Mano Gargždai



Valstybinė darbo inspekcija įspėja: gyvybę gali išgelbėti tinkama darbo apranga

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipia dėmesį, kad per pastaruosius keletą metų darbuotojai žuvo ar buvo sunkiai sužaloti dėl to, kad darbo drabužiai jiems buvo išduoti neįvertinus profesinės rizikos ypatumų darbo vietoje.

 

Šių metų vasarą AB „Klaipėdos nafta“ pylėjui atliekant įprastą darbo operaciją – uždarant cisterninio vagono, pripildyto dyzelinu, viršutinį liuką, plykstelėjo ugnies pliūpsnis. Ugnis apdegino darbuotojo kūną, veidą, rankas. Įvykio metu sudegė darbo drabužiai. Nuo patirtų sužalojimų darbuotojas vėliau ligoninėje mirė.

Pernai UAB „Labas GAS“ darbuotojas, atkasęs elektros kabelį, galimai dėl kabelio pažeidimo įvykus elektros išlydžiui, sunkiai sužalotas dėl patirtų nudegimų. Darbuotojas nebuvo aprūpintas atitinkamais darbo drabužiais, kaip asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Užsidegę darbo drabužiai sieja ir kitų dviejų įvykių darbe baigtį. UAB „Elektromontuotojas“ elektrikas, perdažydamas elektros skyriklio kolonėles, priartėjo prie vienos iš kolonėlių, turėjusių 110 kV įtampą. Įvyko elektros išlydis ir darbuotojas nudegė apie 55 proc. kūno (apdegė veidas, krūtinės ląsta, nugara, pilvas, rankos, kojos). Dėl susidariusio elektros lanko darbuotojo darbo drabužiai užsidegė.

AB „Vilkyškių pieninė“ elektrikas, dirbdamas transformatorinėje, taip pat dėl elektros išlydžio patyrė veido, kaklo, krūtinės, pilvo, rankų, kojų nudegimus ir vėliau ligoninėje mirė. Įvykio metu elektriko darbo drabužiai degė.

„Visais minėtais atvejais darbuotojų gyvybės būtų išgelbėtos ar darbuotojai būtų išvengę sunkių sužalojimų, jeigu būtų buvę aprūpinti tinkamais darbo drabužiais“, – pabrėžia VDI Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.

„Viešindama šiuos pavyzdžius, – sako S. Balčiūnas, – VDI nori atkreipti darbdavį atstovaujančių asmenų, įmonių saugos ir sveikatos specialistų dėmesį, kad vertinant profesinę riziką įmonėje yra ypač svarbu tinkamai nustatyti ir įvertinti galimus elektros išlydžio, lengvai užsiliepsnojančių medžiagų (dujų, skysčių garų, dulkių, plaušų), sprogių mišinių su oru susidarymo pavojus. Atsižvelgiant į tai, reikia parinkti tinkamas asmenines apsaugos priemones, ypač darbo drabužius, bei aprūpinti jais darbuotojus.“

VDI specialistai primena, kad, parenkant apsaugančias nuo elektros iškrovos ar sprogimo asmenines apsaugos priemones, privalu vadovautis profesinės rizikos vertinimo rezultatais bei išvadomis.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 370 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,