Logo
 Spausdinti šį puslapį

Popierinių modelių konkurse „Gargždai 2019“ – nominacijų gausa (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Renginio akimirka. S. Vaičienės nuotr. Renginio akimirka. S. Vaičienės nuotr.

Paskutinėmis kovo dienomis „Vaivorykštės“ gimnazijoje buvo nemažai svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių valstybių. Čia vyko jau tradiciniu tampantis popierinių modelių konkursas „Gargždai 2019“, kurį organizuoja Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro (VJLC) stendinio modeliavimo studija kartu su Jaunimo iniciatyvine grupe „Gargždų Guliveriai“.

 

Šiemet sulaukėme daug didesnio nei pernai būrio svečių. Atvyko modeliuotojai iš Daugpilio ir Preili miestų Latvijoje, Franciškovo, Chelmžos, Šviečie miestų Lenkijoje, Baltarusijos sostinės Minsko bei modeliuotojai iš Klaipėdos Moksleivių saviraiškos centro studijos „Febas“, „Pajūrio regiono modeliuotojų klubo „Mikropasaulis“, Kretingos, Kauno, Panevėžio miestų bei Vilniaus modeliuotojų viešosios įstaigos „Modeliuok.lt“. Žinoma, dalyvavo gausus būrys Klaipėdos rajono modeliuotojų, atstovavusių Gargždų VJLC, „Vaivorykštės“ gimnazijai ir „Kranto“ pagrindinei mokyklai.

Be tų modelių, kuriuos atsivežė atvykę modeliuotojai, kaip įprasta, buvo atvežta nemažai draugų ir ugdytinių, kurie negalėjo dalyvauti asmeniškai, modelių. Tokių atvežtų modelių buvo iš Lenkijos miestų Krasnystavo ir Liublino. Taip susidarė 80 modeliuotojų ir 203 modelių sąrašai. Bet tai – tik konkursinėje programoje. Dar beveik 30 modelių išstatyti nekonkursinėje parodoje.

Modeliuotojai buvo suskirstyti į 4 amžiaus grupes, jų modeliai – į 34 kategorijas. Beje, lyginant su praėjusiais metais, jauniausių vaikų amžiaus grupės (iki 9 metų) modelių buvo 43 (pernai – tik 16) ir šią kategoriją teko suskaidyti į tris atskiras – KT – technikos modeliai, KP – pastatų maketai ir KF – figūrėlių – kategorijas.

Konkurso metu pristatytos ir kitos Gargždų VJLC veiklos: muzikinius kūrinius atliko dainavimo studija (mokytojas R. Stoškus), šoko breiko studija (mokytoja E. Stropienė), madas demonstravo bendra dailės (mokytoja A. Litvinienė) ir dizaino (mokytoja R. Buivydienė) studijų merginų komanda.

 

Klaipėdos karybos istorijos klubo rekonstruktoriai pristatė savo programą. S. Vaičienės nuotr.

 

Po konkurso atidarymo skaniais lietuviškais šaltibarščiais ir cepelinais, pagamintais Brožių kaimo bendruomenės „Brožių virtuvės“ darbuotojų, pavaišinti dalyviai ir svečiai ilgai gyrė pietus. Bet mes neleidome jiems ilgai jų „virškinti“ – visi buvo paprašyti išeiti į „Vaivorykštės“ gimnazijos kiemą, kur prisistatė Klaipėdos karybos istorijos klubo rekonstruktoriai Algimantas ir Loreta. Jie atsivežė tikrą istorinę patranką, kuria buvo iššauti šūviai už Lietuvą ir konkursą – kad ilgai gyvuotų ir klestėtų. Patrankėlė, nors ir nedidelė, bet pasirodė esanti tikrai „gerklinga“: driokstelėjo taip, kad tą vakarą visi feisbuke aptarinėjo, kur ir kas sprogo. Taip pat buvo pademonstruotas visas muškietos užtaisymo procesas ir iššautas šūvis. Grįžus į salę, Algimantas papasakojo apie klubo veiklą, dalyvavimą mūšių inscenizacijose ir kita.

