Mano Gargždai



Griliai: kaip išsirinkti tinkamiausią?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
1a.lt nuotr. 1a.lt nuotr.

Turbūt nepaneigsite fakto, jog valgant lauke apetitas padidėja, o ir maistas atrodo dar skanesnis. Bet jeigu lauke jis dar ir pagamintas – tai gali būti viskas, ko trūksta jūsų namuose. Bet čia iškart iškyla klausimas – kokie griliai yra tinkamiausi būtent jums ir kurį išsirinkti? Nesijaudinkite, turime atsakymus į, tikimės, visus jūsų klausimus, kurie gali iškilti perkant lauko kepsninę.

 

Svarbiausias aspektas – kuro rūšis

Kaip automobiliai, taip ir griliai gali būti varomi skirtingomis kuro rūšimis. Visos kuro rūšys suteikia griliams atitinkamus pranašumus ir trūkumus, o kurie iš jų yra svarbiausi – rinktis jums.

Anglis. Pati populiariausia kuro rūšis kepsninėms. Bet kokioje parduotuvėje, kurioje yra parduodamos šašlykinės, didžioji dalis jų bus kūrenamos anglimi. O kodėl jos tokios populiarios?

Pradėkime nuo kainos – net ir pačios paprasčiausios, pigiausios metalinės šašlykinės yra anglimi kūrenamos. Tačiau anglimi kūrenami gali būti ir patys prabangiausi griliai – jie tik turi daugybę papildomų funkcijų, kurios paspartina, palengvina kepimą arba leidžia maistą pagaminti dar skaniau.

Pereinant prie pačios kuro rūšies, anglies griliai reikalauja nemažai priežiūros – reikia visada turėti anglių, baigus kepti grilių reikia išvalyti, iškratyti pelenus, o kepant karštis pasiskirsto ne itin tolygiai. Bet didžiausias privalumas yra ant anglių kepto maisto skonis – būtent dėl prisisunkusių dūmų atviroje ugnyje kepto maisto skonis taip skiriasi nuo to, kurį paruošiame ant viryklės. Galiausiai, anglies šašlykinės yra pačios paprasčiausios – jokių sudėtingų mechanizmų.

Dujos. Nemažai lauko kepsninių yra dujinės. Kol vieni teigia, kad dujas nori naudoti tik virtuvėje, kiti mėgaujasi puikiai iškeptais ir tolygiai apskrudusiais kepsniais tiesiai nuo dujinio grilio.

Dujinės šašlykinės tikrai nebus panašios į paprastas šašlykines, prie kurių esame pripratę. Dujiniams griliams reikia dujų, todėl, savaime suprantama, tiek pasiruošimas, tiek veikimo principas yra kiek sudėtingesnis. Dujų balionai yra brangesni nei anglis, tačiau dujiniai lauko griliai tikrai nėra labai reiklūs šiuo atžvilgiu – pilno keleto kilogramų talpos dujų baliono užteks visam sezonui, jeigu griliu naudositės, tarkime, kartą per savaitę. Bet rekomenduojame iškart pasirūpinti dviem dujų balionais, nes ne laiku pasibaigęs kuras tikrai labai nuvilia.

Ar verta rinktis dujinį grilių? Jeigu anglies dūmai jums ypatingo skonio neprideda, jums netrukdo reguliarus dujų balionų keitimas ir mėgstate gaminti švariai – tada dujų grilius gali būti puikus pasirinkimas! Nors šio tipo šašlykinės ir neįkaista taip stipriai kaip anglies šašlykinės, įkaisti jos gali labai greitai, galima labai paprastai reguliuoti temperatūrą ir visiškai nesirūpinti pelenais bei kitais nešvarumais.

Elektra. Dar rečiau sutinkama grilio rūšis. Elektriniai griliai yra vieninteliai, kuriuos saugiai galite naudoti ir patalpose – jie nesukelia visiškai jokių dūmų, yra kompaktiški ir labai nebrangūs. Elektriniai griliai yra itin populiarus pasirinkimas tarp turistų – tereikia elektros tinklo ir maistas bus paruoštas vos per keletą minučių.

Kad ir kaip bebūtų gaila, visa tai priveda ir prie neigiamų savybių. Pavyzdžiui, kepdami ant elektrinės šašlykinės nesitikėkite skonio, kurį įgauna ant anglių iškepta mėsa. Elektrinis grilius sukuria labai į keptuvės panašias aplinkybes. Pagrindiniai kriterijai, dėl kurių žmonės pasirenka elektrinius grilius yra kompaktiškumas, patogumas ir žema kaina.

 

Šašlykinė. 1a.lt nuotr.

 

Dalykai, į kuriuos taip pat svarbu atsižvelgti

Kuro rūšis gal ir svarbiausias, bet ne vienintelis kriterijus, į kurį turėtumėte atsižvelgti. Kiekvienas žmogus maisto gaminimu gryname ore mėgaujasi skirtingoje aplinkoje, mėgdamas skirtingus dalykus. Todėl siekdami geriausiai praleisto laiko gamtoje, nepamirškite ir dar keleto smulkmenų.

Dydis. Tarkime, jeigu gyvenate dviese, tai namuose tikrai turite daugiau nei du fotelius, dvi lėkštes ar dvi šakutes. Todėl ir grilių galima rinktis kiek didesnį – ne vien tik dviem porcijoms pagaminti. Tik pagalvokite, jeigu vieną gražią dieną sulaukiate netikėtų svečių ir galite į kiemą išsitraukti grilių, kuris padės greitai pagaminti beprotiškai skanių užkandžių.

Kita vertus, mėgstantiems keliauti kaip tik reikėtų žvalgytis į kuo mažesnes šašlykines, kad savo pačių pagamintu ir šviežiu maistu galėtumėte džiaugtis bet kur ir bet kada.

Dizainas. Ar žinojote, jog lauko kepsninės dizainas yra daug daugiau nei tik jos išvaizda. Kiekvienas dizaino sprendimas atsiremia į praktiškumą. Pavyzdžiui, dvigubo metalo dangtis daug geriau sulaiko šilumą, o riebalų lovelis užtikrins, kad nulašėję riebalai neužsidegtų.

Tipas. Galite rinktis šašlykinę vos už keletą eurų, bet galite pastebėti, kad kai kurios lauko kepsninės vertinamos net keliais šimtais eurų – viskas atsiremia į jūsų poreikius ir galimybes. Jeigu tik retkarčiais lauke išsikepate dešrelių, tai ir pati pigiausia šašlykinė puikiai patenkins jūsų lūkesčius.

Būkite atsargūs. Kiekviena šašlykinė bei grilius reikalauja bent minimalios priežiūros, ypač naudojimosi metu. Visada perskaitykite naudojimosi instrukciją bei gamintojo surašytas pastabas, kad gamtoje praleistas laikas būtų saugus ir gardus.

Na, o įvairiausios Landmann, Evelekt, Fieldmann bei kitų visame pasaulyje žinomų gamintojų šašlykinės ir griliai visada prieinami mūsų internetinėje parduotuvėje 1a.lt. Skanaus!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 210 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,