Mano Gargždai



Prašymai skirti paramą svarstomi komisijoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pernai 39 šeimos rajone gavo socialinę pašalpą išimties tvarka, nes jų pajamos buvo itin mažos arba jų iš viso neturėjo. Asociatyvi Corbis nuotr. Pernai 39 šeimos rajone gavo socialinę pašalpą išimties tvarka, nes jų pajamos buvo itin mažos arba jų iš viso neturėjo. Asociatyvi Corbis nuotr.

Klaipėdos rajono gyventojai, atsidūrę ypač sunkioje materialinėje padėtyje, kreipiasi į Savivaldybės tarybos patvirtintą Socialinės paramos teikimo komisiją, kuri sprendžia, kaip padėti žmogui.

Priklausomai nuo situacijos, gali būti skiriamos piniginės išmokos, sumažinamas mokestis už kai kurias socialines paslaugas ir panašiai. Apie komisijos darbą pasakojo Savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite.

 

Kokie prašymai nagrinėjami komisijos posėdžiuose?

Kartą per mėnesį renkasi komisijos nariai, kurie svarsto gyventojų prašymus ir priima sprendimus dėl paramos skyrimo. Komisijoje dirba ir aktyviai visuose posėdžiuose dalyvauja Savivaldybės tarybos nariai Biruta Alšauskienė ir Martynas Pocius, Socialinės paramos ir Vaiko teisių apsaugos skyrių vedėjai. Nagrinėjame gyventojų prašymus dėl vienkartinės paramos, taip pat gyventojų prašymus gauti pašalpas ir kompensacijas išimties tvarka, prašymus skirti nemokamą maitinimą mokykloje, atleisti nuo mokesčio už teikiamas socialines paslaugas namuose, dėl mokesčio už socialinės globos paslaugas sumažinimo socialinių paslaugų centruose ir kitus prašymus.

 

Vienkartinės pašalpos mokamos iš Savivaldybės biudžeto lėšų, kiek jų buvo išmokėta praėjusiais metais ir kokiais tikslais?

Vienkartinės pašalpos 2013 m. buvo skirtos 211 asmenų ar šeimų. Joms buvo išmokėta 70 tūkst. Lt. Dėl įvairių priežasčių komisija nusprendė netenkinti 8 prašymų. Reikėtų pabrėžti, kad vienkartinė pašalpa skiriama gyvenamąją vietą rajone deklaravusiems ir čia faktiškai gyvenantiems asmenims stichinės nelaimės, itin sunkios ligos atvejais. 8 sunkiai sergantiems rajono vaikams vienkartinės pašalpos iš dalies kompensavo gydymo išlaidas. Parama skirta onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms, po sunkių operacijų, vaistams įsigyti. Rečiau, tačiau esant sudėtingoms gyvenimo sąlygoms, vienkartinės pašalpos skiriamos įsigyti maisto produktams, malkoms, susitvarkyti asmens dokumentams. Taip pat dėl vienkartinės pašalpos kreipiasi nuo gaisro nukentėję asmenys, pernai – 14 šeimų. Neatsakyta nei vienai šeimai, visoms buvo skirta parama, atsižvelgiant į pajamas bei gaisro metu patirtus nuostolius. Jeigu degė gyvenamasis namas, didžiausia parama gali siekti 3500 Lt. Jeigu degė ūkinis pastatas, tokia parama gali būti ne didesnė negu 700 Lt. Nedidelė Savivaldybės paramos suma ne itin gelbėja, todėl ir patiems savininkams pastatus reikėtų drausti nuo nelaimių.

 

Iki šiol komisija nagrinėdavo prašymus dėl socialinių pašalpų skyrimo išimties tvarka, tačiau ketvirtadienį Savivaldybės taryba patvirtino naują Socialinių pašalpų teikimo Klaipėdos rajono savivaldybėje tvarkos aprašą ir nuo šiol tokie prašymai bus nagrinėjami seniūnijose?

Taip, nuo šiol gyventojų prašymai bus svarstomi Seniūnijos socialinės pašalpos teikimo komisijoje, kurios sudėtį ir nuostatus tvirtins Administracijos direktorius, seniūno teikimu. Ši komisija turi teisę teikti siūlymus Socialinės paramos skyriui dėl socialinės pašalpos skyrimo. Pernai 39 šeimos rajone gavo socialinę pašalpą išimties tvarka, nes jų pajamos buvo itin mažos arba jų iš viso neturėjo. Ši parama iki šiol buvo mokama iš Valstybės biudžeto lėšų, tačiau nuo šiol ji bus skiriama iš Savivaldybės biudžeto.

 

Išimties tvarka komisijoje svarstomi ir kiti prašymai, kiek ir kokių jų buvo pernai?

30 šeimų, kuriose auga 43 vaikai, buvo skirtas nemokamas maitinimas ugdymo įstaigose. 18 šeimų išimties tvarka dėl sunkių gyvenimo sąlygų kompensuotos būsto šildymo išlaidos. Patenkinti 32 asmenų prašymai skirti dienos globos paslaugas, 10 šeimų skirtos socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos socialinių paslaugų centruose Gargžduose ir Priekulėje.

Socialinės paramos tikslas yra padėti žmonėms, neturintiems arba turintiems nepakankamai finansinių resursų, kad būtų užtikrintas bent minimalus pragyvenimo lygis. Žinoma, be galo svarbu, kad ši parama patektų į tų žmonių rankas, kuriems išties yra reikalinga, todėl ateityje komisija kreipsis į bendruomenes, pagalbos sprendžiant paramos reikalingumą vienam ar kitam asmeniui.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 107 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,