O tada prasidėjo modelių vertinimas, kurį vykdė trys vertinimo komandos, sudarytos iš mūsų jaunimo, vieno Lietuvos ir vieno užsienio modeliuotojo. Kol vyko vertinimas, buvo prekiaujama modeliavimo leidiniais. Nors ir nedidelėje mugėje, prekyba vyko gana sėkmingai. Prekiavo Lenkijos leidyklos „Wektor“ savininkas Stanislaw Sliwinski ir Klaipėdoje įsikūrusios leidyklos „W.M.C. Models“ leidėjas Denis Sinelnikov.

Vakare kaimo turizmo sodyboje „Gribžė“ vyko modeliuotojų vakaronė, kurioje svečiai vaišinosi iš rėmėjų lėšų nupirktomis vaišėmis, skambėjo pakaitomis lietuviškos, lenkiškos ir latviškos dainos. Tik baltarusiai buvo tylesni, nes jų tik du buvo. Jaunimas, užkirtęs picos, pasivaišinęs skanėstais, tuoj pradėjo susipažinimą, vėliau prasidėjo slėpynių ir gaudynių žaidimai. Beje, atvykę svečiai „Gribžėje“ ir nakvojo.

 

Konkurso modelis. S. Vaičienės nuotr.

 

Antra diena buvo palikta svečių susipažinimui su Gargždais, jų apylinkėmis, Klaipėda. 14 val., po trijų skambučių ir griausmingų fanfarų pradėjome konkurso uždarymą ir nugalėtojų apdovanojimus. Laureatų buvo daug ir jų laukė nemažai prizų. Atsisveikinome su dalyviais ir svečiais liūdna, bet viltinga „ABBA“ daina – „Šou turi tęstis“.

O dabar – rezultatai. Pradėsiu nuo mažiausių vaikų V1 amžiaus grupės. Technikos modelių kategorijoje nominantais tapo Mantas Dobrovolskas (kateris „ELCO“), Tautvydas Kasparaitis (automobilis MG Tc „Midget“) (abu GVJLC) ir Franciszek Chmieliewicz (Messerschmitt Me-109, „Combat“, Chelmža). Pastatų maketų kategorijoje nugalėjo Agnė Jurkutė (Valdovų rūmai, GVJLC), Grigorijs Vitvickis (Hohensalzburg pilis BJC „Jauniba“, Daugpilis), Dominykas Pekarskas (Vandens malūnas, Kaunas) ir Kamilė Lomtevė (Trobelė ant vištos kojelės, „Mikropasaulis“, Klaipėda). Figūrėlių kategorijoje laimėjo Tautvydas Kasparaitis (Samurajus, GVJLC), Vaitė Balkūnaitė (Indijos povas, Klaipėdos MSC) ir Kamilė Lomtevė (Kudu, „Mikropasaulis“, Klaipėda).

 

Konkurse dalyvavo 80 modeliuotojų. S. Vaičienės nuotr.

 

