Mano Gargždai



Apsvaigę nuo aukso

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Sausio 24 dieną 1848 metais Džeimsas Maršalas Kalifornijoje rado aukso gyslą. Asociatyvi Corbis nuotr. Sausio 24 dieną 1848 metais Džeimsas Maršalas Kalifornijoje rado aukso gyslą. Asociatyvi Corbis nuotr.

Sausio 24 dieną 1848 metais Džeimsas Maršalas Kalifornijoje rado aukso gyslą. Tada visoje Kalifornijoje prasidėjo aukso karštinė, apsukusi galvą šimtams žmonių, atnešusi laimę, bet daugeliui – ir liūdną likimą.  

Dž. Maršalui atradus aukso, naujiena netruko paplisti po visą šalį. Apie 300 tūkstančių vyrų, moterų iš visos šalies ir pasaulio suplūdo į Kaliforniją. Net 150 tūkstančių žmonių į Kaliforniją atplaukė jūra, kiti gi atvyko sausumos transportu ar net pėsčiomis.

Iš pradžių atvykėliai auksą rinko šaltiniuose bei upėse, naudodami paprastą metodą – tiesiog plovė smėlį.

Vėliau buvo sukurti daug modernesni įrenginiai bei atrasti efektyvesni aukso išgavimo būdai.

Aukso karštinės padariniai – neįtikėtini. Kalifornijoje įsikūręs mažas kaimelis San Franciskas pradėjo sparčiai augti ir tapo vienu didžiausių JAV miestų. Dėl aukso karštinės Kalifornijoje pradėti tiesti keliai, pradėtos statyti bažnyčios, mokyklos, nauji miestai. Sukurta įstatymų sistema, o Kalifornija priimta į JAV sudėtį.

Negana to, pradėjo veikti reguliarios garlaivių ir geležinkelių sistemos, suklestėjo ūkio verslai. Deja, karštinė turėjo ir liūdnų pasekmių: iš savo žemių išstumti indėnai, sunaikinta jų kultūra. Be to, aukso kasimas padarė neatitaisomą žalą aplinkai.

 

Įvykiai ir vardadieniai

1507 metais Žygimantas Senasis karūnuotas Lenkijos karaliumi.

2002 metais Lietuvos Respublikos Seimas į Atmintinų dienų sąrašą įtraukė Kovo 8-ąją – Tarptautinę moterų solidarumo dieną.

1859 metais Valachija ir Moldavija susijungė į bendrą valstybę – Rumuniją.

1922 metais Kristijanas Nelsonas užpatentavo Eskimo ledus.

1924 metais Sankt Peterburgas pervadintas Leningradu.

1972 metais Ramiojo vandenyno saloje Guama buvo surastas japonų kareivis, kuris slėpėsi 28 metus džiunglėse ir manė, kad Antrasis pasaulinis karas tebesitęsia.

 

Vardadienį švenčia Vilgaudas – gaudantis viltį, Gaivilė – gaivi viltis, Artūras – stiprus, kaip lokys, Felicija – laimingoji. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 235 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,