Mano Gargždai



Klaipėdoje besimokantys vaikai rajonui kainuos brangiau

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotr. Asociatyvi Pexels nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybei kitais mokslo metais teks daugiau mokėti už Klaipėdoje darželius ir mokyklas lankančius vaikus. Tačiau vieša paslaptis, kad į Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą pervedamos sumos būtų dar didesnės, jei rajono gyventojai vaikų į miesto ugdymo įstaigas „neįkištų“ pasitelkdami įvairias gudrybes.

 

Uostamiesčio valdininkai apskaičiavo, kad Klaipėdos rajono savivaldybės mokamas mokestis už mokyklose ir darželiuose ugdomus vaikus nebeatitinka realių išlaidų, todėl žadama mokestį didinti.

Paskaičiuota, kad nuo ateinančių mokslo metų vieno mėnesio vidutinė atlygintina mokyklos ūkio lėšų kaina už vieną mokinį turėtų siekti 38,20 euro. Iki šiol buvo 34,10 euro.

„Iki šiol Klaipėdos rajono savivaldybė oficialiai mums sumokėdavo už 80 vaikų, bet nuo kitų mokslo metų skaičius išaugs daugiau nei dvigubai. Oficialius siuntimus rajono savivaldybė kitiems mokslo metams jau yra išdavusi 192 vaikams“, – Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitete pasakojo Savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė.

Jos manymu, padidėjusiam skaičiui įtakos galėjo turėti šiemet pasikeitusi priėmimo į mokyklas sistema, kai viskas vyksta centralizuotai internetu.

„Skaičius reikėtų dar padauginti iš dešimties, kad būtų atspindėta tikroji realybė“ – replikavo politikai.

Savivaldybės Švietimo skyriaus specialistės pritarė, kad tebevyksta žaidimai, kai nors vienam iš tėvų tenka ieškoti kur deklaruoti gyvenamąją vietą mieste, kad tik vaikas patektų į mokyklą.

„Primenu, kad Klaipėdos rajono savivaldybė moka tik tuo atveju, jie patys išduoda siuntimą į Klaipėdos mokyklas ir darželius“, – teigė Planavimo ir analizės skyriaus vedėja.

Skaičiuojama, kad vidutinės išlaidos tenkančios vienam mokiniui (neskaičiuojant mokinio krepšelio lėšų) per metus siekia 458 eurus.

Nuo kitų mokslo metų rajonui daugiau reikės atseikėti ir už uostamiesčio darželius lankančius vaikus. Čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir mokyklose - mokama tik už oficialiai pačios savivaldybės atsiųstus vaikus. J. Ceplienės duomenimis, tokių „oficialiai apmokamų“ vaikų uostamiesčio darželiuose fiksuojama apie 70-80.

Skirtingai nei mokyklose, darželiuose skaičiuojama ne mėnesio, o vienos dienos kaina. Iki šiol rajono savivaldybė už vieną vaiką kasdien mokėjo po 5,90, dabar jau bus prašoma 7 eurų.

Atliekant skaičiavimus, buvo atsižvelgta į 2018 metais faktiškai patirtas išlaidas. Teigiama, kad 2018 metais vidutinės išlaidos tenkančios vienam uostamiesčio darželį lankančiam vaikui per metus siekė 1 755 eurus.

„Su rajonu didesnės įmokos yra suderintos“, – patikino J. Ceplienė.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 587 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,