Vyresniųjų vaikų amžiaus grupėje buvo daugiau kategorijų, todėl ir nugalėtojų buvo daugiau: aviacijos modelių kategorijoje nominacijas laimėjo Ugnius Adomaitis („Fokker Dr.I., GVJLC), Kirils Žuks („Jak-55“, BJC „Jauniba“, Daugpilis) ir Lena Chmieliewicz („RWD-8“, „Combat“, Chelmža). Laivų kategorijoje nugalėjo Aistė Jurkutė (kateris „ELCO“, GVJLC), Sofija Vilcane (vikingų laivas, Preili BJC) ir Vakaris Rudys (buksyras „Kaczor“, „Krantas“, Gargždai). Ratinės technikos kategorijoje neprilygstami buvo Daumantas Noreika (Tarpan „Honker“, „Modeliuok.lt“, Vilnius), Jelena Ambrosova (priešgaisrinis automobilis, BJC „Jauniba“, Daugpilis) ir Dana Petrejeva (traktorius su priekaba, Preili BJC). Vikšrinės technikos modelių kategorijoje geriausiai įvertintas trejetas: Deividas Barauskas („7TP“, GVJLC), Jaroslaw Zawistowski (Pz. Kpfw. V. „Tiger“, „Combat“, Chelmža) ir Ignats Vilcans (T-34/85 „Rudy“, Preili BJC). Figūrėlių kategorijoje prizus laimėjo tik BJC „Jauniba“ iš Daugpilio modeliuotojai: Artjoms Kosenkovs (turnyrų riteris), Rolands Turčimovičs (riteris Rudolfas) ir Milana Potapova (Ulrich von Jungingen). Pastatų maketų kategorijoje laurus nuskynė Rolands Turčimovičs (rūmai Lancuht, BJC „Jauniba“, Daugpilis), Marija Nefiodova (didžioji Kinų siena, Klaipėdos MSC) ir Vakaris Rudys (Šv. Lauryno bažnyčia Grojece, „Krantas“, Gargždai). Neklasifikuotų aukščiau modelių kategorijoje nominacijas laimėjo Aistė Jurkutė (čekiški lokomotyvai, GVJLC), Indrė Petkevičiūtė (kalėdinis traukinukas, Klaipėdos MSC) ir Vanessa Solon (raketa „Meteor-2“, Šviecie, Lenkija).

Jaunimo amžiaus grupėje (14–18 metų) aviacinių modelių kategorijoje geriausiais tapo Edgars Ževnerovičs (FW – 190D-9), Emils Šumskis (Ju-88C-6, abu BJC „Jauniba“, Daugpilis) ir Joanna Wantowska („Rumpler C.I“, „Combat“, Chelmža). Laivų kategorijoje nominacijas laimėjo Piotr Mieszkowski (hidrogliseris „Farman“, Liublinas, Lenkija), Joanna Wantowska (povandeninis laivas Hetch“, „Combat“, Chelmža) ir Krzystof Pliszka (HMS „Scheffield“, „Combat“, Chelmža). Ratinės technikos modelių kategorijoje prizininkais tapo Jonė Baltramaitytė (Wz.34, GVJLC), Joanna Wantowska („Komanndowagen“, „Combat“, Chelmža) ir Piotr Mieszkowski (MAC AC „Bulldog“, Liublinas, Lenkija).

Vikšrinės technikos modelių buvo tik du, bet vienas – tikrai geras (ką įrodė ir vėliau šiuo modeliu laimėtas specialus prizas). Taigi, prizininku tapo Igno Sungailos (GVJLC) lengvasis tankelis „Caro Veloce“ C.V. 3/35, o Jonės Baltramaitytės lenkiškų tankų kolekcija „1939 rugsėjis“ apdovanota padėka. Figūrėlių šįmet buvo tik viena – Joanitas, kurio autoriui Krzystof Pliszka („Combat“, Chelmža) taip pat įteikta padėka už kantrybę ir įdėtą darbą. Pastatų maketų kategorijoje geriausiais pripažinti Deimantės Žutautaitės Vesterplatės švyturys (GVJLC), Piotr Mieszkowski Jaščiurovkos koplytėlė (Liublinas, Lenkija) ir Joanna Wantowska Opalenicos Rotušė („Combat“, Chelmža). Kosminės technikos ir fantastikos modelių kategorijoje laurus nuskynė Artjoms Gojs („Energija – Buran“, BJC „Jauniba“, Daugpilis), Joanna Wantowska („Meteor-2“ Nr. 10, „Combat“, Chelmža) ir Krzystof Pliszka (raketa „Meteor“ Nr.7., „Combat“, Chelmža). Neklasifikuotų modelių kategorijoje prizais įvertinti visi trys modeliai: Piotr Mieszkowski (lokomotyvas „Pennydaren“, Liublinas, Lenkija), ), Joanna Wantowska („Bricoli, „Combat“, Chelmža) ir Ignas Sungaila ( patranka „PAK 35/36“, GVJLC).

