Mano Gargždai



Aptartos regiono sąvartyne kylančių gaisrų prevencijos priemonės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Praėjusį sekmadienį Klaipėdos regionų atliekų tvarkymo centro Dumpių sąvartyne kilęs gaisras paskatino pasidomėti, kokių prevencinių priemonių bendrovė imasi, kad tai nebepasikartotų. Aptarti šio klausimo į susitikimą su KRATC atstovais vakar nuvyko Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas ir Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Arūnas Armalis.

 

Nuo 2017 metų Klaipėdos regioninio nepavojingų atliekų sąvartyno teritorijoje kilo aštuoni gaisrai, trys paskutinieji – liepos mėnesį. Ugniagesių duomenimis, visų jų priežastis – savaiminis atliekų kaitimas dėl aukštos temperatūros sąvartyno viduje ir tiesioginių saulės spindulių fokusavimo į degius daiktus.

„Dažniausiai rusenti pradeda baldai ir čiužiniai, jie gauna drėgmės, kaista ir užsidega labai greitai. Jei gaisras giluminis, jo židinį atkasame su ekskavatoriumi ir griebtuvu“, – pasakojo Atliekų tvarkymo skyriaus viršininkas Viačeslavas Kinderis.

Po paskutinio gaisro įmonėje atliekamas vidinis tyrimas, tačiau KRATC direktoriui Šarūnui Reikalui jau dabar pateiktas siūlymas įrengti stebėjimo kameras. V. Kinderis neslėpė, kad dėl sparčios sąvartyno plėtros fiziškai nebeįmanoma pastebėti, kas vyksta vakariniame jo šlaite, nors naktiniai teritorijos patikrinimai atliekami kas valandą. Pirmieji čia smilkstančias atliekas pastebi keliu Klaipėda–Šilutė keliaujantys vairuotojai. Jie skambina bendruoju pagalbos numeriu, praneša apie gaisrą, kurį dažnu atveju savo jėgomis užgesinti gali ir KRATC darbuotojai.

Gaisrai gesinami naudojant atliekų tankintuvą ir buldozerį, – gaisro židinys uždengiamas kitomis nedegiomis atliekomis ir mineraline medžiaga, išgaunama iš dugno pelenų – atliekų, kurias gamina šalia Klaipėdos esanti termofikacinė elektrinė.

Visai neseniai KRATC įsigijo apynaujį atliekų tankintuvą iš Suomijos, ant sąvartyno kaupo nutiesta vandens linija su hidrantais, specialiai pritaikytu automobiliu esant dideliems karščiams laistomos dulkės – tikimasi, kad šios priemonės padės išvengti gaisrų.

Bendrovė taip pat laukia leidimo teritorijoje pastatyti didelių gabaritų atliekų aikštelę – joje būtų galima smulkinti gaisro pavojų keliančius medinius baldus ir susmulkintas atliekas perduoti deginti UAB „Fortum Klaipėda“.

Šiuo metu Dumpių sąvartyne veikia atliekų tvarkymo ir mechaninio rūšiavimo skyriai, prieš trejus metus įrengta asbesto atliekų tvarkymo aikštelė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 363 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,