Mano Gargždai



Pasaulinę plaučių uždegimo dieną ragins skiepytis nuo pneumokokinės infekcijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Pažymėdami Pasaulinę plaučių uždegimo dieną, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad nuo šios sunkios ligos gali apsaugoti skiepai. Pasiskiepijusieji įgyja imunitetą dažniausiems plaučių uždegimo sukėlėjams Streptoccocus pneumoniae ir Haemophilus influenzae B tipo (Hib) bakterijoms.

 

Pasaulinė plaučių uždegimo diena kasmet minima lapkričio 12-ąją.

Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai skiepijami kūdikiai, taip pat gali pasiskiepyti rizikos grupėms priskiriami asmenys (žr. žemiau). Šis rizikos grupių sąrašas išsiplės nuo 2019 m. sausio 1 d. Nuo kitų metų nemokamai pasiskiepyti galės ir širdies nepakankamumu sergantys žmonės. Kiti tai gali padaryti savo lėšomis.

Šiuo metu nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai pasiskiepyti gali sergantieji:

reumatinėmis ligomis (M02-M08, M13, M30-M36, M45, M46)

1 tipo cukriniu diabetu (E10)

kitu patikslintu cukriniu diabetu (E13)

2 tipo cukriniu diabetu (E11), jeigu jiems planuojama chirurginė operacija

2 tipo cukriniu diabetu (E11), jeigu jie yra vyresni nei 65 metų ir jiems papildomai

nustatyta 2 tipo cukrinis diabetas su daugybinėmis mikrokraujagyslinėmis ir kitomis patikslintomis nekraujagyslinėmis komplikacijomis (E11.71), 2 tipo cukrinis diabetas su inkstų komplikacija (E11.2), 2 tipo cukrinis diabetas su kraujotakos komplikacija (E11.5), kardiomiopatija (I42), kardiomiopatija, sergant ligomis, klasifikuojamomis kitur (I43), bent viena iš širdies išeminių ligų (I20-I25), širdies nepakankamumas (I50) arba bent viena iš atitinkamų lėtinių apatinių kvėpavimo takų ligų (J40-J43, J45,-J47)

sergantys kita lėtine obstrukcine plaučių liga (J44)

Pneumokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kuri plinta oro lašeliniu būdu, kai sergantis žmogus kosti ar čiaudo bei esant glaudžiam kontaktui su sveiku pneumokokų nešiotoju arba sergančiuoju pneumokokine infekcija. Daugiau apie pneumokokinę infekciją skaitykite čia.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 267 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,