 

Popieriniai modeliai traukė žiūrovų akį. S. Vaičienės nuotr.

 

Suaugusiųjų modeliuotojų amžiaus grupėje daugiasparnės aviacijos modelių kategorijoje buvo tik du modeliai, vieno iš kurių autorius – Stanislaw Sliwinski iš Franciszkow (lietuviškas mokomasis lėktuvas „Rumpler C.I“) įvertintas nominacija, kito – Sopwith „Triplane“ autorius – padėka. Sraigtinės aviacijos modelių kategorijoje taip pat buvo tik dviejų dalyvių modeliai, bet jie visi buvo verti nominacijų. Jas laimėjo Mindaugas Pekarskas (P-26 „Peashooter“, Kaunas) ir Donatas Skiauteris („ANT-25“, Panevėžys). Reaktyvinės aviacijos kategorijoje laurus „nuskynė“ Pranas Sungaila („Mig-29“, GVLJC), Stanislaw Sliwinski („Su-7BKL“, Franciszkow. Lenkija) ir Mindaugas Pekarskas (Aero L-39 „Delfin“, Kaunas). Sraigtasparnio modelis buvo tik vienas – H-13 „Sioux“, Franciszkow – bet toks puikus, kad įvertintas nominacija. Vikšrinės karinės technikos modelių kategorijoje nominacijas laimėjo Evaldas Venckauskas („M-110A-2“, „Vaivorykštė“), Darius Gelumbauskas (Sd. Kfz. 138/2 „Hetzer“, „Sparnai-72“, Kaunas) ir Mindaugas Pekarskas (Sd. Kfz. 2 NSU. „Kettenkrad“, Kaunas).

Kartoninės karinės ratinės technikos kategorijoje apdovanoti Evaldas Venckauskas (Sd. Kfz. 234/2 „Puma“. „Vaivorykštė“), Mindaugas Pekarskas (Sd. Kfz. 221, Kaunas) ir Jevgenijs Konovalovs („BRDM – 2“ model 96i. BJC „Jauniba“, Daugpilis). Civilinės technikos kategorijoje laimėjo Ana Bosowska („STAR-21“, Krasnystaw, Lenkija), Jerzy Donczyk (Ural „Patrol“. Šviecie, Lenkija) ir Mindaugas Pekarskas (STAR-20“, Kaunas). Geležinkelio technikos modeliai abu pripažinti „tinkamais“ medaliui – Prano Sungailos elektrovežis „ER-2“ (GVJLC) ir Stanislaw Sliwinski traukinys Liublinas – Radomas (Franciszkow. Lenkija).

Artilerijos modelių kategorijoje buvo tik vienas modelis – Evaldo Venckausko 1859 metų pavyzdžio prancūziška lauko patranka, bet padaryta taip puikiai, kad ji pripažinta verta laimėti nominaciją. Laivų modelių kategorijoje trys „milžinai“ tapo nugalėtojais, bet ne todėl, kad buvo dideli, o gerai padaryti: Maksim Zinko iš Minsko DOSAAF klubo IJN „Yukikaze“, Vilmanto Norkaus iš GVJLC USS „Helena“ ir Arkadijs Žarinovs iš BJC „Jauniba“, Daugpilis kreiseris „Piotr Vielikij“. Povandeninių laivų modelių kategorijoje vienintelis modelis – Stanislaw Sliwinski USS „Nautilus“ įvertintas padėka. Burlaivių kategorijoje apdovanoti Vilmantas Norkus (HMS „Badger“. GVJLC), Aleksandr Rancev (Dvikilė prancūziška jachta. „Modeliuok.lt“. Vilnius), Vidmantas Tirva („Dar Mlodziežy“. Kretinga) ir Denis Sinelnikov (jachta „Speay“. „Mikropasaulis“, Klaipėda).

