Mano Gargždai



Dituvos pagrindinėje mokykloje nuvilnijo šventinių renginių savaitė „Pažink, švęsk, kurk“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Renginio akimirka. L. Nedveckienės nuotr. Renginio akimirka. L. Nedveckienės nuotr.

Ne viename viešame pasisakyme šiemet skambėjo, jog 100-osios Lietuvos valstybingumo atkūrimo metinės – ne vien trispalvės vėliavos iškėlimas vasario 16 dieną. Tai – į tris vėliavos spalvas orientuotas renginių ciklas, kurį galima apibūdinti trimis žodžiais „Pažink, švęsk, kurk“: pažink Lietuvos praeitį (raudona), švęsk Lietuvos dabartį (geltona) ir kurk Lietuvos ateičiai (žalia).

 

Į trispalvį trijų žodžių junginį dėmesį atkreipė ir Dituvos pagrindinės mokyklos bendruomenė, visą savaitę iki vasario 16 dienos paskyrusi praeities atminimo, dabarties aktualijų ir ateities vizijų renginių maratonui. Šventinio pirmadienio, vasario 12 dieną, renginio „Lietuva, Tave pažįstu iš naujo“ metu mokiniams pamokas vedė Lietuvos jūrų muziejaus edukatorės, primindamos pajūrio bei pamario krašto istoriją.

„Švyturys simbolizuoja teigiamą pavyzdį, kuriuo turėtų sekti visi – kas Lietuvoje yra Jūsų pavyzdžiai?“,  mokiniai drąsinti ieškoti savų idealų, sektinų Lietuvos šviesuolių.

„Lietuva, Tau skiriu savo kūrybą“ – per antradienio, vasario 13 dienos, pamokas mokiniai piešė Lietuvą, mokyklos koridoriuose iškabinti geriausiųjų darbai. Dienos akcentas – šimtas mokinių, kartu su mokytojais, rašančių šimtą svarbiausių, Šimtmečio Lietuvą žyminčių, žodžių: „Pagarba, išmintis, kalba, didybė, žaluma...“ – tik keletas jų.

 

Vasario 15 dienos koncerte – daugiau kaip mėnesį repetuoti kūriniai pristatyti draugams, auklėtojams ir tėvams. L. Nedveckienės nuotr.

 

Vasario 14-ąją, „Meilės Lietuvai“ dieną, mokykla pradėjo simboliškomis eilutėmis: „Kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka, / Tai mūsų Tėvynė, graži Lietuva!...“.

Kas Lietuvai skyrė šias eiles? Kur ir kada gimė šio eilėraščio autorius? Kuri upė ilgesnė: Šešupė ar Nemunas? Rungtyniaudami protų mūšyje visos mokyklos mokiniai suprato, jog istorinės, politologinės, geografinės žinios apie Lietuvą svarbios ne tik rašant atsiskaitymo darbus mokyklos suoluose, tačiau šiandien sukaupta patirtis bus vertinga ir ateityje keliaujant bei pristatant Lietuvą kaip savo „sportišką, klestinčią, drąsią, orią“ (iš 100-to mokinių pateiktų apie Lietuvą žodžių sąrašo) gimtinę.

Dainos, poezija gimtinei skambėjo ir vasario 15 dienos koncerte – daugiau kaip mėnesį repetuoti kūriniai pristatyti draugams, auklėtojams ir tėvams.

Vasario 16 d. mokykloje renginiai nesibaigs – mokiniai ir toliau aktyviai lankantis krašto muziejuose, bus skatinami pažinti Lietuvos istorinius įvykius ir asmenybes, raginami pradėti šventinio pasiruošimo darbus numatomiems kovo 11 dienos renginiams bei drąsinami ir toliau kurti „tolerantiškos, demokratiškos“ (iš 100-to mokinių pateiktų apie Lietuvą žodžių sąrašo) Lietuvos ateitį.

 

Akimirkos iš renginių ciklo „Pažink, švęsk, kurk“ – L. Nedveckienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 568 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,