Mano Gargždai



„Bangos“ futbolininkė Laura Ubartaitė: „Amerikoje įgijau neįkainojamos patirties“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Amerikoje L. Ubartaitei už savo atsidavimą ir lyderystę, tiek futbolo aikštelėje, tiek už jos ribų, buvo įteiktas lyderystės apdovanojimas – simbolinis futbolo batelis. Asmeninio archyvo nuotr. Amerikoje L. Ubartaitei už savo atsidavimą ir lyderystę, tiek futbolo aikštelėje, tiek už jos ribų, buvo įteiktas lyderystės apdovanojimas – simbolinis futbolo batelis. Asmeninio archyvo nuotr.

Net 66 jaunosios futbolininkės iš trylikos skirtingų pasaulio šalių, tarp jų ir penkios lietuvės, gavo neįkainojamą galimybę dalyvauti dvi savaites trukusioje sporto ir lyderystės mainų stovykloje „Julie Foudy Sports Leadership Academy“ Jungtinėse Amerikos Valstijose. Stovykloje, kurią organizavo JAV valstybės departamentas, pelno nesiekianti organizacija „FHI 360“ bei JAV departamento Švietimo ir kultūros reikalų biuras, savo meistriškumą tobulino ir gargždiškė Laura Ubartaitė.

 

Apie Ameriką svajojo nuo mažens

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Naujojo Džersio valstijos sugrįžusi L. Ubartaitė pasakojo, jog dvi savaites trukusioje stovykloje buvo mokomasi lyderystės, nagrinėjama ir aiškinama jos svarba. Taip pat stovyklautojai mokėsi kovoti už lygybę, siekti ne tik asmeninių pokyčių, bet ir keisti žmones supančią aplinką.

„Sužinojome, kaip padėti savo komandai siekti aukštumų, kaip prisidėti prie savo miesto ir bendruomenės gerovės, tobulėjimo“, – sakė perspektyvi „Bangos“ futbolininkė L. Ubartaitė.

Mergina pasakojo, kad apie stovyklą sužinojo netikėtai iš savo mamos, Gargždų kultūros centro direktorės Vaidos Skuodienės. Vasario mėnesį Gargždų kultūros centre buvo atidaryta etnologo Edward Sheriff Curtis fotografijų paroda „Šešėlių gaudytojas“, kurią pristatyti atvyko JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Meghan Luckett. Būtent ji ir užsiminė V. Skuodienei, jog ieško merginų futbolininkių, kurios galėtų sudalyvauti sporto stovykloje Amerikoje.

„Žinoma, mano mama, būdama pati šauniausia ir geriausia, žinodama, jog nuvykti į šią šalį svajojau jau nuo pat mažens, pasinaudojo galimybę ir pasiūlė mane bei dar dvi „Bangos“ merginas kaip kandidates šiai programai“, – prisiminė pašnekovė ir paragino visus jaunuolius nedelsti, o tik pasitaikius progai, drąsiai įsitraukti į panašaus pobūdžio programas.

 

Tapo kitu žmogumi

Pasak L. Ubartaitės, stovyklos tikslas – pasitelkus sportą, skatinti merginų pasitikėjimą savimi, kelti jų savivertę ir padėti joms atrasti savo tikrąjį balsą, galią kovojant dėl svajonių. Būtent tai, anot pokalbininkės, jai ir pavyko pasiekti – mergina ne tik susirado naujų draugų, įgijo patirties, bet ir pasitikėjimo savimi bei noro atkakliau siekti svajonių.

„Grįžau namo tarsi visai kitas žmogus. Anksčiau buvau gana nedrąsi ir susikausčiusi, tačiau stovykloje atradau kitą save – supratau, jog tik peržengdama „komforto zoną“, galiu tobulėti ir siekti savo tikslų. Visų pirma, tapau lydere sau, gebu drąsiai išsakyti savo nuomonę ir už ją pakovoti“, – apie įgytą naudą stovykloje kalbėjo L. Ubartaitė.

Anot gargždiškės, vasaros stovyklą, skirtą 12–18 metų mergaitėms, įkūrė garsi buvusi JAV rinktinės kapitonė, du kartus Pasaulio futbolo taurės ir Olimpinė čempionė Julie Foudy.

„Tai moteris, kuri įkvėpė be galo daug mergaičių drąsiai siekti savo svajonių ir tikslų, tad buvo didžiulė garbė susipažinti su žmogumi, į kurį jau daug metų lygiuojuosi“, – jaudulio neslėpė pašnekovė.

 

Be patirties stovykloje, mergina džiaugėsi, kad turėjo galimybę pažinti ne tik Amerikos, bet ir kitų šalių kultūras. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Pažino skirtingas kultūras

Visai neatsitiktinai mergina stovykloje sulaukė netikėto, tačiau, kaip pati sako, itin malonaus įvertinimo. L. Ubartaitei už savo atsidavimą ir lyderystę, tiek futbolo aikštelėje, tiek už jos ribų, buvo įteiktas lyderystės apdovanojimas – simbolinis futbolo batelis su garsių futbolo trenerių autografais, tarp kurių ir merginos autoriteto – Julie Foudy.

