Mano Gargždai



Tilžės akto šimtmečiui atminti – skulptūrinė kompozicija Priekulėje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Projekto vizualizacija Projekto vizualizacija

Šį ketvirtadienį vyksiančiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai spręs, ar pritarti Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ prašymui įrengti Priekulėje skulptūrinę kompoziciją, skirtą Tilžės akto šimtmečiui atminti.

 

Kompozicija turėtų būti įrengta Priekulėje projektuojamoje „Istorijos alėjoje“ (Klaipėdos g., prie Geležinkelio stoties miškelio). Formuojamame žaliajame skvere numatoma komponuoti istorinių atminimų skulptūrinius kūrinius, o Tilžės akto minėjimui skirta kompozicija būtų pirmasis jų.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, skulptūrinė kompozicija įamžins Tilžės akto pasirašymo faktą, taip pat atspindės Mažosios Lietuvos, tuo pačiu ir Priekulės miesto istoriją, pasitarnaus geresniam šio krašto istorijos pažinimui, suburs kraštiečius ir Priekulės miesto bendruomenę pilietiškumui, bendruomeniškumui.

Projektui įgyvendinti reikalingos lėšos – 1 tūkst. eurų, kurie būtų skirti iš 2018 m. nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo programos įgyvendinimo Klaipėdos rajono savivaldybėje finansuojamo projekto.

Prieš 100 metų pasirašytas Tilžės aktas skelbė, kad Mažoji Lietuva nori prisijungti prie Didžiosios Lietuvos. Po Aktu 1918 m. lapkričio 30 d. pasirašė 24 vyrai iš Mažosios Lietuvos – lietuvininkai. Siekis buvo įvykdytas 1923 m.

„Mūsų šiandieninė visuomenė nedaug žino apie šį patriotinį mažlietuvių žygdarbį. Kadangi jie buvo Vokietijos piliečiai, už tokį „žygdarbį, kuris reikalavo Mažosios Lietuvos žemes atimti iš Vokietijos ir prijungti prie Lietuvos, jie tapo Vokietijos išdavikais ir buvo už tai persekiojami, kankinami kalėjimuose. Mūsų žmonės artimiau susipažins su lietuvininkų veikla, žinos, kam skirta medelių alėja Priekulėje, Klaipėdos g., ir ką reiškia paminklo užrašas „Mažosios Lietuvos tautinės tarybos Aktas“. Manoma, kad paminklas su Tilžės akto turiniu ir konkrečių žmonių pavardėmis pasitarnaus geresniam šio krašto istorijos pažinimui, suburs kraštiečius ir Priekulės miesto bendruomenę, suteiks žinių, kad čia gyveno ir į kapus atgulė ne tik vokiečiai“, – dėstoma bendrijos „Mažoji Lietuva“ prašyme merui.

Skulptūrinė kompozicija, kurta kalvio Dariaus Viliaus, bus pagaminta iš plieno lakštų ir montuojama ant akmens postamento. Plokštuminės kompozicijos priekinėje dalyje bus Tilžės akto turinys, o kitoje pusėje – signatarų pavardės. Meno kūrinį planuojama įrengti iki šių metų lapkričio 30 d.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 253 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,