Mano Gargždai



Aptartos švietimo sistemos problemos Klaipėdos rajone

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
B. Markauskas, E. Jovaiša, V. Dačkauskas ir A. Aldakauskas.K. Abromavičiūtės nuotr. B. Markauskas, E. Jovaiša, V. Dačkauskas ir A. Aldakauskas.K. Abromavičiūtės nuotr.

Praėjusį penktadienį Klaipėdos rajono švietimo įstaigų darbuotojai, mokyklų vadovai bei pavaduotojai ugdymui, Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos Klaipėdos rajono susivienijimo atstovai dalyvavo susitikime su Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininku, akademiku Eugenijumi Jovaiša, Seimo nariu Broniumi Markausku bei Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktoriumi Aidu Aldakausku.

 

Susitikimo metu apžvelgtos švietimo problemos, aktualios tiek šaliai, tiek Klaipėdos rajonui. Nemažai dėmesio skirta klausimams, susijusiems su neseniai įvestu mokytojų etatiniu darbo užmokesčiu.

„Jūsų rajone yra 550 mokytojų, galinčių sudaryti 411 etatų, tai reiškia, kad 78-iems procentams žmonių didėjo atlyginimas, vidutiniškai 200 eurų. 18-kai procentų atlygis sumažėjo, tai yra maždaug 100 žmonių. Taip galėjo atsitikti dėl planavimo, klasių komplektavimo ir mokinių skaičiaus mažėjimo“, – susitikime kalbėjo E. Jovaiša.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas susirinkusius informavo, kad kitąmet Lietuvoje mokytojų atlyginimui papildomai bus skiriama apie 52–53 mln., todėl algos švietimo darbuotojams turėtų didėti.

„Klaipėdos rajono savivaldybė yra viena tų, besirūpinančių švietimu. Yra šalyje savivaldybių, kuriose plyšys tarp sąlyginių klasių komplektų ir realiai, fiziškai suformuotų komplektų yra didžiulis, susidaro finansinė skylė, kurią tenka bandyti lopyti. Klaipėdos rajone šito nėra – skaičiai beveik atitinka. Vadinasi, jei ta finansinė duobė ir yra, tai – negili ir tikrai ne dėl mokytojų darbo užmokesčio reikalų“, – situaciją rajone pristatė A. Aldakauskas.

Susitikime Klaipėdos rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius svečiams kėlė klausimą dėl vaikų ugdymo mokyklose nuo 6-erių metų.

„Esu įsitikinęs, kad ikimokyklinis privalomas ugdymas turėtų būti vykdomas nuo 5 metų, o privalomas pradinis ugdymas – nuo 6 metų ir aš nesitraukiu nuo šios minties. Pristatę šį projektą sulaukėme didžiulio pasipriešinimo iš darželių ir mokyklų. Reikia išspręsti nemažai infrastruktūros klausimų, tam reikėtų apie 40 mln. eurų. Išsikėlėme prioritetą pirmiau sutvarkyti etatinį apmokėjimą, tai privertė nuo šio projekto kol kas atsitraukti“, – kalbėjo E. Jovaiša.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas domėjosi aukštojo mokslo reforma, palietusią Klaipėdos universitetą, kurio Taryba nepatvirtina naujo rektoriaus, dėl verslo daromos įtakos: „70 procentų lėšų universitetas uždirba iš projektų, kitus – iš studentų krepšelių ir panašiai. Manau, reikėtų iš esmės keisti universiteto tarybos skyrimo tvarką.“

E. Jovaiša į mero pastebėjimą atsakė, kad nauja universitetų valdymo sistema dar tik baigiama ruošti, pristatė ir nuostatus, pagal ką bus skiriama valdžia.

Svečiams rajono švietimo darbuotojai uždavė ir kitus rūpimus klausimus – etatinio darbo užmokesčio apskaičiavimo niuansus, ikimokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimus, švietimo pagalbos specialistų, neformaliojo švietimo problemas ir kt.

 

Kristinos Abromavičiūtės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 475 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,