Mano Gargždai



Didinamos lėšos švietimo pagalbos specialistams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Švietimo pagalbos specialistams – psichologams, socialiniams, specialiems pedagogams – bus didinamas skiriamas finansavimas. Tai sutarta šiandien vykusiame švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės ir Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) direktorės Romos Žakaitienės susitikime. Nuo kitų metų sausio 1 d. savivaldybėms švietimo pagalbai ir prevencinėms patyčių programoms įgyvendinti tikslingai skiriamos lėšos – 10 mln. eurų.

 

Šios lėšos skiriamos perskirstant lėšas, skirtas klasės krepšeliui įgyvendinti.

„Bendromis Vyriausybės ir savivaldybių jėgomis turime užtikrinti, kad švietimo pagalba būtų kokybiška ir prieinama visai švietimo bendruomenei. Nei laukti, nei taupyti čia negalime. Švietimo pagalbos specialistai mokyklose turi būti nuolat pasiekiami mokiniams, turi nesustoti ir prevencinis darbas. Savivaldybės turės daugiau galimybių užtikrindamos kokybišką ir efektyvesnę funkciją“, – sako ministrė Jurgita Petrauskienė.

Švietimo pagalba yra savivaldybių savarankiškoji funkcija, tačiau kol kas savivaldybėms neskiriamas reikiamas finansavimas. Švietimo pagalbos specialistams skiriamo finansavimo neužtenka daugiau nei dešimtmetį, trūksta lėšų psichologų, socialinių pedagogų, specialiųjų pedagogų ir kitų darbuotojų veiklai.

„Savivaldybių duomenimis, 2019 metų biudžeto projekte švietimo pagalbai trūksta per 20 mln. eurų. Švietimo pagalba yra sudedamoji ugdymo proceso dalis. Todėl, neužtikrinus reikiamo finansavimo, gali stigti šios srities specialistų. Dėl to nukentėtų vaikų ugdymo kokybė bei specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių integracija“, – teigė LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Svarstytas ir ministerijos siūlymas papildyti Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, kad sutaupytos lėšos būtų skiriamos ir švietimo pagalbai. Taip pat sutarta, kad kitąmet bus vertinama, ar pakanka lėšų šiam tikslui, ir prireikus 2020 m. biudžete bus ieškoma galimybių skirti papildomų lėšų.

Padidintas švietimo pagalbos lėšas, skirtas iš valstybės, savo nustatyta tvarka ir toliau skirstys pačios savivaldybės. Tam nebus naudojamos etatiniam mokytojų apmokėjimui skirtos lėšos, kurios kitąmet didėja 49 mln. eurų.

Lapkričio 29 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje rengiamas ministrės, ministerijos atstovų ir profesinių sąjungų vadovų susitikimas. Tikimasi, kad per susitikimą bus galutinai sutarta, kaip tobulinti etatinio darbo užmokesčio įgyvendinimą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 250 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,