Mano Gargždai



Baigtas tyrimas dėl nusikaltimų elektroninėje erdvėje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Klaipėdos apskrities VPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyboje, vadovaujant Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorams baigtas du metus trukęs didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamų veikų, įvykdytų elektroninėje erdvėje.

 

Pranešimas apie įtarimą dėl sukčiavimų, turto prievartavimo, neteisėtų prisijungimų prie informacinių sistemų, neteisėto disponavimo elektroninių mokėjimo priemonių duomenimis bei jų panaudojimo, taip pat kitų nusikalstamų veikų, atsakomybė už kurias numatyta dešimtyje Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnių, įteiktas anksčiau teistam 26 metų Panevėžio miesto gyventojui, iš viso jam inkriminuojamos 268 nusikalstamos veikos.

Policijos pareigūnai nustatė 92 asmenis, kurių kompiuteriai buvo nuotoliniu būdu kontroliuojami ir iš tokių asmenų perimti elektroniniai duomenis. Tyrimo medžiagą sudaro 20 tomų, didelė tyrimo medžiagos dalis yra skaitmeninė, kuri laikoma optinėse laikmenose.

Didžiąją ilgo ikiteisminio tyrimo laiko dalį užėmė įtariamojo kompiuterinės technikos ir naudotos programinės įrangos tyrimas bei tyrimo duomenų analizė. Nustatyta, kad minėtas nusikalstamas veikas galimai padaręs asmuo internete platino kenkėjišką programinę įrangą, per kurią vėliau prisijungdavo prie aukos kompiuterio, rinkdavo informaciją apie privatų asmens gyvenimą, apie prisijungimo duomenis, slaptažodžius, fiksavo klaviatūros paspaudimus, parsisiųsdavo įvairius elektroninius duomenis (nuotraukas, dokumentus, mokslo darbus ir t.t.) įtariamasis tai darydavo dažniausiai iš smalsumo, tačiau kai kuriais atvejais šantažavo aukas reikalaudamas pinigų, arba panaudojęs perimtus slaptažodžius prisijungdavo prie aukos elektroninių paskyrų ir atlikdavo neteisėtus pervedimus. Dažniausiai jis sėkmingai slėpdavo savo tapatybę naudodamasis užsienio valstybėms priskirtais tarpiniais serveriais.

Policijos pareigūnai dar kartą įspėja internautus, kad nespaustų nežinomų nuorodų ir nediegtų programinės įrangos iš nežinomų šaltinių, nes tai yra labai neatsargus žingsnis.

Įtariamasis prisipažino padaręs visas jam inkriminuotas nusikalstamas veikas. Už sunkiausias iš jų, t. y. turto prievartavimą bei neteisėtą disponavimą elektroninių mokėjimo priemonių duomenimis bei elektroninių mokėjimo priemonių duomenų panaudojimą, įstatyme numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 303 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,