Mano Gargždai



Nustatyti maisto papildų ir vaistinių preparatų atskyrimo kriterijai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Siekiant užtikrinti, kad Lietuvos rinkai būtų tiekiami tik saugūs produktai, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos nustatė maisto papildų ir vaistinių preparatų atskyrimo kriterijus. Kalio chloridas ir kalio citratas priskirti farmakoterapinei mineralų grupei.

 

Pagal patvirtintą kriterijų, kalio kiekis maisto papilduose negali viršyti šio cheminio elemento kiekio, dedamo į vaistinius preparatus. Rekomenduojamas suvartoti kalio kiekis per parą negali būti didesnis kaip 500 mg (25 proc. referencinės maistinės vertės). Todėl Lietuvos rinkai draudžiama tiekti maisto papildus, kurių nurodytoje paros normoje kalio kiekis būtų didesnis kaip 500 mg. Jei šis kiekis viršijamas, tokie produktai priskiriami vaistiniams preparatams, jiems taikomos Lietuvos Respublikos Farmacijos įstatymo nuostatos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad notifikuotų maisto papildų sąraše šiuo metu yra 7 pavadinimų papildai, kurių rekomenduojamoje paros normoje kalio kiekis viršija 500 mg, tačiau šių papildų nagrinėjimas dar nėra baigtas. Vadovaujantis maisto papildų ir vaistinių preparatų atskyrimo kriterijumi, VMVT informuos tiekėjus apie draudimą tokius papildus tiekti Lietuvos rinkai.

Kalis yra svarbus žmogaus organizmui, šis cheminis elementas padeda palaikyti raumenų ir nervų sistemos veiklą, tačiau pernelyg didelis jo kiekis yra pavojingas. Kalio perteklius gali iššaukti įvairius negalavimus – raumenų silpnumą, nuovargį, dilgčiojimo pojūtį ar pykinimą, o nuo ypač didelės koncentracijos gali sustoti širdis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 246 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,