Mano Gargždai



Girininkų gyventojus subūrė bendruomenės šventė „Amatas puošia, rengia, maitina“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
L. Lapinskienės nuotr. L. Lapinskienės nuotr.

Girininkų kaime, jau kelerius metus iš eilės, turime gražią amatų šventę, kuria siekiame supažindinti, plėtoti ir perimti tautinę amatininkystę, kaip lietuvių kultūros ir tautosakos paveldą. Šie metai ne eiliniai. Tai – Lietuvos šimtmečio metai. Todėl ir amatų šventė šiek tiek kitokia – su palikimu.

 

Sujungę medžio didybę, ilgaamžiškumą ir naudą, gražių tautinių juostų palikimą, sukūrėme memorialą – medines stulas su tautinių juostų ornamentais, kurios puošia Girininkų kaimo viešąją erdvę – „Kūrybinių dirbtuvių kiemelį“. Nemažai Girininkų kaimo žmonių stengiasi išsaugoti senuosius amatus ir aktyviai juos puoselėja karta iš kartos. Kadangi 2018 m. skirti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui paminėti, vykdėme etnoprojektą „Tautinėj juostoj prabyla Lietuva“, kurį finansavo Klaipėdos rajono savivaldybė ir Girininkų kaimo bendruomenė.

Projekto metu prisiminėme lietuvių tautines juostas, kaip vieną iš svarbiausių lietuvių kultūros simbolių. Vykdydami edukacinius užsiėmimus, siekėme įsigilinti ir suprasti tautinės juostos etnokultūrinę reikšmę, simboliką, audimo technikas. Išanalizavę ir pažinę lietuvių tautines juostas, kūrėme ornamentų eskizus ir juos perteikėme ant paruoštų medinių stulų. Puikaus mūsų kaimo palikuonio Nerijaus meniškų ir stiprių rankų padedami, sukūrėme kažką nepamirštamo, ilgaamžiško ir tautiško. Medinėmis stulomis galės grožėtis girininkiškiai ir atvykstantys svečiai.

Suorganizuota tradicinė amatų šventė „Amatas puošia, rengia, maitina“, sukvietė pasibuvimui kartu nemažai girininkiškių ir svečių. Šventės metu vyko įvairių amatų pristatymas (kalvystė, medžio apdirbimas, bitininkystė), edukacinės veiklos (medžio skaptavimas, drožyba, žvakių liejimas, molio lipdymas, juostų pynimas), turgelis, pramogos vaikams, vaišės ir kitos etnokultūrinės pramogos. Vakarui dar visiškai nepasibaigus, uždegėme aukurą, kurio šviesa ir šiluma apšvietė mūsų Girininkų bendruomenės bendrystę, draugiškumą, pagalbą ir pagarbą vienas kitam. Dėkojame organizatoriams, šventės dalyviams ir rėmėjams.

Projekto tęstinumas reikalingas ir amatininkystė bus plėtojama ateityje, nes mūsų kaimas garsėja žymiais amatininkais ir tautodailininkais. Kviečiame atvykti į atsinaujinusius Girininkus pasigėrėti mūsų tautiškumo simboliu.

 

Akimirkos iš šventės – Linos Lapinskienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 113 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,