Mano Gargždai



Kas nutinka, kai nešioji vardą „Pone mielasis“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Karolis Stanislovas Anupras Radvila „Pone mielasis“ (lt.wikipedija.org nuotr. ) Karolis Stanislovas Anupras Radvila „Pone mielasis“ (lt.wikipedija.org nuotr. )

Kartą, labai seniai – 1734 metais vasario 27 dieną – gimė žmogus, kuris į istoriją buvo įrašytas gan keistu vardu, milžiniškais turtais bei įdomiu gyvenimu ir politine veikla. Šis žmogus buvo Karolis Stanislovas Anupras Radvila „Pone mielasis“ – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikas, Abiejų Tautų Respublikos valstybės ir karinis veikėjas.  

 

Šis didikas buvo kilęs iš Gediminaičių Radvilų giminės Olykos – Nesvyžiaus linijos. Jo tėvas buvo Mykolas Kazimieras Radvila Žuvelė – turtingiausias Lietuvos ir Lenkijos žmogus.

Tad nenuostabu, kad Karolis „Pone mielasis“ tapo vienu turtingiausių ir didžiausias pajamas gaunančių aristokratų visoje Europoje. „Ponui mielui“ priklausė 16 miestų, 683 kaimai, 25 vaitystės.

Kai šis didikas pasitraukė iš politikos, apsigyveno Nesvyžiuje. Ten įsirengė prabangius rūmus, kuriuose nuolat rengdavo šventes. Viena jų net aprašyta Adomo Mickevičiaus poemoje „Ponas Tadas“. Dėl puotų Karolį vadino Nesvyžiaus Bakchu. Vardą „Pone mielasis“ gavo dėl savo pomėgio šią frazę vis įterpti į savo kalbą. Ponas taip pat garsėjo labdara ir patriotiškumu.

Vis dėlto Nesvyžiuje Lietuvių didikas ne tik linksminosi. Čia jis atidarė Jūrininkų mokyklą – pirmąją Lietuvoje ir Lenkijoje. Prie mokyklos veikė ligoninė, bendrabutis ir maudyklės. Mokykloje buvo dėstoma matematika, geometrija, istorija, piešimas, inžinerija, navigacija, muzika, mokoma net šešių kalbų.

 

Įvykiai ir vardadieniai

 

Vardadienį šiandien švenčia Gabrielius – dievo karys, Ginvilas – ginantis viltį, Skirmantė – lemianti ir sumani, Fortunatas – laimingas, Livija – Libijos gyventoja ir Mandravas – stiprus, kaip medis.

806 metais Karolis Didysis padalino savo karalystę trims sūnums – Karoliui, Pepinui ir Liudvikui.

1510 metais Alfonsas Albukerkas užėmė Indijos miestą Goa. Jis tapo Rytų prekybos centru.

1594 metais Navaros karalius buvo karūnuotas Prancūzijos karaliumi Henriku IV. Pradėta Burbonų dinastija.

1879 metais amerikeičių chemikai Ira Remsen ir Konstantinas Falbergas paskelbė atradę sachariną.

1883 metais kompozitorius Oskaras Hamerštainas užpatentavo pirmąją mašiną cigarams sukti.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 264 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,