51 Eur).

Dėl padidėjusių kainų vaikai bus maitinami sveikesniu, kokybiškesniu maistu. Taip pat mažės maitinimo kaina ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes lankantiems vaikams, kuriems yra pritaikytas maitinimas. Atsižvelgiant į Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ patirtį (šioje įstaigoje, skyrus papildomus etatus, virtuvės įrangą) yra daugiausiai alergiškų vieniems ar kitiems produktams vaikų, jų maitinimo kaina, kuri buvo 2,89 euro, suvienodinama su kitų vaikų maitinimo kaina.  

Papildomas finansavimas iš Savivaldybės biudžeto didėtų dėl numatytų taikomų lengvatų šeimoms. Švietimo skyriaus vedėjo teigimu, lengvata maitinimui pasinaudoja iki 20 proc. vaikų.

 

Didės socialinės globos paslaugų kaina

Viliaus Gaigalaičio globos namai gruodžio 4 d. Savivaldybei pateikė prašymą, derinti šioje įstaigoje teikiamų socialinės globos paslaugų didesnes kainas nuo 2018 m. sausio 1 d.

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad sprendimo projektas parengtas atsižvelgiant į tai, kad pagal Lietuvos Respublikos Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymą, nuo 2018 m. sausio 1 d. vidutiniškai 4 proc. didės pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai. Nustačius pareiginės algos kintamąją dalį pagal įstatymo nuostatas apie 118,5 pareigybėse (slaugytojo, kineziterapeuto, gydytojo, slaugytojo padėjėjo, socialinio darbuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo, dietisto, virėjo, sandėlininko ir kt.) dirbantiems darbuotojams darbo užmokestis vidutiniškai išaugs apie 7,5 proc. nuo 2018 vasario 1 d.

Tarybos posėdyje pritarus, senyvo amžiaus asmeniui ir suaugusiam asmeniui su negalia išlaidos išaugs 49 Eur (8,4 proc.) ir sieks 630 Eur per mėnesį, suaugusiam arba senyvo amžiaus asmeniui su sunkia negalia išlaidos išaugs 47 Eur (6,8 proc.) – iki 735 Eur per mėnesį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 557 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,