Mano Gargždai



Nedeklaravusieji gyvenamosios vietos susidurs su nepatogumais

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos nuotr. Asociatyvi redakcijos nuotr.

Metų pradžioje įsigaliojus Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimams, visi asmenys, šiuo metu nedeklaravę gyvenamosios vietos, turėtų suskubti tai padaryti iki kovo 31 d., primena Registrų centras.

 

Privalo deklaruoti iki kovo 31 d.

Gyventojai, kurie seniūnijoms ar savivaldybėms nėra pateikę duomenų apie savo gyvenamąją vietą, iki šių metų kovo 31 d. privalo ją deklaruoti arba pateikti prašymą juos įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Socialinio draudimo senatvės, netekto darbingumo (invalidumo), našlių ir našlaičių pensijos, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos ir kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas, šalpos ir valstybinės pensijos (pirmojo ir antrojo laipsnio, nukentėjusiųjų, mokslininkų) skiriamos ir mokamos tik deklaravusiems gyvenamąją vietą arba įtrauktiems į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą gyventojams. Su gyvenamosios vietos deklaravimo faktu siejama ir teisė gauti slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas.

„Dar nedaug kreipėsi dėl įtraukimo į nedeklaravusių asmenų apskaitą. Kreipėsi tie, kurie buvo deklaravę „prie savivaldybės“. Pirmiausia tai yra susiję su ES paramos maisto produktais programa. Nepasirūpinę perregistravimu, negauna šių maisto paketų, kompensacijų už šildymą, vienkartinių pašalpų“, – apie būtinybę pasirūpinti gyvenamosios vietos deklaravimu priminė Vėžaičių seniūnijos sekretorė Vida Želvienė.

Ji pasakojo, kad Vėžaičių seniūnijoje „prie savivaldybės“ buvo prisiregistravę 145 asmenys. Anot V. Želvienės, esminių pasikeitimų čia ji neįžvelgianti: „Anksčiau registruodavosi „prie savivaldybės“, pavyzdžiui, jeigu savininkas nesutinka, kad būtų deklaruota prie jo būsto, dabar lygiai tas pats – savininkui nesutikus, žmogus lieka nedeklaravusių asmenų apskaitoje.“

Tiesa, seniūnijos darbuotoja pastebėjo, kad galbūt šis pakeitimas padės išvengti piktnaudžiaujančiųjų tvarka, kai siekdami gauti didesnes socialines lengvatas, vaikai registruodavosi „prie savivaldybės“, bet ne pas savo tėvus. Taip pat V. Želvienė informavo, kad jeigu žmogus seniūnijoje turi valdos dalį, gyvenamąją vietą jis privalės deklaruoti ten, netgi ir esant bendrasavininkų nesutikimui.

Naująja tvarka, pasak Registrų centro, bus siekiama vykdyti tikslesnį gyventojų duomenų surinkimą ir taip užtikrinti efektyvų mokesčių bei viešųjų paslaugų administravimą. Deklaravimo pagal faktinę gyvenamąją vietą naudą turėtų pajusti ir gyventojai – pavyzdžiui, teikiant prioritetus vaikų registracijai į šalia esančius darželius ar mokyklas ir skirstant lėšas vietovės infrastruktūros gerinimui.

Į nedeklaravusių asmenų apskaitą Klaipėdos rajone, vasario 1 d. Registrų centro duomenimis, pageidavo būti įtraukti 66 asmenys. Kiek žmonių Klaipėdos rajone buvo prisiregistravę „prie savivaldybės“ duomenų Registrų centras neturi. Lietuvoje tokių žmonių buvo apie 60 tūkst., įskaitant asmenis esančius įkalinimo įstaigose, benamius ir pan.

 

Kas laukia nedeklaravusiųjų – neaišku

Į naująją apskaitą 12 mėn. laikotarpiui gali būti įtraukiami asmenys, kurie dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių negali deklaruoti savo gyvenamosios vietos, pavyzdžiui, tie, kurių būsto savininkai nesutinka leisti deklaruoti gyvenamąją vietą jiems priklausančiose patalpose. Tokiais ir panašiais atvejais gyventojai turėtų deklaravimo įstaigai – seniūnijai arba savivaldybei, kurios teritorijoje gyvena – kartu su prašymu įtraukti į apskaitą nurodyti ir faktinės gyvenamosios vietos adresą bei ekonominius, socialinius ar asmeninius interesus savivaldybės teritorijoje (dirba, mokosi ar kt.). Jei per nustatytą 12 mėn. laikotarpį apskaitoje esantys asmenys nedeklaruos ar nepakeis faktinės gyvenamosios vietos, praėjus nustatytam terminui jie turės kreiptis į seniūniją su analogišku prašymu.

„Kas bus po to, jeigu nedeklaruos iki kovo 31 d. – nieko įstatymas nenumato“, – tvarką komentavo vietos deklaravimu Vėžaičių seniūnijoje besirūpinanti darbuotoja.

Gyvenamąją vietą galima deklaruoti internetu, naudojantis Elektroniniais valdžios vartais arba atvykus į gyvenamosios vietos seniūniją.

Kaip ir anksčiau, į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą taip pat gali būti įtraukiami benamiai, vaikų globos namus ar šeimyną palikę asmenys, atliekantieji bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose, šalyje prieglobstį gaunantys užsieniečiai bei žmonės, teismo sprendimu gydomi specializuotose psichikos sveikatos įstaigose.

Registrų centras primena, kad Lietuvos gyventojai, pakeitę gyvenamąją vietą, arba asmenys, atvykę ar sugrįžę gyventi į Lietuvą, privalo deklaruoti gyvenamąją vietą per 1 mėnesį. Tuo metu išvykstant gyventi į užsienį išvykimo deklaracijoje nurodyti valstybę, į kurią išvykstama, reikia ne anksčiau kaip per 7 darbo dienas iki išvykimo.

Daugiau informacijos apie gyvenamosios vietos deklaravimo tvarką ir jos teikiamą naudą – Registrų centro parengtoje gyvenamosios vietos deklaravimo atmintinėje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 255 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,