Mano Gargždai



Gargžduose vykusiame popierinių modelių konkurse – nominacijų gausa (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Konkurso dalyviai. J. Kuprienės nuotr. Konkurso dalyviai. J. Kuprienės nuotr.

2018 metų vasario mėnesio 16–18 dienomis Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos aktų salėje vyko po 11-os metų „į namus“ sugrįžęs popierinių modelių konkursas „Gargždai 2018“, skirtas Lietuvos 100-mečiui ir Gargždų pirmo paminėjimo 765 metinėms paminėti. Jame dalyvavo modeliuotojai iš Gargždų, Panevėžio rajono, Kauno, Lenkijos Chelmžos miesto modeliuotojų klubo „Combat“, Inovroclavo ir Bydgoščės ISMR klubų, Švieče miesto, Estijos sostinės Talino.

 

Konkursas, kurį vedė Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro (VJLC) direktorės pavaduotoja Rita, pradėtas Lietuvos himno giedojimu. Sveikinimo žodžius tarė Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius, Savivaldybės Tarybos narys Vaclovas Macijauskas, Gargždų VJLC direktorė Skaidra Karalienė, puikiai pagrojo VJLC dainavimo studijos grupės „Nevalyk lentos“ ir „Apverstas kryžius“.

Tai nustebino net mūsų karšto ir šalto konkursuose mačiusius patyrusius kolegas iš Lenkijos. Pietums puikią sriubą išvirė KASP Žemaičių apygardos 3 rinktinės 302 kuopos kariai ir mūsų centro darbuotojas Kazys. Vertinimo ir viso konkurso metu skambėjo puiki foninė muzika, kuri taip pat buvo naujovė kolegoms iš Lenkijos. Už ją dėkojame mūsų „guliveriukei“ Vaivai ir roko muzikos studijos mokytojui Artūrui.

Po atidarymo ir sriubos vyko modelių vertinimas. Kadangi buvome organizatoriai, tai stengėmės, kad saviems tektų proporcingas ar net mažesnis pagrindinių prizų skaičius. O kategorijose laimėjusius modelius nustatė tarptautinės Lietuvos, Lenkijos ir mūsų jaunimo trys vertinimo komandos. Objektyvumas garantuotas, nes buvo įsiklausoma į vienas kito nuomonę ir man, kaip vyriausiam teisėjui, niekur nereikėjo įsikišti, taip sakant „lengva duonelė“ buvo.

Konkurso statistika: jauniausių vaikų iki 10 metų amžiaus grupėje dalyvavo 8 modeliuotojai su 16 modelių, vyresniųjų vaikų (10–14 metų) amžiaus grupėje dalyvavo 8 modeliuotojai su 25 modeliais. Jaunimo amžiaus grupėje (14–19 metų) 15 modeliuotojų konkursui išstatė 39, o suaugusių (daugiau kaip 19 metų) amžiaus grupėje 13 modeliuotojų konkursui pateikė 89 modelius. Iš viso buvo 170 modelių. Dar eksponuota 20 nekonkursinių modelių.

 

Konkurso metu koncertavo Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro kolektyvai. J. Kuprienės nuotr.

 

Svečiai iš Lenkijos apsilankė Klaipėdoje, kur vyko grandiozinis renginys – Šviesų festivalis. Taip pat jie pavaikščiojo po Klaipėdos senamiestį. Lenkus labai stebino trispalvių ir kitokios tautinės atributikos gausa visoje Lietuvoje. Svečiai pasivaikščiojo po mūsų miestą ir buvo nustebinti švara ir tvarka. Juos taip pat džiugiai stebino nakvynės sąlygos kaimo turizmo sodyboje „Gribžė“ ir lietuviškas sniegas, kuriame pora iš jų rytais net „paplaukiojo“ sveikatingumo tikslais. Šeštadienio vakare vykusioje modeliuotojų vakaronėje skambėjo lietuviškos ir lenkiškos dainos (dainavome patys), vaišinome svečius rėmėjų ruoštais skanėstais.

O dabar – apie nugalėtojus (konkursas vyko neskirstant vietų, o tik 3 nominacijas vienoje modelių kategorijoje (jaunesniųjų vaikų amžiaus grupėje – 6)).

Vaikų iki 10 metų amžiaus grupėje prizus laimėjo tik vietiniai modeliuotojai, nes iš kitur neatvyko. Apdovanoti buvo Deividas Barauskas, Daniela Zaveckaitė, Gabija Bagočiūtė, Lukas Šidlovskis, Jūratė Lankutytė ir Valiūnas Titas.

Vaikų nuo 10 iki 14 metų grupėje popierinės aviacijos, laivyno ir figūrėlių kategorijose konkursas neįvyko dėl per mažo modelių skaičiaus, bet padėkomis ir atminimo prizais apdovanoti Krzysztof Pliszka – 2 padėkos, Arkadiusz Fiszer ir Magdalena Kolpa. Šioje amžiaus grupėje ratinės technikos kategorijoje nugalėjo Vakaris Rudys, Paulius Prišmontas ir Adomaitis Ugnius. Vikšrinės technikos kategorijoje laimėjo Vakaris Rudys, Paulius Prišmontas ir Krzysztof Pliszka. Architektūros kategorijoje geriausiais pripažinti Magdalenos Kolpa, Arkadiusz Fiszer ir Pauliaus Prišmonto maketai. Neklasifikuotų modelių grupėje nugalėjo Paulius Prišmontas, Krzysztof Pliszka ir Jonė Baltramaitytė.

