Mano Gargždai



Lapkričio 18-oji – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Šios iniciatyvos tikslas – skatinti žmones apdairiai vartoti vaistus, vengti tai daryti savarankiškai ir informuoti visuomenę apie didėjančio mikrobų atsparumo antibiotikams grėsmes.

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo 2016 m. įgyvendina kovos su bakterijų atsparumu antimikrobinėms medžiagoms veiksmų planus, apimančius zoonotinių ir simbiotinių bakterijų stebėsenos programas; profesinės kvalifikacijos kėlimo skatinimą; veterinarinių vaistų rinkos ir apskaitos kontrolės sustiprinimą; darbą su tikslinėmis grupėmis; visuomenės informavimą; bendradarbiavimą su kitomis institucijomis.

,,Ne kiekvieną gyvūnų ligą reikia gydyti antibiotikais. Norint užtikrinti, kad vaistai būtų veiksmingi, juos reikia naudoti apgalvotai, paisyti veterinarijos gydytojų nurodymų ir patarimų, nes rizika, kad ligos sukėlėjas taps atsparus antibiotikams, didėja kiekvieną kartą juos naudojant. Tokių vaistų skyrimas ūkiniams gyvūnams – ypač atsakingas žingsnis, nes jų mėsa, kiaušiniai, pienas ar kita produkcija naudojami maistui“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Europos Parlamentas ir Taryba šių metų spalio 25 d. priėmė reglamentą dėl veterinarinių vaistų, kuriuo siekiama mažinti administracinę naštą, plėsti vidaus rinką ir didinti veterinarinių vaistų prieinamumą, kartu garantuojant kuo didesnį visuomenės ir gyvūnų sveikatos bei aplinkos apsaugos lygį. Naujajame reglamente apibrėžiamos antimikrobinių vaistų registracijos, skyrimo profilaktikos ir metafilaktikos tikslais, reklamos sąlygos, taip pat veterinarijos gydytojų atsakomybė. Reglamentas įsigalios po trejų metų.

„Nelaukdami, kol įsigalios naujasis reglamentas, parengėme Kritiškai svarbių antimikrobinių medžiagų naudojimo veterinarijoje tvarkos aprašo ir Rekomendacijų dėl atsakingo antimikrobinių medžiagų naudojimo veterinarijoje įsakymų projektus. Tikimės, kad šie teisės aktai padės tikslingiau skirti ir naudoti veterinarinius vaistus gydant ūkinius gyvūnus“, – sakė D. Remeika.

Antimikrobinis atsparumas – problema, neturinti sienų. Jos sprendimas priklauso nuo visų sektorių bendradarbiavimo, t. y. medicinos ir veterinarijos darbuotojų įsitraukimo.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 293 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,