Mano Gargždai



Atgal į vaikystę – Heklberio Fino gimtadienis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Knygos "Heklberio Fino nuotykiai" viršelis Knygos "Heklberio Fino nuotykiai" viršelis

Kiekvieno vaikystė turi tam tikrų simbolių. Kažkam tai – nubrozdinti keliai, slėpynės vakarėjančioje gatvėje, iš kaimyno pavogtos pusžalės braškės ar užburiantis knygų pasaulis. Tie, kurie mėgsta skaityti, savo vaikystės turbūt neįsivaizduoja be Marko Tveno knygų. Viena garsiausių – „Heklberio Fino nuotykiai“ – šiandien švenčia gimtadienį.

Amerikiečių rašytojas M. Tvenas knygą „Heklberio Fino nuotykiai“ išleido 1885 metų vasario 18 dieną. Tai buvo apsakymo “Tomo Sojerio nuotykiai” tęsinys. Šiame tęsinyje pasakojama apie Tomo Sojerio draugą Heklberį, kuris pabėga nuo savo piktos auklės bei girtaujančio tėvo ir leidžiasi ieškoti nuotykių.

Knyga sulaukė milžiniško populiarumo, o vėliau buvo ne kartą ekranizuota – japonai sukūrė animacinį filmą, buvo sukurtas serialas, muzikiniai, meniniai filmai.

Tikrasis Heklberio herojų sukūrusio rašytojo Marko Tveno vardas buvo Samuelis Langhornas Klemensas. Būsimas rašytojas gimė Floridos miestelyje, vėliau su šeima persikraustė į Hanibalo miestą. Būtent ši vietovė, jos gyventojai yra aprašyti garsiausiuose M. Tveno kūriniuose.

Įdomu tai, jog rašytojo talentą M. Tvenas savyje atrado ne iš karto. Iš pradžių M. Tvenas dirbo žurnalistu, vėliau įsidarbino garlaivyje, ėmėsi šachtininko darbo. Pastarasis darbas ir tikslas praturtėti nepavyko, tad M. Tvenas vėl pradėjo dirbti laikraštyje ir rašyti knygas.

Įvykiai ir vardadieniai

 

Vardadienį šiandien švenčia Bernadeta – stipri ir tvirta, Simonas – išklausytas dievo, Lengvenis – lengvas, Gendrius – tas, kurio ilgimasi.

1386 metais Lietuvos didysis kunigaikštis Jogaila vedė Lenkijos karalienę Jadvygą.

1930 metais amerikiečių astronomas Klaidas Viljamas Tombas atrado Plutono planetą.

1965 metais paskutinė britų kolonija vakarų Afrikoje – Gambija – gavo nepriklausomybę. Gambija tapo 37-ąją Afrikos valstybe ir tuo metu buvo pati mažiausia.

1979 metais Sacharos dykumoje iškrito sniegas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 866 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,