Mano Gargždai



Kankina vabzdžiai: kaip teisingai nuo jų apsisaugoti?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

Nors įprastai uodų įgėlimas alerginių reakcijų nesukelia, pastebimas tam tikras pokytis. Pasak vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Jurgos Juknevičienės, šiandien alerginių reakcijų nuo uodų ar mašalų pasitaiko vis dažniau. Vabzdžių įgėlimai pavojingi ir ligų platinimo atvejais. Kaip nuo niežulio, alergijos ar galimo uždegimo apsaugoti ne tik save, bet ir vaikus – pataria specialistė.

 

Mašalų sukelti nemalonumai

Daugeliui nesvetimas jausmas, kai poilsį gryname ore trikdo įkyrūs skraiduoliai. Apsisaugoti nuo jų gali padėti ne tik tinkama apranga, bet ir įvairios priemonės, tinkančios ir vaikams.

Nors įprastai uodų įgėlimas didelių komplikacijų nesukelia, pasak vaistininkės, vis dažniau pastebimos neįprastos alerginės reakcijos. Žinomi ir tokie atvejai, kai niežėjimą ar tinimą lydi uždegimai, kurių gydymui skiriami net antibiotikai. Kadangi vasaros laikotarpiu suaktyvėja ne tik uodai, bet ir mašalai, bitės – apsaugai nuo jų, rekomenduojamos įvairios priemonės.

„Pastebimai daugėja atvejų, kai alergines reakcijas sukelia mašalai. Jų įkandimai palydimi net uždegimu. Jautresnės odos turėtojams pasireiškia ne tik niežėjimas, tinimas, bet ir kraujosruvas primenančios mėlynės. Kartais šias reakcijas sukelia ir paprasti uodai. Pasitaiko atvejų, kai įkandimas virsta pūlingu uždegimu“, – pasakoja specialistė.

 

Efektyvi vaikų apsauga

Apsisaugai nuo įgėlimų, pasak specialistės, efektyvios abiejų tipų priemonės tiek cheminiu, tiek natūraliu pagrindu. Kadangi cheminiai preparatai intensyvūs, vaikams rekomenduojama naudoti priemones eterinių aliejų pagrindu. Jos gali būti ne tik purškiamos, bet ir segamos į plaukus ar klijuojamos ant vežimėlių.

„Vaikų apsaugai šiandien yra įvairių sprendimų. Veiksmingi ir segtukai ar gumytės į plaukus. Mažesniųjų apsaugai gali būti naudojami pleistrai ne tik ant drabužių, bet ir vežimėlių. Prisotinti eteriniais pelargonijų, citrinžolės, rozmarino, eukalipto, levandų ar kitais aliejais, jie maskuoja natūralų žmogaus kvapą ir taip padeda apsisaugoti nuo kenkėjų. Kai kurios priemonės efektyviomis išlieka net kelias paras“, – apie vaikų apsaugą primena vaistininkė.

 

Atbaido ir erkes

Pašalinių kvapų, pasak vaistininkės, nemėgsta ir Lietuvoje pavojingas ligas nešiojančios erkės. Nors kvapai jas atbaido, bet siekiant geriausios apsaugos, nereikėtų pamiršti ir tinkamos aprangos: vengti atvirų kūno vietų, dengti galūnes. O turintiems sodybas – efektyviausia apsauga nuo jų – žolės pjovimas.

„Nuo erkių įsisiurbimo reikėtų apsisaugoti įvairiais barjerais: purškiamomis priemonėmis, apranga. Po iškylos gamtoje rekomenduojama apsižiūrėti. Vykstant į gamtą, drauge patariama turėti su savimi ir pincetą, kad esant poreikiui, gyvį būtų galima operatyviai ištraukti“, – pataria J. Juknevičienė.

 

Elgesys alergijų atvejais

Pastebėjus neįprastą odos reakciją į įgėlimą, ją reikėtų malšinti įvairiais tepalais, kurie savo sudėtyje turėtų alavijų, eukalipto ar arbatmedžio ekstraktų. Šaldomasis efektas padės sumažinti tinimą, uždegimą. Staigių alerginių reakcijų atveju, dažniausiai įgėlus bitėms – delsti nereikėtų.

„Priemonės su natūraliomis augalų savybėmis, raminančiomis sudirgimus, turėtų būti naudojamos pradžioje. Matant, kad situacija negerėja, tinimas stiprėja, formuojasi mėlynė, vertėtų išgerti ir vaistų nuo alergijos tam, kad nekiltų didesnių komplikacijų.

Ūmines reakcijas dažniausiai palydi kvėpavimo takų tinimas, staigus silpnumas – tokiu atveju jau kalbama apie anafilaksinį šoką, kurį numalšinti padės vienkartinės adrenalino (epinefrino) injekcijos arba priešalerginiai vaistai. Jeigu situacija blogėja staigiai – reikėtų skambinti greitajai pagalbai“, – alerginius atvejus apžvelgia specialistė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 299 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,