Figūrėlėse neprilygstami buvo Evaldo Venckausko (Longinas. „Vaivorykštė“), Stasio Maskolaičio (Romos legionierius. „Mikropasaulis“, Klaipėda) ir Linos Ramanauskienės (raudonas Drakonas. Klaipėdos MSC) modeliai. Pastatų maketų kategorijoje laimėjo Pranas Sungaila (Klaipėdos švyturys. GVJLC), Evaldas Venckauskas (Kochlovičių bažnyčia. „Vaivorykštė“) ir Valdas Ramanauskas (Milano Katedra. Klaipėdos MSC). Kosminės ir fantastinės technikos kategorijoje tik vieno iš dviejų modelių autorius pripažintas vertas medalio: Marcin Kolpa iš Chelmžos už raketą „Proton“+ „Saliut-1“. Neklasifikuotų modelių kategorijoje Evaldo Venckausko šiukšlių konteineris apdovanotas padėka. Kartoninių dioramų buvo tik dvi. Viena iš jų daugelį lankytojų „vertė iš koto“ savo jumoristine tematika – Stasio Maskolaičio iš Klaipėdos „Mikropasaulio“ Naujojo Tomyšlio olandiška troba.

 

Konkurse varžėsi 203 popieriniai modeliai. S. Vaičienės nuotr.

 

Lietuviškos tematikos modelių šįkart buvo tik 5 – daug mažiau, negu praėjusių metų konkurse. Bet buvo vertų nominacijos modelių. Ir jas laimėjo Agnė Jurkutė (Valdovų rūmai, GVJLC), Pranas Sungaila (Klaipėdos švyturys. GVJLC) ir Stanislaw Sliwinski (lietuviškas mokomasis lėktuvas „Rumpler C.I“. Franciszkow. Lenkija).

Dar buvo įteikta nemažai prizų, kuriuos parūpino ne tik organizatoriai – Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras bei neformali jaunimo grupė „Gargždų Guliveriai“, bet ir konkurso rėmėjai bei svečiai iš kitų klubų. Lenkijos Chelmžos miesto modeliuotojų klubas „Combat“ įsteigė dvi taures: už geriausią vaikų ir jaunimo amžiaus grupių modelį – laimėjo Ignas Sungaila už jau minėtą lengvąjį tanką „Caro Veloce“ C. V. 3/35 – ir suaugusių amžiaus grupėje – laimėjo Vidmantas Tirva už lenkų burlaivio „Dar Mlodziežy“. Krautuvėlės „Šakočių rojus“ savininkas Gediminas Venckus įsteigė prizus visoms amžiaus grupėms. Jų atstovo nuomone geriausi buvo šie modeliai: jauniausių vaikų iki 9 metų amžiaus grupėje – Agnės Jurkutės Valdovų rūmai, vyresniųjų (10–13 metų) vaikų amžiaus grupėje – Indrės Petkevičiūtės (Klaipėdos MSC) jūrinė iguana, jaunimo amžiaus grupėje – Piotr Mieszkowski (Liublinas. Lenkija) už automobilį MAC AC „Bulldog“, suaugusiųjų amžiaus grupėje – Vilmantas Norkus (GVJLC) už burlaivį HMS „Badger“. Klaipėdos leidyklos „W.M.C. Models“ prizu apdovanotas Jevgenijs Konovalovs iš Daugpilio BJC „Jauniba“ už iš šios leidyklos padarytą automobilio GAZ-13 „Čaika“ modelį.

