Mano Gargždai



Atliekant sandėliavimo, krovos bei medienos apdirbimo darbus pažeidimų netrūksta

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Kaip anksčiau Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informavo, rugsėjo mėnesį vyko tikrinimų akcija, kurios metu VDI inspektoriai lankėsi sandėliavimo, krovos bei medienos apdirbimo darbus vykdančiose įmonėse.

 

Tikrinimų akcija buvo rengiama atsižvelgus į tai, kad atliekant minėtus darbus yra didelė rizika nelaimėms darbe įvykti. Šiais metais atlikdami sandėliavimo, krovos darbus jau žuvo 3 ir sunkiai sužalota 18 darbuotojų, o atliekant medienos apdorojimo darbus taip pat žuvo 3 ir sunkiai sužaloti 7 darbuotojai.

Akcijos metu VDI inspektoriai patikrino daugiau nei pusantro šimto įmonių. Apie pusėje iš jų buvo tikrinama, ar saugiai organizuojami sandėliavimo ir krovos darbai. Inspektoriai aiškinosi, ar sudaromos saugios darbo sąlygos, kai yra rizika, kad stambių gabaritų, santykinai didelio svorio bei matmenų gaminiai, rastai, kroviniai, įrenginiai gali kristi ar nuvirsti, galima birių medžiagų griūtis, darbuotojų kritimas iš aukščio. Papildomas dėmesys skirtas įmonėje dirbantiesiems pirmus metus – dėl galimos jų saugos įgūdžių stokos.

Kitose, medienos apdirbimo darbus atliekančiose įmonėse, buvo tikrinta, ar medienos apdirbimo įrenginiai (ypač juostiniai gateriai) įmonėse atitinka darbuotųjų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.

Tikrinimų metu, nustatę darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų reikalavimų pažeidimus, darbo inspektoriai surašė darbdaviams 58 privalomus vykdyti reikalavimus. Juose nurodyta pašalinti 120 teisės aktų pažeidimų. 10 atvejų darbdaviai ar jų įgalioti asmenys už nustatytus pažeidimus buvo patraukti administracinėn atsakomybėn ir jiems skirtos baudos.

Tiek krovos, tiek medienos apdirbimo darbus atliekančiose įmonėse užfiksuoti pažeidimai panašūs. Tarp dažniausiai pasitaikiusių – netinkamai organizuotas profesinės rizikos vertinimas; darbuotojai dirbo nesaugiose darbo vietose, nebuvo aprūpinti reikiamomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis; buvo leidžiama dirbti neišmokytiems, neinstruktuotiems darbuotojams; nekontroliuojama, kaip darbuotojai laikosi nustatytų reikalavimų. Nustatyta ir dalis atvejų, kai darbdavį atstovaujantis ar jo įgaliotas asmuo neužtikrino, kad įmonėje naudojami darbo įrenginiai atitiktų darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus.

„Daugelis nustatytų pažeidimų yra šiurkštūs ir gali nulemti ne vieną sunkų sužalojimą ar net darbuotojo gyvybę, – sako S. Balčiūnas. – Taigi, tenka konstatuoti, jog medienos apdirbimo ir sandėliavimo, krovos darbus atliekančios įmonės išlieka pavojingiausiomis nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti sritimis ir tokias jų tikrinimų akcijas tikslinga tęsti.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 303 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,