Jaunimo amžiaus grupėje (14–19 metų) padėkas ir atminimo dovanėles gavo Joanna Wantowska (laivų modeliai), Lukasz Stanislawski (figūrėlės), Mindaugas Dembinskas ir Joanna Wantowska (kosminė technika ir fantastika), Mateusz Jarzembski (neklasifikuoti modeliai) – šiose grupėse nebuvo „kvorumo“. Aviacinių modelių kategorijoje nugalėjo Ignas Sungaila, Joanna Wantowska ir Brigita Ronkytė. Ratinės technikos modeliais laimėjo Ignas Sungaila, Aivaras Žutautas ir Kajus Talmontas. Geriausiomis buvo pripažintos Vaivos Venckauskaitės, Joannos Wantowskos ir Brigitos Ronkytės kurtos figūrėlės. Architektūros kategorijoje nugalėtojais tapo Ignas Sungaila, Wantowska ir Brigita Ronkytė. Nors kosminės technikos ir fantastikos kategorijoje konkursas neįvyko, tačiau Mateusz Jarzembski sukonstruotas „Atlantis“ Space Shuttle buvo įvertintas nominacija. Neklasifikuotų modelių kategorijoje nugalėjo Ignas Sungaila, Joanna Wantowska ir Mindaugas Dembinskas.

Suaugusių amžiaus grupėje neįvyko tik burlaivių kategorijos modelių konkursas ir Vidmanto Tirvos „Amerigo Vespucci“ autorius buvo įvertintas padėka. Daugiasparnių ir monoplanų iki 1925 metų kategorijoje nugalėtojais tapo Pranas Sungaila, Mindaugas Pekarskas ir Donatas Skiauteris. Propelerinės aviacijos po 1925 metų kategorijoje pripažinti tik du modeliai, verti apdovanojimo: Mindaugo Pekarsko ir Donato Skiauterio. Reaktyvinės aviacijos modeliais nugalėjo Bogdan Ensminger, Mindaugas Pekarskas ir Donatas Skiauteris.

Karinės vikšrinės technikos kategorijoje geriausiais pripažinti Evaldas Venckauskas, Krzystof Zablocki ir Adam Spiliszewski. Karinės ratinės technikos kategorijoje nugalėjo Evaldas Venckauskas, Adam Spiliszewski ir Mindaugas Pekarskas. Civilinės technikos kategorijoje nominuoti Pranas Sungaila, Adam Spiliszewski ir Vilmantas Norkus. Geležinkelio technikos modeliais nugalėjo Jerzy Donczyk – pripažinta tik viena nominacija.

 

Buvo renkamas žiūrovų simpatijų prizas. J. Kuprienės nuotr.

 

Laivų kategorijoje laimėjo Pranas Sungaila, Vidmantas Tirva ir Vilmantas Norkus. Povandeninių laivų kategorijoje nugalėjo Pranas Sungaila, Krzystof Zablocki ir Szaforz Michal. Figūrėlėse pripažinti tik du nominuotieji: Szaforz Michal ir Vilmantas Norkus. Architektūros kategorijoje nugalėjo Vilmantas Norkus, Evaldas Venckauskas ir Piotr Gaca. Neklasifikuotais modeliais laimėjo Evaldas Venckauskas, Bogdan Ensminger ir Szaforz Michal. Smagiai buvome nustebinti lietuviškos tematikos modelių gausa – net 15. Ir ne tik iš Lietuvos. Čia nugalėjo Vaiva Venckauskaitė, Piotr Gaca ir Donatas Skiauteris.

Koks konkursas be specialiųjų prizų ir „Grand Prix“? Jų buvo ne vienas ir ne du. Jaunesniųjų vaikų V1 kategorijos prizą laimėjo Deividas Barauskas (GVJLC) už Rozevo švyturio modelį. Už povandeninio laivo „Hetch“ modelį V2 amžiaus grupės „GP“ laimėjo Krzysztof Pliszka – Chelmžos „Combat“. Už naikintuvo „Fokker E.V“ modelį jaunimo „Grand Prix“ apdovanota Joanna Wantowska iš Chelmžos „Combat“. Suaugusių „Grand Prix“ laimėjo Adam Spiliszewski iš ISMR Inowroclaw už 1926 metų kulkosvaidinę tačianką. Be to, šis Adamo modelis apdovanotas užsienio modeliuotojų „GP“ ir specialiu G. Venckaus įmonės „Šakočių rojus“ prizu – šakočiu.

Pagrindinį konkurso „Grand Prix“ laimėjo Krzystof Zablodski iš ISMR Bydgoszcz už Mi-14PS. Moterų-merginų „Grand Prix“ už visus konkurse išstatytus modelius apdovanota Joanna Wantowska. Lietuviškos tematikos „Grand Prix“ apdovanojimas atiteko Donatui Skiauteriui iš Panevėžio rajono už Gloster „Gladiator“ Mk.I. Žiūrovų simpatijų prizas įteiktas Vidmantui Tirvai iš Kretingos už burlaivio „Amerigo Vespucci“ modelį. Jis tik dviejų balsų persvara nugalėjo trobelę ant vištos kojelės.

Organizatoriai labai dėkingi Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro darbuotojams, neformalios jaunimo grupės „Gargždų guliveriai“ nariams.

Tikimės, kad kitais metais konkursas bus dar gausesnis ir geresnis – rengsime jį truputį vėliau: kovo pabaigoje–balandžio pradžioje. Tada jau bus praėjusios visos epidemijos (ypač gripo). Gripas „paguldė“ apie penktadalį užsiregistravusių modeliuotojų ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos.

 

Konkurso akimirkos – Jūratės Kuprienės ir Prano Sungailos nuotraukose:

 

Daugiau konkurso nuotraukų galite rasti ČIA ir ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 222 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,