Mano Gargždai



Padangų keitimo metas: kas turėtų pasirūpinti susidariusiomis atliekomis?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Aplinkos apsaugos departamento nuotr. Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Kasmet, prasidėjus padangų keitimo sezonams, aplinkosaugininkai randa ir gauna pranešimų apie pamiškėse ar kitur gamtinėje aplinkoje išmestas automobilių padangas bei kitas techninės priežiūros ar remonto metu susidarančias atliekas. Todėl Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) specialistai primena, kaip reikėtų tinkamai atsikratyti šiomis atliekomis ir kas už tai atsakingas.

 

Pagal dabar galiojančius įstatymus, už padangų tvarkymą yra atsakingi padangų gamintojai-importuotojai. Todėl padangų pardavėjas turi informuoti pirkėją, kad į padangos kainą jau yra įskaičiuotas ir jos sutvarkymas. Tai reiškia, kad pirkėjas į prekybos vietą gali atvežti tiek padangų atliekų, kiek iš jo pirko.

Be to, panaudotas padangas, alyvą, tepalo filtrus, aušinimo skysčius, akumuliatorius ir kitas automobilių remonto ar techninės priežiūros metu susidariusias atliekas galima pristatyti į didelių gabaritų (stambiagabaričių) atliekų surinkimo aikšteles, esančias kiekviename regione. Iš gyventojų šios atliekos priimamos nemokamai.

Pagaliau, atlikus automobilio remonto darbus autoservisuose, likusias pavojingas ir nepavojingas atliekas autoservisai privalo surinkti, o transporto priemonės savininkui gali atiduoti tik tinkamas pakartotiniam naudojimui transporto priemonių detales, surašę 2 egz. transporto priemonių dalių perdavimo ir priėmimo aktą.

Visos galimos baudos už į gamtinę aplinką išmestas atliekas yra numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje. Baudos dydis svyruoja nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų, priklausomai nuo atliekų kiekio ir nuo to, ar išmestos atliekos yra pavojingos ar ne.

AAD primena, kad iki 80% transporto priemonių dalių ir detalių gali būti perdirbamos bei ragina naudotis numatytais atliekų sutvarkymo būdais, o pastebėjus aplinką teršiančius asmenis nedelsiant informuoti pareigūnus. Tai galima padaryti bendruoju pagalbos telefonu 112, arba tiesiogiai AAD telefonu 8 5 273 2995.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 322 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,