Konkurse skirti net 9 „Grand Prix“. „Aviacijos ir kosmonautikos „Grand Prix“ apdovanotas Mindaugas Pekarskas iš Kauno už keleivinio lėktuvo Beechcraft „Queen Air“ modelį. „Sausumos technikos modelių „Grand Prix“ laimėjo Evaldas Venckauskas („Vaivorykštė“) už savaeigio pabūklo „M-110A-2“ modelį. „Vandens technikos modelių „Grand Prix“ laimėjo Maksim Zinko iš Minsko DOSAAF klubo už eskadrinio minininko IJN „Yukikaze“ modelį. „Neklasifikuotų modelių ir maketų „Grand Prix“ laimėjo Vaitė Balkūnaitė iš Klaipėdos MSC už Indijos povą. Jauniausiųjų vaikų amžiaus grupės „Grand Prix“pripažintas Kamilei Lomtevei iš Klaipėdos „Mikropasaulis“ klubo už trobelę ant vištos kojelės. Vyresniųjų vaikų amžiaus grupės „Grand Prix“ apdovanotas Vakaris Rudys iš „Kranto“ pagrindinės mokyklos už Grojeco Šv. Lauryno bažnyčią. Jaunimo amžiaus grupės „Grand Prix laimėjo Joanna Wantowska iš „Combat“. Chelmža už mokomojo lėktuvo „Rumpler C.I“ modelį. Suaugusiųjų amžiaus grupės „Grand Prix“ laimėjo Donatas Skiauteris (Panevėžys) už lėktuvo Messerschmitt Me-323 „Gigant“ modelį. Pagrindinį konkurso „Grand Prix“ laimėjo Jerzy Donczyk (Šwiecie. Lenkija) už motociklo „Ural Patrol“ modelį. Jis taip pat laimėjo „Žiūrovų simpatijų prizą“. Jauniausio konkurso dalyvio prizą laimėjo Dominykas Pekarskas – 5,5 metų.

 

Renginyje išdalinta nemažai prizų. S. Vaičienės nuotr.

 

Žinoma, konkursas būtų neįmanomas be organizatorių, partnerių ir rėmėjų. Todėl norime padėkoti pagrindiniam konkurso rėmėjui – Klaipėdos rajono savivaldybei, asmeniškai Klaipėdos rajono merui Vaclovui Dačkauskui, Administracijos direktoriui Sigitui Karbauskui, Švietimo skyriaus vedėjui Algirdui Petravičiui. Širdingai dėkojame konkurso partneriams – „Vaivorykštės“ gimnazijai – už suteiktas patalpas ir visa ko jose reikėjo sėkmingai eigai, LK KASP Žemaičių apygardos 3 rinktinės 302 Gargždų pėstininkų kuopos vadovybei už prizus ir palaikymą. Koks renginys apsieitų be informacinių rėmėjų? Esame dėkingi Klaipėdos rajono laikraščiui „Banga“, internetiniams portalams „Mano Gargždai“ ir „Kiti Gargždai“. Turėjome didelį būrį puikių rėmėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos. Jų indėlis buvo didžiulis ir toks įvairus, kad tik išvardinsime ir širdingai padėkosime: Lenkijos popierinių modelių leidykloms „Gomix Fly Model“, „GPM“, „Wektor“, Klaipėdoje įsikūrusiai modeliavimo prekių parduotuvei ir leidyklai „W.M.C. Models“, UAB „Gerduva“, UAB „Liskandas“, asmeniškai GVJLC kaimynui verslininkui Vaclovui Macijauskui, Klaipėdos rajono turizmo informacijos centrui, Brožių kaimo bendruomenės „Brožių virtuvei“, picerijai-kepyklėlei „Ievos skanėstai“, krautuvėlei „Šakočių rojus“, kaimo turizmo sodybai „Gribžė“. Atskirai norisi padėkoti jaunimui, susibūrusiam į iniciatyvinę grupę „Gargždų Guliveriai“, kurios sudėtyje yra nemažai dabartinių ir buvusių GVJLC stendinio modeliavimo studijos moksleivių, kurie ir rūpinosi didžiąja dalimi konkurso vedimo darbų. Dėkingi esame ir visam GVJLC kolektyvui už pagalbą organizuojant ir vedant konkursą – visi prisidėjo tuo, kuo galėjo. Kai kas – net daugiau. Tikimės, kad „Gargždai 2020“ bus dar gausesnis ir įdomesnis.

 

Sandros Vaičienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,