Mano Gargždai



Gyventojų balsai: kas sės prie Tarybos posėdžių stalo?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
S. Vaičienės nuotr. S. Vaičienės nuotr.

Sekmadienį Lietuvos gyventojai suskubo prie balsadėžių, rinko savivaldybių tarybas ir merus. Po truputį darosi aišku, kas dar ketverius metus valdys šalies savivaldybes. Naujos savivaldos kontūrai aiškėja ir Klaipėdos rajone.

 

Panašu, kad rajono gyventojai ryžosi pokyčiams: ilgametis meras Vaclovas Dačkauskas liko tik ketvirtas, o į antrąjį turą balsų dauguma išrinktas „valstietis“ Bronius Markauskas ir konservatorė Rasa Petrauskienė. Ir nors rajono vadovas dar nėra aiškus, pokyčių bus ir Taryboje. Politikai apie naująją valdančiąją daugumą kalba dar nenoriai, tačiau jau dabar pripažįstama, kad tarp laimėjusių partijų vyks intensyvios derybos.

Dėl tarybos nario mandatų rinkimuose varžėsi septynios partijos bei trys visuomeniniai rinkimų komitetai. Ir nors skelbiama, kad šalies mastu daugiausiai balsų susižėrė komitetai, rajone žmonės labiau pasitikėjo ne prieš pat rinkimus susiformavusiomis politinėmis jėgomis, o gilesnes tradicijas turinčiomis partijomis. Tiesa, nė viena politinė jėga negavo reikiamo mandatų skaičiaus, kad galėtų sudaryti valdančiąją daugumą. Neatmetama, jog koją pakišo ir pastarųjų metų politinių jėgų susiskaldymas.

Kaip ir šalies mastu, taip ir čia daugiausiai savo balsus rinkėjai skyrė konservatoriams. Už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partiją balsavo 3 639 (19,27 proc.) rajono gyventojai. Nedaug atsiliko ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pastarieji nusileido kiek mažiau nei 400 balsų ir surinko 3 270 (17,31 proc.). Nepaisant to, kad per rinkimus konservatoriai tikėjosi gauti daugiau mandatų, savo pajėgas taryboje papildys vienu nariu. Tad prie Tarybos posėdžių stalo jau penkias kėdes užims šie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai: Rasa Petrauskienė, Mindaugas Šunokas, Rasa Linkienė, Jonas Dumašius bei Alfredas Šiaulys. Neišvysime nei Dalijos Šeporaitienės, nei Česlovo Tarvydo. Jei po antrojo turo paaiškės, kad už rajono mero šturvalo stos R. Petrauskienė, konservatorių partija gautų dar vieną mandatą ir į tarybą patektų šeštoje vietoje išreitinguotas Virgilijus Skuodas.

Ši partija dirbo koalicijoje, tačiau likus pusmečiui iki rinkimų TS-LKD buvo išmesta už borto: sudaryta nauja valdančioji dauguma, kurioje konservatoriams vietos nebeliko. Maža to, iš partijos pasitraukė ilgamečiai jos nariai – vicemerė Rūta Cirtautaitė ir Administracijos direktoriaus pavaduotojas Česlovas Banevičius.

Taip pat iki šiol vos vieną vietą užsitikrindavę „valstiečiai“ į naująją Tarybą žengs didesne jėga, kuriai atstovaus Violeta Riaukienė, pastarajai nusileidęs pirmu numeriu sąraše ėjęs Raimundas Daubaris, Vytautas Butkus, Andrius Vainius ir Arvydas Katkus.

Didžiausią frakciją rajono taryboje turėję liberalai kiek nukraujavo: išvysime nebe šešis, o keturis Liberalų sąjūdžio frakcijos narius – Nerijų Galvanauską, Audronę Balnionienę, Aušrą Gudauskienę bei Justą Ruškį.

 

Daugiausiai balsų rajono gyventojai atidavė konservatorių ir „valstiečių“ partijoms. S. Vaičienės nuotr.

 

Tris vietas Taryboje gavo visuomeninis rinkimų komitetas „Kuriam Kartu“, kurio atstovais taryboje bus Viktoras Kura, jam kone dvidešimčia balsų nusileidęs dabartinis Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas ir Martynas Pocius.

Iki šiol valdančioje daugumoje buvę socialdemokratai naujoje taryboje laimėjo irgi tik tris vietas. Į ją pateks šiemet į mero postą kandidatavusi ir tik šešta likusi Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė bei darbus ir toliau taryboje galėsiantys tęsti Jonas Dromantas ir Andrius Adomaitis.

Du mandatai atiteko visuomeniniam rinkimų komitetui „Klaipėdos rajono žemaičiai“ (Rūta Cirtautaitė ir Raimondas Simonavičius).

Taip pat po du gavo ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija, kuriai taryboje atstovaus dabartinis rajono meras Vaclovas Dačkauskas ir Česlovas Banevičius bei visuomeninis rinkimų komitetas „Bendrai geriau“ (Vaclovas Macijauskas ir Loreta Piaulokaitė-Motuzienė).

Mandatų negavo „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos centro partija.

Naujoje taryboje darbą pradės 8 moterys ir 18 vyrų. Moterų šįkart bus dviem mažiau.

Kol kas sunku nuspėti, kuriam iš daugiausiai vietų gavusių partijų lyderių pavyks į savo pusę patraukti kitas į Tarybą vietas gavusias politines jėgas.

Naujai išrinkta Klaipėdos rajono savivaldybės taryba rinksis balandžio mėnesį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 272 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,