Mano Gargždai



Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, pusryčių dribsniai, sausainiai, tirpi kava ar daugelio pamėgta skrudinta duona – bene rizikingiausi produktai akrilamido atžvilgiu.

 

Maisto produktų gamintojai jau antrus metus Europos Komisijos reglamentu yra įpareigoti reikšmingai mažinti šios sveikatai kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje ir mažai drėgmės turinčioje aplinkoje gaminamuose produktuose, kiekius. Tačiau akrilamido susidaro ir gaminant maistą namuose – aukštoje temperatūroje kepant keptuvėje ar orkaitėje, naudojant gruzdintuvę ir pan. Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo kenksmingojo akrilamido?

Paprastai ši cheminė medžiaga susiformuoja iš cukrų ir amino rūgščių, aptinkamų daugelio maisto produktų sudėtyje. Toks cheminis procesas žinomas kaip Majaro (Maillard) reakcija, dėl kurios maistas įgauna rusvą atspalvį ir pakeičia skonį.

Remdamasi daugelio tyrimų duomenimis, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) patvirtino, kad maiste esantis akrilamidas galimai didina vėžio išsivystymo riziką visų amžiaus grupių vartotojams. Priklausomai nuo to, koks jo kiekis su maistu patenka į organizmą, galimas neigiamas poveikis ir nervų sistemai.

Atsižvelgiant į tai, kad dideli akrilamido kiekiai gali pakenkti sveikatai, šios cheminės medžiagos kiekių maiste stebėsena Europos Sąjungos valstybėse narėse vykdoma daugiau nei dešimtmetį. Lietuvoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrinimų metu vertina, ar maisto gamintojai įgyvendina Reglamente (ES) 2017/2158 numatytas akrilamido mažinimo priemones priklausomai nuo gaminamų produktų tipo. Vertinami gamybos ir technologiniai procesai, turintys įtakos akrilamido susidarymui, – tai produkto gamybai naudojamos žaliavos, jų laikymo sąlygos, galutinio produkto spalva, ar vykdomas darbuotojų švietimas ir mokymai.

„Maisto pramonės atstovus raginame atidžiai vertinti, kiek akrilamido gali susidaryti jų gaminamoje produkcijoje bei taikyti tokias technologijas ir receptūras, kad šios medžiagos produktuose būtų kuo mažiau. Periodiškai tikrindami maisto tvarkymo įmones VMVT specialistai kasmet atrenka apie 50 įvairių maisto produktų mėginių, kad įvertintų akrilamido kiekius. Pagal tai sprendžiama, ar gamintojai tinkamai taiko rekomenduojamas priemones. Pavyzdžiui, ar patiekalams su skrudintomis bulvytėmis pasirenkamos tinkamos, mažiau krakmolingos bulvių veislės, ar gamintojai turi spalvų paletę, kuri padeda įvertinti maisto produktų apskrudinimo intensyvumą, ir pan.“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Trejus metus vykdomų tyrimų duomenimis, ištyrus daugiau kaip 160 įvairių maisto produktų, didesni akrilamido kiekiai nustatyti kviečių trapučiuose, vafliuose, meduoliuose, gruzdintų bulvyčių patiekaluose ir pan. Specialistus nustebino ir vienas atvejis, kuomet rekomenduojamą lygį viršijantis akrilamido kiekis buvo nustatytas kūdikiams skirtoje bulvių košėje su žuvimi. Gamintojai turėjo peržiūrėti visus gamybos etapus, pritaikyti akrilamidų mažinimo priemones ir atlikti pakartotinius laboratorinius tyrimus. Tik įsitikinus, kad akrilamido kiekiai saugūs, gamintojams leista atnaujinti produktų tiekimą rinkai.

Pasak VMVT vadovo, produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas, nėra išskirtinai žymimi maisto produktų ženklinimo etiketėse, todėl vartotojams rekomenduojama tokius produktus vartoti rečiau ir saikingai, rinktis mažiau perdirbtą, mažiau apskrudintą maistą. Gaminant namuose taip pat vertėtų laikytis principo kuo mažiau skrudinti bulvytes ar duoną, kepimo metu trumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, mažinti temperatūrą. Specialistai pataria nelaikyti bulvių šaldytuve, kadangi tai turi įtakos natūralaus cukraus kiekio padidėjimui, didesniam akrilamido kiekio susidarymui daržoves kepant.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 118 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,