„Tai – didžiulis asmeninis laimėjimas, nes įrodžiau sau, kad galiu būti stipri ir pasiekti daugiau nei pati galvoju“, – šypsojosi pašnekovė.

Be patirties stovykloje, mergina džiaugėsi, kad turėjo galimybę pažinti ne tik Amerikos, bet ir kitų šalių kultūras, mat Laura treniravosi su merginomis iš įvairių pasaulio kampelių.

„Pažinau žmones, kurių gyvenimo būdas, valgymo papročiai, bendravimas, manieros ar kasdienės gyvenimo sąlygos yra visiškai kitokios nei mūsų. Daugelis merginų yra kilusios iš neturtingų šeimų, lanko vietines kaimo mokyklėles ir gyvena bendruomenėse, kuriose sportuoti yra leidžiama tik vyrams. Tačiau jos, rodydamos drąsą, kovoja už savo teises ir lygias galimybes. Jų dėka labiau imu vertinti tai, ką pati turiu ir ką anksčiau laikiau esant savaime suprantamais dalykais. Tik pamatydama, kaip sunkiai gyvena ir vargsta kiti, kiek daug jie neturi, suvokiau, koks laimės kūdikis esu ir kokį laimingą gyvenimą iš tiesų gyvenu“, – kalbėjo L. Ubartaitė.

 

Dienotvarkė – įtempta

Stovykloje, anot pašnekovės, veiklos netrūko. Pirmąją savaitę daugiau dėmesio buvo skirta moraliniam pasirengimui, kiekvieną dieną merginoms paskaitas vedė garsiausių sporto organizacijų – „Women Win“, „Women’s Sports Foundation”, „United Soccer Coaches“, „Up2Us“, „The New York Red Bulls“, „Sky Blue FC“, „Positive Coaching Alliance“ – atstovai.

„Paskaitų metu kalbėjome kaip tapti ne tik geru žaidėju, bet ir geresniu žmogumi. Kaip patyrus nesėkmes nepalūžti bei tapti lyderiu, vedančiu savo komandą tobulėjimo ir laimėjimų linkme“, – patirtimis dalijosi jauna futbolininkė.

Taip pat pirmąją savaitę stovyklautojos kino salėje žiūrėjo moterų futbolo pasaulio čempionato rungtynes, vyko stebėti vyrų varžybas Filadelfijoje. L. Ubartaitei didžiulį įspūdį paliko milžiniškas stadionas pilnas sirgalių. Pasak pašnekovės, apima neapsakomas galybės jausmas.

Antrąją savaitę prie stovyklautojų komandos prisijungė dar apie 70 merginų iš skirtingų JAV vietų, atvyko apie 20 kompetentingų amerikiečių trenerių.

„Mūsų dienotvarkė buvo įtempta ir varginanti, tačiau darėme tai, ką mėgstame labiausiai – žaidėme futbolą. Treniruotės vyko dukart per dieną, taip pat ir toliau lankėme paskaitas. Be to, darbais prisidėjome prie visuomenės gerovės – vykome į senelių namus, vaikų darželius, dažėme labdaros organizacijos sienas, tobulėjome kaip asmenybės “, – vardijo L. Ubartaitė.

 

Nuvykti į Ameriką L. Ubartaitė svajojo nuo mažens. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Žavėjo patriotizmu

Kelias savaites gyvendama JAV, mergina susižavėjo amerikiečių patriotizmu. Anot L. Ubartaitės, Liepos 4-oji, Nepriklausomybės diena – tai šventė, kurią amerikiečiai, tiesiogine to žodžio prasme, dievina.

„Jie labai patriotiški ir myli savo šalį. Matėme, kaip kiekvieno namo savininkai savo namus nuo pamatų iki stogų apkabinėjo vėliavomis, kaip žmonės kiekvieną dieną dėvėjo rūbus su Amerikos atributika ir kaip džiaugsmingai jie laukė šios šventės, – įspūdžiais dalijosi mergina. – Liepos 4-ąją Naujajame Džersyje dalyvavome miesto šventėje. Su nekantrumu laukdami įspūdingo fejerverkų šou, klausėmės vietinių grupių koncertų, ragavome tikruosius, amerikietiškus spragėsius ir dešrainius. Būdama apsupta amerikiečių šeimų ir stebėdama fejerverkus, negalėjau sulaikyti ašarų, nes suvokiau, kokią neįkainojamą galimybę gavau atvykti į šią, savo svajonių šalį.“

L. Ubartaitė itin dėkinga JAV ambasadai Lietuvoje už gyvenimą pakeitusią galimybę: „Džiaugiuosi, jog tokios galimybės yra suteikiamos kiekvienam to norinčiam ir siekiančiam jaunuoliui. Tik reikia nebijoti.“

 

Akimirkos iš stovyklos – Lauros Ubartaitės nuotraukose:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 387 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,